Matcha Latte, het groene goud

Matcha Latte, het groene goudMatcha is inmiddels aardig ingeburgerd als gezonde soort groene thee. Bovendien is het een heerlijk verwarmend drankje om te drinken. Zeker in de herfst en de winter, als het buiten koud is, word ik blij van een warme kop Matcha Latte. In de zomer kun je de Matcha Latte ook koud drinken, dan heb je een Dalgona Matcha. Net zoiets als ijskoffie dus, maar dan met Matcha. Voor de echte fans. In deze blog ga ik je een heleboel vertellen over Matcha thee. Wat het is, wat de voordelen zijn, waar je het koopt en hoe je Matcha Latte het beste maakt. 

Lees ook: Warme herfstige appelsap met Licor 43
Lees ook: Zo maak je de perfecte ijskoffie

Matcha Latte, het groene goud

Waarom noemen we Matcha ook wel het groene goud? Dat komt doordat het eigenlijk net zo gezond is als 10 koppen groene thee bij elkaar. Het zit vol anti-oxidanten. Daardoor beschermt het enigszins tegen hart- en vaatziekten, ontstekingen en helpt het je immuunsysteem. Verstandig dus om nu en dan een lekkere Matcha Latte te nemen. 

Wat is Matcha Latte?

In feite is Matcha Latte niets anders dan een overheerlijke kop warme melk met opgeklopt schuim en groene thee erin. Een soort Latte Macchiato dus, maar dan veel gezonder. Let er wel op dat je altijd zuivere poeder koopt. Er zijn namelijk ook merken die er suikers aan toevoegen, dat wil je liever niet. Zorg dus dat je het etiket leest voor je bestelt, want er zijn veel verschillende soorten. Zelf koop ik vaak biologische Matcha

matcha kloppen

Waar is een matcha klopper voor?

Een Matcha klopper is gemaakt van bamboe en zo ongeveer het belangrijkste gereedschap wat je nodig hebt als je de perfecte Matcha wil maken. De Japanse benaming is Chasen en de klopper is speciaal ontworpen om Matcha het beste te bereiden. Ze zeggen dat de ervaring van een Matcha Latte totaal anders is wanneer deze bereid is met een echte Matcha klopper. Dit komt, doordat je met deze klopper je de Matcha poeder, het water of de melk en de lucht kunt mengen tot een luchtige, schuimige thee. De aroma’s komen veel beter vrij in het schuim, juist die lucht is essentieel voor de smaak. Net zoals sommige wijnen moeten “ademen”. Vandaar dat er ook bamboe is gebruikt voor deze klopper, deze geeft namelijk van zichzelf geen geur of smaak achter aan het product, zoals een ijzeren garde bijvoorbeeld wel doet. Bovendien laat bamboe geen krassen achter in de prachtige Matcha kopjes die er bestaan. Je koopt een goede Matcha klopper in een startpakket of los

matcha startpakket

Waar smaakt Matcha naar?

Als je Matcha voor het eerst drinkt, lijkt het iets weg te hebben van spinazie of zeewier. Een lichtbitters, ietwat wrange smaak. Toch, als je goed gaat proeven, volgt een zachte en zoete chocolade-achtige nasmaak. Goede Matcha ruikt zoetig en heeft ook een beetje een cacao geur. 

Voordelen van Matcha

Naast dat Matcha lekker is, heeft het ook voordelen voor je gezondheid. Het zit namelijk boordevol antioxidanten en 1 kop Matcha thee staat ongeveer gelijk aan 10 koppen groene thee als het gaat om de gezondheidsvoordelen. Antioxidanten vertragen veroudering van het lichaam. Daarnaast blijven je huid en je bloedvaten soepeler, gaat het hart-en vaatziektes tegen. Matcha is rijk aan calcium, kalium, vitamine A, vitamine C, ijzer en eiwitten, die je immuunsysteem versterken en helpen bij het tegengaan van ontstekingen. 

matcha latte receptmatcha tafereel

 

 

 

 

 

 

Nadelen van Matcha

Er zijn zeker ook nadelen aan het drinken van Matcha thee of Matcha Latte. Ten eerste bevat Matcha cafeïne. Als je hier gevoelig voor bent, kun je er beter niet te veel van drinken. Het is wel minder cafeïne dan in koffie, maar toch liggen sommige mensen er wakker van. Daarnaast bevat het veel plantaardige stoffen die in grotere hoeveelheden misselijkheid kunnen veroorzaken. Hoe snel dit bij jou ontstaat is ook wisselend per persoon. Tot slot is Matcha duur, wat dat betreft kun je misschien beter elke dag een kop groene thee drinken. 

Hoeveel matcha mag je per dag

Vanwege de nadelen die er zitten aan het drinken van Matcha thee, is het belangrijk om er niet teveel van te drinken. Mijn advies zou dus zijn om maximaal 1 kopje of 6 gram per dag te drinken. Als je de 6 gram verdeelt over meerdere kopjes kan dat ook. Meer wordt niet aanbevolen, omdat de kans op maagklachten dan toeneemt. Zelf drink ik Matcha slechts 1 keer per week en combineer ik het ook met bijvoorbeeld Golden Latte, gewoon groene thee of een Pumpkin Latte.

matcha latte gemaakt

Kun je afvallen door Matcha?

Jazeker kun je afvallen door Matcha. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat Matcha kan helpen met vermageren. Dit komt door het bestanddeel EGCG (epigallocatechin gallaat). Deze stof stimuleert namelijk het metabolisme en het stopt de groei van vetcellen. Dagelijks een glas Matcha thee is dus helemaal niet onverstandig. 

Matcha Latte of Matcha thee zelf maken

Doe 1 lepel Matcha poeder in de kom en voeg eerst 1 theelepel koud water toe en roer het tot een pasta zonder klonten. Daarna voeg je heet water toe (niet kokend, dus laat het eerst een klein beetje afkoelen) en begin je met kloppen. Dit kloppen doe je in een W vorm, dus niet in een cirkel, dan krijg je de lucht er niet goed doorheen en krijg je geen schuimlaag. Je mag echt hard kloppen! En onthoud: oefening baart kunst. Het kloppen duurt ongeveer 30 seconden. Wil je meer schuim, dan klop je langer. Hieronder zie je een filmpje van de klop-beweging en hoe het schuim ontstaat. Ze hebben hier de pasta-stap overgeslagen, maar als je die wel maakt lukt het iets makkelijker is mijn ervaring. De Matcha thee is zo al te drinken, maar wil je Matcha latte maken, dan kun je er warme melk en melkschuim doorheen gooien. Je kunt na de pasta de stappen ook direct met warme melk maken. 

Matcha Mochi

Traditioneel werd er met nieuwjaar Matcha Mochi gegeten in Japan, een heerlijk zoete lekkernij die gemaakt wordt van oa kleefrijst. Het zijn eigenlijk een soort Japanse rijstcakejes met Matcha. Ze zijn heerlijk, maar pas op met jonge kinderen. De cakejes zijn heel plakkerig, waardoor ze makkelijk in de keel blijven steken bij jonge kinderen of juist bij ouderen die wat minder goed kunnen kauwen en slikken. Voor echte Matcha fans is dit een heerlijk dessert!

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #409
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #410
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in