Cadeau ideeën voor opa en oma

Met vaderdag en moederdag op komst zijn we vaak bezig met onze eigen cadeaus, maar eigenlijk moeten onze kinderen dat zelf regelen. Een zelfgemaakt cadeau is dan eigenlijk al genoeg, toch? Wij hebben zelf een vader en een moeder, en dat zijn de opa en oma van onze kinderen. Daarom verzamelde ik cadeau ideeën voor opa en oma, zoals bijvoorbeeld visuele hulpmiddelen.

Dat je denkt: “even oma bellen…”

Op 26 maart was mijn oma altijd jarig. Dat is morgen. Helaas wordt dit al de 2e verjaardag dat ze niet meer leeft. Gek hoe snel de tijd gaat. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ze overleed, en tegelijk ook alweer lang. Er is zoveel gebeurd de afgelopen anderhalf jaar. Ik denk er niet meer elke dag aan, maar het zijn van die momenten. Dat zal iedereen herkennen. Dat je ineens denkt: even oma bellen. En dan gelijk erachteraan realiseer je je dat dat niet meer kan.

Verhoogde oogboldruk

Mijn oma zag al een tijdje niet zo goed meer. Dat kwam vanwege een verhoogde oogboldruk en glaucoom. Dat zit in de familie. Mijn moeder moet ook al druppelen, elke dag 2 x, om te zorgen dat ze niet dezelfde oogproblemen krijgt. Ik heb in mijn tas een verwijzing voor de oogarts zitten, omdat ik het op mijn 40e (nu dus), ook moet laten controleren. Ik stel het maar uit…

Visuele hulpmiddelen zijn zo gek nog niet als cadeau

Voor mijn oma waren visuele hulpmiddelen dus niet zo gek geweest als cadeau. Het klinkt misschien stom, maar oudere mensen hebben het meest praktische wensen. Ze geven niet meer om materiële zaken, maar willen wel graag dat hun leven een beetje makkelijker wordt als de gezondheid te wensen over laat. Zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en nog kunnen genieten van de kleine dingen die ze vroeger ook deden. Toen mijn oma nog leefde, was ik soms verbaasd wat er aan visuele hulpmiddelen bestond. Mijn oma was soms een beetje dwars, maar uiteindelijk had ze toch veel profijt van de klok die de tijd hardop zei elk uur bijvoorbeeld. Regelmatig gaf ik met haar verjaardag of kerst een luisterboek. Daar was ze dan heel blij mee. Merk jij dat de ogen van jouw ouders of opa & oma ook wat slechter beginnen te worden? Bekijk dan eens de visuele hulpmidden op monozorg om te zien wat er allemaal is uitgevonden. Wie weet kun jij dit jaar dus een heel origineel en praktisch cadeau verzinnen! Iets waar ze bovendien echt heel blij mee zullen zijn.

Bloemen zijn altijd goed

Iets waar mijn oma nog wel tot het laatst van kon genieten, waren bloemen. Ondanks dat ze niet meer goed kon zien, rook ze de geur en zag ze de kleuren. Ik koos dus vaak een bos bloemen uit met felle kleuren, zodat ik zeker kon zijn dat ze die zag. Mijn oma woonde in Vlissingen en ik destijds in Den Haag. Ik probeerde wel altijd langs te gaan met haar verjaardag, kerst, Pasen, moederdag en als ik in de buurt was, maar het lukte niet altijd. Dan besloot ik soms om gewoon een mooie bos bloemen te bestellen en te laten bezorgen. Online kan dat tegenwoordig heel gemakkelijk. Ze was er altijd blij mee. Soms kon ze het kaartje niet lezen en dan zei ze aan de telefoon: “ik heb toch zo’n mooie bos bloemen gehad, maar geen idee van wie.” Dan moest ik daar om lachen. Je kunt mooie bloemen en boeketten bij flowerservice bestellen. Daar hebben ze ook boeketten en bloemstukken met de favoriete bloem van mijn oma: de orchidee. Die bloem stond ook op haar rouwkaart.

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen met het verzinnen van een cadeau idee voor oudere mensen die al wat last hebben met hun gezondheid, zoals bijvoorbeeld slechter zien of slechter horen. Het is niet leuk, maar gelukkig zijn er een heleboel praktische producten op de markt die het leven een beetje makkelijker maken.

Vorig artikelPasen in je huis
Volgend artikelDisney Frozen to the minimum
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in