Vier vaderdag in het museum

Superdad Foto Giulia Pex
Foto: Giulia Pex

Mijn papa is een… superheld, popster, kapitein, autogek, meesterkok, stoere bink, avonturier, ontdekkingsreiziger, coole gast: de clichés liggen 21 juni bij de musea voor het oprapen. Stiekem ben ik altijd een beetje jaloers op Vaderdag. Papa’s krijgen namelijk handige knutsels (muismatten, klusbenodigdheden en zo) en de evenementen op die dag zijn superstoer. Gelukkig mogen mama’s ook mee!

Toen wij uit Rotterdam vertrokken… Als papa die regels uit volle borst meezingt, weet je dat je hem het beste kunt meenemen naar het Zuiderzeemuseum. Daar worden namelijk nog veel meer zeemansliederen gezongen. En tegelijk met Vaderdag is er in het openluchtmuseum op 21 juni ook een groot gitaarfestival, met allerlei soorten akoestische muziek. Ook Museum Speelklok zet papa’s muzikaal in het zonnetje. Zijn spierballen zijn nodig bij het orgeldraaien, waaruit dan toepasselijke liedjes klinken als ‘Vader Jacob’ en ‘Ach vader lief, toe drink niet meer’.

Gitaarfestival

Houdt papa van snelheid, dan is het Maritiem Museum in Rotterdam een aanrader. Zeker omdat papa’s zondag daar vandaan samen met het hele gezin een high speed rondvaart met de Fun Jet kunnen doen. In twintig minuten racen jullie door de Rotterdamse haven en zie je alle highlights van de stad met grote snelheid aan je voorbij komen. Liever fietsend snelheid maken? Ga dan in Utrecht naar het Fietslab en test of papa het in zich heeft om een topsporter te worden.

Maritiem Museum

Ook Museum Volkenkunde in Leiden stelt papa’s op de proef. Daar is de vraag of je vader wel een echte superheld is. Gelukkig mogen zonen helpen… De Vaderlandse geschiedenis kent veel helden en heldendaden. In een verrassingstocht door het Amsterdamse Rijksmuseum krijgen papa’s een impressie. Van Rembrandts ‘Nachtwacht’ tot een 20ste-eeuws vliegtuig en van Michiel de Ruyter tot de Waterloozaal.

Volkenkunde Museum

Valt er nu ook nog wat te ontdekken? Zeker weten: Natuurmonumenten houdt dan ook in verschillende natuurgebieden spannende survivaltochten voor vader en zoon. In een van die natuurgebieden, de Biesbosch, vindt zondag een middeleeuws spektakel plaats compleet met ridders te paard en roofvogelshows.

Middeleeuws spektakel

Als papa boer is, moet hij misschien zondag wel werken. Dan houden veel boerderijen open dag, onder het thema Lekker naar de boer. Ook voor culinaire papa’s leuk om te bezoeken, want op veel boerderijen zijn heerlijke streekproducten te koop, waarmee ze zich in de keuken kunnen uitleven! Dus laat het afsluitende vaderdagdiner of de barbecue ‘s avonds maar aan hen over… lekker fikkie stoken!

Lekker naar de boer

Vadervuur - Foto  Praktijkvader

Vorig artikelDe Ubbi-luieremmer is een feestje!
Volgend artikelHoe Lenthe zindelijk werd…
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in