Artisjoktaart, met kaas en spinazie

Artisjoktaart. Niet een gerecht waar je misschien snel aan zou denken, maar juist daarom leuk om eens te maken. Het is lekker en gezond. Bovendien kun je deze artisjoktaart zowel warm als koud eten. Blijft er iets over, dan hoef je dat dus niet weg te gooien. De volgende dag mee naar je werk is een prima alternatief. Je collega’s zullen nog jaloers kijken. Voor elke liefhebber van hartige taart is dit een traktatie.

De artisjok

De artisjok is een plant die voorkomt in het Mediterrane gebied. Als een artisjok bloeit, is dat een prachtig decoratief geheel, met paarse bloemetjes. Bijna te mooi om op te eten. Maar hij is ook heel lekker. Je kunt niet alles eten van de artisjok. Wat je kunt eten is het vlezige gedeelte van de bladeren en het hart van de artisjok. Om het hart te vinden, moet je eerst de “haren” verwijderen. Na het koken van de artisjok gaat dat heel gemakkelijk. Je kunt het hart van de artisjok ook in blik kopen. Dan is het ook in deze artisjoktaart te gebruiken, maar ik vind het zelf lekkerder met verse artisjokharten.

Zo maak je een artisjok klaar

Hoe je artisjok moet bereiden is niet voor iedereen bekend. Ik verwijs naar deze video van de AH, want daar staat het goed uitgelegd. Als je wel weet hoe dat moet, hoef je het filmpje natuurlijk niet te bekijken.

Artisjoktaart

Ik kwam deze artisjoktaart een keer tegen toen ik in Frankrijk op vakantie was en heb ‘m daarna geprobeerd zelf te maken met een recept dat ik op internet vond. Inmiddels heb ik dit recept wat aangepast naar mijn eigen smaak, want ik had er toch wel wat op aan te merken (en de kinderen ook). Met dit recept is hij volgens mij heel lekker!

Wat heb je nodig?

Om de artisjoktaart te maken heb je ingrediënten nodig voor het deeg en ingrediënten voor de vulling. Het deeg is makkelijk te maken, maar moet wel zo’n 30 minuten rusten. Het is dus geen recept voor een doordeweekse dag (tenminste, niet bij mij). Ik maak dit recept meestal in het weekend, of ik maak het op zondag en zet het klaar voor maandagavond. Dan hoef ik niet meer te koken als ik uit mijn werk kom, alleen de artisjoktaart nog even op te warmen in de oven. Dit recept is trouwens voor ongeveer 6 personen.

Voor het deeg

200 gram bloem
90 gram boter (liefst niet te zacht)
1 eierdooier
75 ml ijswater

Zo maak je het deeg

Kneed de bloem met en snufje zout, de boter en de eierdooier tot een samenhangend deeg. Het makkelijkste gaat dit met de deeghaken van de mixer. Het kan natuurlijk ook met de hand. Als het deeg klaar is, wikkel je het in huishoudfolie en leg je het 30 minuten in de koelkast.

Voor de vulling

3 el olijfolie
1 teen knoflook
1 ui
2 el bloem
200 ml volle melk
12 artisjokharten, vers of uit blik
broodkruim, ongeveer 3 el
1 zakje geraspte kaas
2 eieren, losgeklopt
verse spinazie
1 ei om te bestrijken

Zo maak je de vulling van de artisjoktaart

Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook erbij en fruit nog 2 minuten op niet te hoog vuur. Doe de bloem erbij en roer. Schenk geleidelijk de melk erbij en zorg dat de bloem door de melk wordt opgenomen. Laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Als het goed is dikt het dan langzaam wat in.

Neem de pan van het vuur en doe de artisjokharten, het broodkruim, de kaas en de eieren erdoor en ook wat peper en zout. Laat afkoelen. Doe tot slot het mengsel in de blender en voeg 3 flinke handen verse spinazie toe.

Verhit de oven op 180 graden. Bekleed een taartvorm met het deeg. Giet de vulling er in. Van het deeg dat je overhoudt, maak je lange slierten die je een beetje plat drukt. Deze leg je als een soort rooster over de taart heen. Bestrijk met wat eimengsel voor de kleur.

Bak de hartige taart ongeveer 40-45 minuten in een voorverwarmde oven. Je ziet het vanzelf dat de korst mooi bruin wordt en de vulling gaar is. Je kunt deze artisjoktaart zowel warm als koud eten, maar ik vind ‘m warm het lekkerst. Serveer eventueel met een lekkere salade!

Lunch met artisjoktaart

Zoals al eerder gezegd is deze artisjoktaart ook koud lekker. Als je wat overhoudt, gooi het dan niet weg, maar bewaar dat voor de volgende dag. De kinderen vinden het lekker in de broodtrommel, en anders neem je het zelf mee naar je werk. Je kunt het ook klaarleggen als tussendoortje, om te vermijden dat je ongezonde dingen gaat eten.

Smakelijk eten!

Artisjok kun je trouwens ook heel makkelijk met en dipsaus eten, dat deden wij hier.

 

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Artisjoktaart
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Vorig artikelDress like Sterre: Moodstreet jurk najaar 2018
Volgend artikelIbiza in oktober
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in