De Lava Show in IJsland, leer alles over vulkanen

De Lava Show in IJsland, leer alles over vulkanenOp slechts twee plekken in IJsland kun je veilig echte lava ervaren en aanschouwen: in Vik en in Reykjavik. De Icelandic Lava show is een unieke voorstelling die je nergens anders ter wereld kunt zien, alleen daarom is het al de moeite waard. Daarnaast is het ook ontzettend leerzaam, zowel voor kinderen als volwassenen. Bij de Lava Show in IJsland kom je alles te weten over vulkanische activiteit, magma en lava en kun je elke vraag die je ooit wilde stellen over vulkanen stellen aan een professional die de show leidt. Het allerleukste is om de VIP show te kiezen, want dan mag je ook achter de schermen kijken. Erg interessant!

Lees ook: Fly over Iceland

De Lava Show in IJsland, leer alles over vulkanen

De Lava Show is dagelijks geopend van 12 tot 18.00 uur. In de zomer gaan ze geloof ik nog wat langer door. Dat ze om 12 uur pas de eerste show hebben, komt doordat de lava ongeveer 5 uur nodig heeft om te smelten. Ze beginnen dus al om 7 uur ‘s morgens met de lava in een enorme oven heet te maken, zodat het gebruikt kan worden voor de eerste show om 12.00 uur. Je moet dus vooraf reserveren, want vol = vol. Ik adviseer echt een paar dagen van te voren je tickets online te bestellen via bijvoorbeeld Get Your Guide, zodat je verzekerd bent van een tijdslot. Wij hadden zelf de laatste show om 18.00 uur gekozen. Waarom, dat zal ik later uitleggen.

film de lavashow

Alles over een bezoek aan de Icelandic Lava Show

Parkeren kan voor de deur, dus dat is makkelijk. Bij binnenkomst is er een gezellige bar met tafeltjes waar je even kunt zitten en een drankje kunt bestellen. Als je voor VIP kaarten hebt gekozen, zit een drankje erbij. Na je bestelling mag je als VIP mee naar boven. Je zal de voorstelling dan ook van bovenaf zien. Ik vond dat wel een meerwaarde hebben, omdat je het dan extra goed kan zien. Bovendien hoef je geen veiligheidsbril op als je boven zit, omdat er een glasplaat zit die het al veilig genoeg maakt. Boven wacht je nog even in de hal voor je naar binnen mag. Het is er gezellig warm en we drinken rustig onze warme chocolademelk op. 

voorkant gebouw lavashow reykjavik

Hoe gaat de show in z’n werk?

Bij binnenkomst mag je een plekje zoeken. De mensen met VIP kaarten zitten op het balkon en hebben goed zicht over de hele show. De mensen met gewone kaarten zitten beneden op stoelen en zullen het ongetwijfeld ook goed kunnen zien. Zij hebben een veiligheidsbril op hun stoel gevonden, die ze straks op moeten zetten als de show begint. Er komt vervolgens iemand die zich voorstelt als Amerikaanse, ze is geoloog en weet heel veel van vulkanen. Ze vertelt hoe ze in IJsland verzeild is geraakt en hoe ze nu precies doet wat ze zo leuk vind: al haar kennis delen over vulkanen en lava en iedere dag naast echte lava staan. 

icelandic lavashow

Veiligheid en film

Nadat ze zich heeft voorgesteld, komt er een man in een zilver pak. Hij blijkt degene te zijn die de lava uit de oven haalt straks en moet dus goed beschermd zijn. Er wordt best wel even stilgestaan bij de veiligheid, de lava is namelijk ontzettend warm en zou in theorie kunnen spetteren, dus het is goed dat iedereen weet waarom de veiligheidsmaatregelen er zijn. Dan begint er eerst een film met informatie. De film is heel mooi gemaakt en erg informatief: ik hoor dingen die ik nog niet eerder had gehoord. Na de film is het zover: de lava komt!

De Lava Show in IJsland

Echte lava

Er wordt uitgelegd dat de lava echte lava is, die opgehaald is bij een vulkaan. Deze lava wordt steeds opnieuw verwarmd en is dus herbruikbaar. Het duurt dus 5 uur om het op te warmen, maar tussen de shows door, als de lava nog niet is afgekoeld, duurt het maar 20 minuten. Vervolgens stroomt de lava van bovenaf naar beneden. Het is prachtig oranje en het bizarre is dat je letterlijk de warmte voelt opstijgen. Het is dan ook enorm heet, 1100 graden! Ik vind het heel bijzonder om dat gloeiende goedje te zien. Als het beneden is, waar zand ligt, stopt het en begint het langzaam te stollen. Er wordt precies uitgelegd hoe dat gaat en dat laat ze ook zien door een ijzeren staaf af en toe in het lava te porren. Je ziet het langzaam minder vloeibaar worden en uiteindelijk wordt het zwart. 

kaarsje lava show

Vragen rondje

Nadat de Amerikaanse klaar is met vertellen geeft ze iedereen de ruimte om vragen te stellen. Er worden bij onze show behoorlijk wat vragen gesteld, iedereen is nieuwsgierig. Sommige vragen gaan over vulkanen, andere vragen gaan over de show. Er kwamen zelfs vragen voorbij waar ik zelf niet aan gedacht had, maar waar ik de antwoorden wel heel leuk van vond. 

echte lava

Na de show

Na afloop van de show wordt er aan de mensen met VIP kaarten lava uitgedeeld. Maik en ik krijgen allebei een stukje en dat vind ik toch wel heel bijzonder. Het is een beetje glazig en dat schijnt iets te maken te hebben met het soort mineralen dat er in zit. Het is keihard. Deze lava is niet uit onze show, maar uit een eerdere show, anders zou het natuurlijk veel te heet zijn. Ik vind het een leuk souvenir om mee naar huis te nemen. Heb je geen VIP kaarten, dan kun je in de winkel ook gewoon lava kopen. Er zijn ook leuke design producten die van lava zijn gemaakt. We mogen ook nog een kijkje achter de schermen nemen, waar we de enorme oven zien staan en wordt uitgelegd hoe alles werkt. Heel interessant. 

stukje lava na lavashow

Onze ervaring met de Lava Show in IJsland

Wij vonden de Lava Show een enorme belevenis en zeker de moeite waard. Het is heel bijzonder om oog in oog te staan met echte lava. Je realiseert je hoe gevaarlijk het is, alleen al door de enorme hitte die er vanaf komt. Het besef dat heel IJsland vulkanisch is en er altijd gevaar dreigt dat er ergens een vulkaan uitbarst, maakt dat je beter begrijpt hoe deze mensen leven. Ze zijn er aan gewend geraakt. Op het moment dat wij er zijn, is er toevallig net veel activiteit in Reykjanes Pennisula en is het dorp Grindavik ontruimd door scheuren in de aardkorst daar. Later blijkt het toch niet tot een uitbarsting te komen, maar het gebied was wel tijdelijk afgesloten toen wij er waren. Erg actueel dus, op dat moment! En daardoor extra leerzaam. Ook met kinderen is de Lavashow heel leuk om te bezoeken. Ze zullen de lava zeker spectaculair vinden. 

de lava stroomt bij de lavashow

Praktische informatie

  • De Lavashow kun je bezoeken in Reykjavik (net iets erbuiten) of in Vik (op 2,5 uur rijden van Reykjavik)
  • Tickets reserveer je het beste via Get Your Guide een dag van te voren, of zelfs langer, omdat de shows snel vol zitten. Ik kan de VIP kaarten zeker aanraden. 
  • Je mag foto’s maken bij de Lavashow, houd er rekening mee dat het vrij donker is
  • Je kunt de Lava show en Fly over Iceland achter elkaar bezoeken, ze zitten vlakbij elkaar. 
  • Overnachten kun je het beste in of om Reykjavik doen, dan zit je in de buurt

icelandic lava show

Vorig artikelFly over Iceland in Reykjavik
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #464
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in