Alles wat je wilt weten over kunsthagen

Dracaena-roze-orchidee-kunsthaag-kunsthaagvoordeel.jpgHoewel je misschien eerder denkt aan een natuurlijke haag als afscheiding, heeft een kunsthaag tal van voordelen en is daarom het overwegen waard. En niet alleen voor in de tuin of op het balkon, ook binnen kan een kunsthaag de ruimte opkleuren. Waarom zou je kiezen voor een kunsthaag, en hoe kun je kunsthagen plaatsen?

Natuurlijk en bestendig

Een eerste reden waarom een kunsthaag prettig is, is dat het geen onderhoud vergt. Een tuin is mooi, maar ook veel werk. Een kunsthaag kan dat werk een beetje verlichten. Bovendien worden sommige hagen kaal in de winter, terwijl een kunsthaag het hele jaar door mooi groen blijft. Een kunsthaag biedt dan ook een zeer goede dichtheid, waardoor er geen inkijk is en de privacy het hele jaar door gewaarborgd blijft. Voor wie bang is dat een kunsthaag de natuurlijke uitstraling van de tuin bederft: bij kwalitatieve modellen is met het blote oog nauwelijks het verschil te zien met een echte haag. Door de UV-bestendigheid van de bladeren zal die natuurlijke uitstraling niet verpest worden door verkleuring. Tevens is er een ruime keuze uit verschillende bladertypes, zoals buxus, klimop of conifeer.

Een kunsthaag op matten

Globaal gezien kun je kiezen uit een kunsthaag op matten, of een kunsthaag op rollen. Bij een kunsthaag op matten zijn de bladeren bevestigd op een kunststof mat. Deze matten zijn niet heel groot, en door verschillende matten aan elkaar te bevestigen kun je een haag maken met de afmetingen die je zelf wenst. De matten kunnen op eenvoudige wijze aan elkaar geklikt worden. Omdat de afzonderlijke stukken mat mooi in elkaar overlopen, is het niet zichtbaar dat het om een geheel van kleinere onderdelen gaat. Vervolgens worden de matten aan de ondergrond bevestigd. Eenmaal in de grond zijn de naden bedekt, omdat de matten kleiner zijn dan de bladen die erop bevestigd zijn.

Een kunsthaag op rollen

Bij een kunsthaag op rollen zijn de bladeren bevestigd op rollen van metalen vlechtwerk. Zo’n kunsthaag kan dus uitgerold worden op diverse plekken, en er is geen ondersteunende structuur voor nodig. Omdat kunsthagen vaker als matten gemaakt worden, is er echter minder keus als je kiest voor een kunsthaag op rol. Een voordeel van een kunsthaag op rol is wel weer dat ze zeer geschikt zijn voor balkons en andere hekwerken, die op zo’n manier betaalbaar zichtdicht gemaakt kunnen worden. Ook zijn de rollen heel eenvoudig met ijzerdraad of tyraps te bevestigen.

Kunsthagen voor binnen

Ten slotte is het goed om te weten dat er ook een optie is om kunsthagen binnen te nemen. Een groene wand, bijvoorbeeld, kan een ruimte in een handomdraai veel kleur en levendigheid geven en neemt tegelijkertijd weinig ruimte in. Daarnaast heeft een kunsthaag in een binnenruimte als voordeel dat het een geluiddempend effect heeft, en de warmte isoleert. Zo kan een kamer waar te weinig licht binnenkomt voor kamerplanten toch nog in een groene oase omgetoverd worden.

Hedera-Helix-Kunsthaag-50x50cm-mat-tegel-paneel-brandvertragend-klasse-C-Kunsthaagvoordeel.jpg

Vorig artikelDe ideale skincare routine voor iedere vrouw
Volgend artikelSlimme financiële oplossingen voor ondernemers
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in