Recept voor pinksterbollen

Recept voor pinksterbollenMet Pinksteren eten we traditioneel pinksterbollen. Kende je deze heerlijke zoete lekkernij nog niet? Dan is dat zeker leuk om eens te maken met Pinksteren. Alle kinderen lusten dit. Er horen rozijnen in, maar ik maak altijd pinksterbollen met en zonder rozijnen, omdat Yuren ze niet lekker vindt met rozijnen. Deze zoete bollen lijken een beetje op krentenbollen, alleen is de smaak van het brood veel zoeter. In deze blog dus een recept voor pinksterbollen om zelf te maken.

Lees ook: Paaskoekjes bakken

Recept voor pinksterbollen

Pinksteren kun je min of meer beschouwen als het begin van de kerk. Het is een echt oud-Hollands gebruik om de zaterdag voor Pinksteren pinksterbollen te bakken. Pinksterbollen werden ook wel luilakbollen genoemd. Dat komt, omdat de bakkers op zondag dicht zijn en de bollen dus op luilak (de zaterdag voor Pinksteren wordt zo genoemd) te maken. Ze werden met boter of stroop gegeten, maar wij vinden ze ook zo heerlijk. Het recept voor pinksterbollen vind je hieronder.

pinksterbollen zelf maken

Wat heb je nodig?

Met dit recept voor pinksterbollen kun je ongeveer 10-12 bollen maken. Laat het deeg dan wel goed rijzen in een kom op een warme plek. Wees geduldig. Ze zullen niet mislukken, maar als het deeg niet rijst zijn de bollen minder luchtig en heb je te weinig deeg voor 10 stuks. Reken dan ongeveer op de helft.

  • 250 gram bloem
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 1,5 dl melk
  • 5 eetlepels suiker
  • 60 gram boter
  • 100 gram rozijnen
  • snufje zout
  • wat kaneel
  • wat kardemom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • boter en stroop op op de bollen te doen

deeg voor pinksterbollen

Zo maak je het

Doe de bloem, het snufje zout, 5 eetlepels suiker, 1 zakje vanillesuiker, de gist, de kaneel en de kardemom in een kom. Roer door elkaar. Smelt de boter en voeg deze toe, evenals de melk die je ietsje verwarmd. Kneed tot een mooi deeg en zet ongeveer 1 uur weg onder een natte theedoek op een warme plek om te rijzen. In de zon werkt het beste. Als je ook bollen zonder rozijnen maakt, houd dan een beetje deeg daarvoor apart. Na een uur voeg je de rozijnen toe. Kneed ze door het deeg en laat nog een half uur rijzen. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op de bakplaat ongeveer 10-12 pinksterbollen. Bij het deeg met de rozijnen, moet je de rozijnen een beetje in het deeg duwen als ze teveel uitsteken. Anders gaan ze in de oven verbranden en dat is niet lekker. Bak ze in 20-25 minuten af en haal ze direct uit de oven. Laat afkoelen.

pinksterbollen

Zo serveer je de pinksterbollen

Leg de pinksterbollen in een mooie mand of schaal. Serveer met boter en stroop. Smullen maar! Veel kinderen vinden de pinksterbollen ook lekker om gewoon zo te eten, zonder iets. Ze zijn er zoet genoeg voor. Je kunt ze ook meegeven in de broodtrommel. Of lekker als ontbijt of tussendoortje serveren. Stiekem zijn deze pinksterbollen trouwens ook heel lekker als het geen pinksteren is hoor. Wil je trouwens ook gezellig pinksterliedjes zingen? Deze cd met pinksterliedjes is heel leuk!

Vorig artikelRusland, Moskou en de Gouden Driehoek highlights
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #282
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in