De leukste intochten op een rij!

Intocht Elburg 1Dit jaar komt Sint zaterdag 14 november aan in Meppel, een stad die ik associeer met ver weg… Of ik daar aan de kade ga staan weet ik dus niet, waarschijnlijk zie je het op televisie beter. En na afloop als een haas naar ons eigen haventje toe, om daar opnieuw de intocht van de goedheiligman te beleven. Jongste zoon mag dan met z’n 8 jaar al bijna van zijn geloof zijn gevallen, ik nog lang niet! Het blijft een feest om die kindersnoetjes zo te zien stralen… Special voor Hip en Hot zette ik de leukste intochten op een rij…

Rotterdam mag dan wel niet meer de grootste haven van Europa zijn, maar gelukkig nog wel de grootste van Nederland. Alhoewel ik jaren in de Maasstad heb gewoond, heb ik er nooit de intocht meegemaakt. Een gemis, want het gaat er al weer voor de 64e keer groots aan toe! Sint neemt een mooie route dwars door de stad en arriveert dan uiteindelijk bij de monumentale Laurenskerk voor de zogenoemde Eindshow. Amsterdam mag dan wel niet zo’n grote haven hebben, maar gelukkig wel genoeg water om de Sint ook hier, en zelfs al voor de 77e keer, groots te onthalen. Sint zal binnenvaren over de Amstel, aanleggen bij het Scheepvaartmuseum om daarna op Amerigo naar het Leidseplein te rijden. Daar zal hij vanaf het bordes van de Stadsschouwburg alle kinderen toespreken.

Intocht Rotterdam 1

Geboren en getogen in Arnhem, vlakbij Nijmegen (twee steden die net als Amsterdam en Rotterdam vaak elkaar de loef proberen af te steken) heb ik in beide steden de intocht gezien. In Arnhem is de beste plaats nog steeds de ‘oude’ brug over de Rijn. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over het hele spektakel, zonder gevaar dat je in het gedrang beneden aan de kade knel komt te zitten. In Nijmegen moet je langs de Waal gaan staan om Sint te zien arriveren. Na de bijeenkomst op de Grote Markt gaat Sint al gauw naar zijn gezellige Huis toe, om bij de open haard rustig alvast alle ingeleverde verlanglijstjes te bekijken… En zondag reist hij dan nog even naar Grave, vlakbij Nijmegen, waar ik dit jaar met mijn twee kleine nichtjes klaar zal staan om hem te begroeten!

Intocht Arnhem

Op de grote dag zelf, zaterdag 14 november, sta ik alweer voor de 20e keer bij de haven in mijn woonplaats Woerden vrolijke Sinterklaasliedjes te zingen. Ook altijd een feest, mede dankzij de Oudhollandse uitstraling van het kleine, gezellige centrum. Met dit jaar als hoogtepunt de verkiezing van een nieuwe, plaatselijke Hoofdpiet. Ik stem op de Romeinpiet, erg toepasselijk vanwege het Romeinse verleden van ons stadje.

Pepernoten Woerden 2 - Foto Yvonne Koop

Over Oudhollands gesproken: Elburg is een fraai stadje waar ze de intocht al jaren lang ‘s avonds pas houden. Dat zal met alle feestelijke lichtjes rondom ook een prachtig gezicht zijn! En ook in Beuningen, Ommen, Eindhoven, Vaassen, IJmuiden, Urk en nog veel meer plaatsen arriveert Sint pas ‘s avonds laat. Kan natuurlijk ook niet anders, gezien de vele steden waar hij allemaal langs gaat die dag 😉

Sint en Piet in Elburg

Vorig artikelRootsmann voor vintage meubels met een eigen verhaal
Volgend artikelDe ultieme tip voor ècht originele gadgets en cadeaus
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

2 REACTIES

  1. Dat klinkt ook heel sfeervol, een intocht in het donker! Hier in Utrecht is de intocht sinds een paar jaar op zondag, dat vind ik ook wel handig, geen gehaast naar de stad. Wat ook nieuw is, is dat de intocht over de Oude Gracht gaat, met allemaal kleine bootjes; erg gezellig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in