Bijzondere taart; gletsjertaart uit IJsland

kersttaartBijzondere taart: gletsjertaart uit IJsland. Dit taart recept is geïnspireerd op een witte gletsjertaart van een vrouw die in het plaatsje Hornafjördur woont. Dit ligt aan de Zuidkust van IJsland, nabij Höfn. Het taart recept bestaat uit twee delen: de basistaart en de frosting. De basistaart is werkelijk fluweelzacht en daardoor sowieso geschikt als basistaart voor elk soort taart. Als je bijvoorbeeld een unicorn taart wil maken, dan zijn twee basistaarten van deze gletsjertaart ook prima te gebruiken met een laagje zelfgemaakte gele room ertussen.

Bijzondere taart; gletsjertaart uit IJsland

Ik maakte deze bijzondere taart met kerst, maar hij zou ook prima geschikt zijn als verjaardagstaart. Doordat de taart uiteindelijk wit is, kun je er naderhand nog vanalles van maken: regenboogtaart, unicorn taart, aardbeientaart, noem maar op. Zonder iets is het gewoon een witte gletsjertaart, die je als kersttaart kunt versieren met gouden of zilveren sprinkles of kerstboompjes van marsepein (ik vond deze bij de AH).

Dit heb je nodig voor de basistaart

Om de basistaart van deze bijzondere taart te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De ingrediënten zijn allemaal te koop bij de supermarkt of misschien heb je het zelfs wel standaard in huis.

  • 1 tl zout
  • 3 tl bakpoeder
  • 310 gr bloem
  • 300 gram suiker
  • 230 gram gesmolten boter
  • 4 grote eieren
  • 1 el vanille extract
  • 400 ml karnemelk

Zo maak je de basistaart van de gletsjertaart

Voor deze bijzondere taart beginnen we met het maken van de basistaart. Neem een bakvorm van 22 cm en vet deze in. Bestrooi met bloem en schud eruit wat teveel is. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het zout, het bakpoeder en de bloem in een beslagkom. Meng in een andere beslagkom de suiker en gemoltenboter met de handmixer op de laagste stand. Roer de eieren er één voor één door en voeg de vanille extract toe. Voeg nu in gedeelten de karnemelk en het bloemmengsel toe, om en om. Dus dan een beetje karnemelk, dan een beetje bloemmengsel, dan weer karnemelk, enz. Mix het steeds door, net zo lang tot alles er in zit en je een gladde massa hebt. Verdeel het beslag over de bakvorm tot ongeveer tot de helft.

Zet 24 minuutjes in de oven. Je hebt waarschijnlijk beslag over. Na het bakken van de taart laat je deze afkoelen, haal je de taart uit de bakvorm en bak je de rest van het beslag. Je hebt dus eigenlijk twee basistaarten die je op elkaar legt. Tussen de twee taarten smeer je een laagje frosting, jam of zelfgemaakte banketbakkersroom. Let wel op dat de taarten dan goed afgekoeld zijn, anders smelt de frosting. Geduld is dus wel het sleutelwoord bij deze bijzondere taart.

bijzondere taart; gletsjertaart uit IJsland

Wat heb je nodig voor de frosting?

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram poedersuiker
  • 5 ml vanille extract
  • eventueel versiering

Zo maak je de frosting

Om deze bijzondere taart af te maken, doe je de bloem en de melk in een pannetje. Breng het aan de kook, terwijl je roert met de garde. Zodra het kookt zet je het vuur laag. Blijf roeren zodat het niet gaat aanbranden. Als er klontjes in blijven, los je dit op door even met de staafmixer het mengsel te pureren. Het mengsel wordt steeds dikker, als er een satéprikker rechtop kan blijven staan is het goed. Schep het mengsel uit de pan in een kom en dek af met folie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de boter smeuïg en voeg de poedersuiker en de vanille extract toe. Zorg dat het mengsel mooi glad is en pak dan de afgekoelde bloem/melk mix erbij. Doe dit bij het botermengsel en mix dit goed door. Als de frosting mooi glad is, zet je deze nog minimaal 15 minuten afgedekt in de koelkast.

De witte gletsjertaart afmaken en serveren

Nu zijn de twee basistaarten en de witte frosting klaar. Je kunt aan de slag met het afmaken van de bijzondere taart; gletsjertaart uit IJsland. Leg hiervoor de eerste basistaart op een mooi bord. Besmeer met een dun laagje frosting (of een andere vulling zoals jam of gele room). Leg de tweede taart er op. Om er een compacte taart van te maken, besmeer nu de hele taart met de witte frosting. Bovenop en de zijkanten. In principe is de witte gletsjertaart nu klaar. Je kunt hem tot gebruik in de koelkast zetten. Je kunt ‘m zo laten en in stukken snijden, maar je kunt er ook zilveren sprinkles overheen doen, regenboogkleuren marsepein, zomerfruit, kerstboom chocolaatjes of iets anders.

bijzondere taart basistaart met frosting

Vorig artikelKerstsfeer in huis; less is more
Volgend artikelZalm gemarineerd in wodka en rode biet
Judith van Wijk
Vrouw, 43, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here