De Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route

De Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route stavoren visToen ik vorig jaar zomer de Elstedentocht fietste, kwam ik er achter dat elke Elfstendstad een eigen fontein heeft. Het was ontzettend leuk om ze alle elf te vinden en te fotograferen. Steeds opnieuw vroeg ik me af hoe de volgende eruit zou zien. Natuurlijk kun je dat op internet wel vinden, maar dat had ik dus niet gedaan. De fonteinen zijn echt kunst, en kunst is heel persoonlijk. In deze blog vertel ik alles over de Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route, die je kunt rijden per fiets of per auto. Dit kun je geheel laten organiseren door Elstedentrips, zodat alles voor je geregeld is. 

De Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route

De Elf fonteinen route is een tocht van ongeveer 210 km die je per fiets of per auto kunt rijden. Dat doe je beter niet in 1 dag, al zou het wel kunnen. Ik deed het op de fiets in 3 dagen en dat vond ik al pittig. Je hebt immers weinig tijd om alles goed te bekijken. Met de auto kun je ook niet hard rijden, want je rijdt over allerlei schitterende binnenweggetjes waar je ook van de mooie omgeving wil genieten. Waar je de route start maakt trouwens op zich niet uit, want je rijdt een rondje. De meeste mensen starten echter in Dokkum. Hieronder ga ik over iedere fontein iets vertellen en een foto ervan laten zien. 

De IJsfontein in Dokkum

In Dokkum vind je voor de markt de IJsfontein van de Nederlandse Birthe Leemeije. Toen ik er was, stond er een groot reuzenrad achter de fontein, wat de foto eigenlijk heel kleurrijk maakt. Uit de fontein komt een soort nevel, wat een bijzonder zicht geeft. Onder invloed van het weer kan de fontein er dus heel verschillend uit zien. In de zomer, als je dus een heel stuk gefietst hebt zoals ik, is de nevel heerlijk verkoelend. Kinderen zullen er ook graag in staan. Wil je meer weten over deze fontein? Hier vind je nog meer achtergrondinformatie. 

De Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route fontein dokkum

Leeuwarden

In Leeuwarden kregen wij onze medaille en een drankje om te proosten, omdat het voor ons de laatste fontein was die we bezochten na 3 dagen fietsen. vandaar dat op de foto de Friese vlag staat met het drankje. Het was daar feest! Ik was verrast door de prachtige en immens grote fontein. De mistfontein ligt pal tegenover het station en is ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa, die de fontein de naam LOVE gaf. Het zijn 2 kinderhoofden en profil van 7 meter hoog, die omgeven worden door een laag mist. Helaas stond de fontein niet aan toen wij er waren. 

De Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route fontein leeuwarden

Sneek

In Sneek fietsten wij de fontein eerst voorbij, omdat hij vlak voor Waterpoort staat. We hebben er zelfs foto’s van staan maken, zonder dat we de fontein zagen. Later zijn we speciaal teruggefietst, om de fontein van de Duitse Stephan Balkenhol te bewonderen. Hij gaf een klassiek thema (hoorn des overvloeds) een nieuw gezicht: een man die de hoorn vasthoudt, en zelf op een ronddraaiende gouden bal staat. De Waterpoort zie je op de achtergrond. Op de plek waar ik de foto maakte is een trappetje, je kunt er zo met je voeten in het water zitten om af te koelen op een hete dag. 

sneek fontein

IJlst

De fontein van IJlst was voor ons de allereerste die we zagen. Hier startte voor ons de Elfstedentocht op de fiets. We waren verrast door deze kleurrijke fontein, die een beetje buiten het gezellige centrum te vinden is. Je ziet een monumentale schaal met stalen bloemenvaas van een meter of 4. De Japanse Shinji Ohmaki liet zich voor de bloemen inspireren door stinzenflora en voor de vaas door de schaatsen van Nooitgedagt.

fontein ijlst

Sloten

De fontein in Sloten is een hele hoge, 5 meter. Bedacht door Jorge en Lucy Orta uit Argentinië/Verenigd Koninkrijk. Je ziet van boven naar beneden een kievit, vastgehouden door een meisje dat op de schouders van een man staat, die zelf weer op een toren van emmers en vaten balanceert. Sloten is een ontzettend gezellig dorpje waar je heerlijk kunt lunchen of een ijsje eten. 

fontein sloten 11 steden

Stavoren

In Stavoren vind je bij de haven de fontein De Vis. Het is niet zomaar een vis, maar een reusachtig grote vis met opengesperde bek waar het water uit komt. Het beeld van Mark Dion (VS) herinnert aan het Vrouwtje van Stavoren en doet Efteling-achtig aan, wat veel kinderen zal aanspreken. Je kunt in zijn bed kruipen, dan word je wel nat. Kinderen maken daar dankbaar gebruik van in de zomer. 

Fontein stavoren

 

Hindeloopen

De fontein in Hindeloopen was ook weer totaal anders dan alle andere fonteinen. She Yuan uit China maakte de 3,5 meter hoge levensboom naar de boom, hert en hinden die in het wapen van Hindeloopen staan. Vogels spuwen water op de boom. Het is wel even zoeken naar het veldje waar deze fontein staat, maar je vind ‘m bij de Nieuwe Weg. Je kunt er ook even uitrusten of picknicken op de lange houten geweien banken die er omheen liggen. ‘s Avonds is de fontein verlicht. 

Fontein Hindelopen

Workum

Workum is een hele gezellig stadje. Wij hebben er overnacht en ‘s avonds lekker een hapje gegeten. Er zitten leuke winkeltjes en je hebt vanuit het hotel waar wij sliepen een waanzinnig uitzicht op het water. De fontein in Workum zijn twee houten leeuwen, gemaakt door de Britse Cornelia Parker. Dezelfde afbeelding “The Rampant Lions of Workum”, zijn ook te vinden op het Waaggebouw en enkele schilden. vind je naast wapenschilden, ook in Workum op het Waaggebouw. 

Eflstedenfontein Workum

Bolsward

In Bolsward vind je een vleermuis die water spuwt. Hij is 2,30 meter hoog, 3,80 meter breed en beklimbaar. Hij staat op het broereplein. Geinspireerd door de vleermuizen in Tjerkwerd ging de Belgische kunstenaar aan de slag tot dit onder zijn handen ontstond. Beetje spooky wel he?

Fontein Bolsward

Harlingen

Om in Harlingen de fontein te vinden moet je een heel stuk vanuit het dorp wandelen of fietsen. Met wind tegen, zoals wij hadden, is dat een aardige tocht. En helemaal als je dan bij aankomst tot de ontdekking komt dat de walvis die in zee ligt, niet aanstaat. Het lijkt dan in plaats van een walvis eigenlijk alleen een stuk beton. Ik vond het dus een beetje tegenvallen, maar kan me voorstellen dat hij al spuitend een stuk leuker is. Het zicht op de haven is wel prachtig. Harlingen was een belangrijke haven voor de walvisvaart, vandaar dat dit de fontein is geworden. Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla (Puerto Rico) bedachten de 18 meter lange, en 2,50 meter hoge walvis. 

Walvis fontein harlingen

Franeker

De fontein van Franeker vind je in een hofje naast de kerk. Hier staat de klassiekste van alle elf fonteinen. Gemaakt door Franse maker Jean- Michel Othoniel en een hommage aan sterrenkundige Jan Hendrik Oort. Die bedacht de ‘oortwolk’, een schil om het zonnestelsel waar kometen vandaan komen. De fontein van 3,5 meter hoog heeft bovenin een wat kleinere oortwolk, waar het water uit een gouden bol komt.

Fontein franeker

Accommodaties in Friesland

Als je dit voorjaar of de zomer zin hebt om een paar dagen weg te gaan, dan is Friesland een prima bestemming. Hoe leuk is het om een deel van deze provincie te ontdekken aan de hand van de Elfsteden fonteinen en de elf fonteinen route rijden? Zet ze alle 11 of de foto en maak ondertussen herinneringen van alle andere mooie plekjes die je ziet. Friesland is namelijk waanzinnig mooi, en zeker deze tocht is een aanrader. Hier vind je de gehele route. Overnachtingstips:

ondergaande zon Workum

Overige tips

Wij vonden het ontzettend leuk om een deel van de tocht over het water te maken. Dit deden we met Sloepverhuur Bolsward. Het is zo gaaf om Friesland vanaf het water te bekijken. Je kunt eindeloos fotograferen en uiteraard neemt de schipper wat de drinken mee en de befaamde oranjekoek. Heerlijk!

Lees ook: de leukste thee- en pluktuinen in Friesland

boot sloepverhuur bolsward

Restauranttips

Natuurlijk hebben we ook heel leuke restaurantjes onderweg gevonden om te eten en te drinken. Er zijn uiteraard nog veel meer toffe plekjes, ik zou echt nog wel 6 keer terug willen om alles te ontdekken en ervaren. Je ziet onderweg zoveel, maar je kunt nou eenmaal niet overal stoppen. Enkele tips:

fietsen in friesland

Vorig artikelRituals producten voor vrouwen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #321
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in