Sinterklaas borrelplank

borrelplank thema sinterklaasWil je met sinterklaas eens een leuke borrelplank op tafel zetten? Er zijn genoeg lekkere hapjes te bedenken om deze plank mee te vullen. Allemaal met sinterklaas thema. Zowel voor de zoetekauw als de liefhebber van hartig zit er op deze borrelplank voor sinterklaas genoeg lekkers op. In deze blog vertel ik jullie hoe je de sinterklaas hapjes maakt en waar je de decoratie voor de saté-prikkers kunt vinden. 

Lees ook: Waarom onze kinderen niet in sinterklaas geloven

Sinterklaas borrelplank

Een Sinterklaas borrelplank is een leuke manier om je gasten met sinterklaas te verrassen. Of je gezin. Wij vieren meestal 2 dagen sinterklaas. De ene dag doen we met het gezin surprises en op 5 december vieren we pakjes avond. Beide avonden maak ik een borrelplank met een sinterklaas thema. Dat wordt steeds weer goed ontvangen. Er ligt voor iedereen wel iets lekkers op en ik wissel gezonde rauwkost af met wat minder gezonde hapjes. Als je wat meer groenten neerlegt en zorgt voor voldoende hapjes kun je deze borrelplank prima als Monkey Platter gebruiken, als avondeten dus. Zeker als je als toetje ook nog een heerlijke kruidnootjes tiramisu maakt! Ik maakte de volgende hapjes:

 • Bladerdeeg kaasstafjes
 • Pietjes van druif, komkommer, kerstomaat en rucola
 • pizza mijters
 • worteltjes
 • gevulde witlof stoombootjes met een sintprikkertje
 • appel mijters
 • komkommer letters SINT
 • kruidnootjes en schuimpjes
 • banketletter
 • chocoladeletter 

sint borrelplank

Wat heb je nodig?

Het zijn een aantal verschillende hapjes, dus je hebt ook best wat ingrediënten nodig. Toch is het niet al te ingewikkeld. De meeste hapjes zijn koud en zo gemaakt. De warme hapjes moeten wel even een minuut of 10-12 in de oven, dus daar moet je rekening mee houden. Verwarm de oven dan ook voor. 

 • worteltjes (geschrapt)
 • kersttomaatjes
 • druiven
 • rucola
 • komkommer
 • bladerdeeg
 • geraspte kaas
 • kant en klare pasta saus
 • eventueel salami
 • rauwe witlof
 • gerookte zalm/gestoomde makreel/garnalen met mayonaise
 • filet American en bosui
 • sateprikkers en de download sinterklaas schaduwen

Zo maak je het

Alle hapjes zijn makkelijk te maken. Begin ongeveer een uur van te voren. Sommige dingen, zoals de bladerdeeg stafjes, kun je ook al eerder maken. De pizza mijters zijn het lekkerste als je ze vlak van te voren maakt. Ik zal hieronder elk hapje apart kort beschrijven. Volg je de stappen op, dan heb je aan het einde een overheerlijke sinterklaas borrelplank!

Sinterklaas kaasstafjes

Snijd een plakje bladerdeeg in 6 reepjes. Maak van ieder reepje een staf door het uiteinde een klein stukje op te rollen. Leg op een bakplaat en bestrooi met kaas. Zet ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Appel mijters

Snijd een appel in vieren. Laat de schil er aan. Kerf met een mesje of een guts setje een kruis in de mijter. Leg op de borrelplank. Gebruik hiervoor de download van de sinterklaas schaduwen.

Witlof stoombootjes

Snijd de bittere kant van een stronkje witlof af en haal de blaadjes los. Spoel af onder de kraan. Leg ze op de borrelplank. Vul met een plakje gerookte zalm, makreel of garnalen die je mengt met mayonaise. Voor de mensen die niet van vis houden kun je ze vullen met filet American en bestrooien met een bosuitje. Prik een satéprikker met een sinterklaas schaduw in het bootje als versiering. 

Pietjes van komkommer, druif, tomaat en rucola

Snijd een komkommer (de kraag) in plakjes van ongeveer een halve centimeter (zodat de sateprikker goed blijft staan). Prik eerst een druif (het hoofdje van de Piet) op de prikker, daarna een gehalveerd en uitgehold kerstomaatje (zijn muts) en tot slot een blaadje rucola als veer. 

Worteltjes

Wortels horen sowieso al bij sinterklaas, dus maak de wortels schoon, schrap ze en snijd eventueel in stukjes. Je kunt er ook voor kiezen om het groen er aan te laten zitten en de wortels heel op de plank te leggen.

Komkommer letters

Snijd uit het harde deel van de komkommer de letters SINT. Leg neer op de plank. 

Zoetigheid

Leg verspreid op de plank wat kruidnootjes, schuimpjes, brokken chocoladeletter en banketletter neer. Eventueel kun je de plank nog wat opleuken door kleine playmobil sinterklaasjes neer te zetten. Ook kun je van ontbijtkoek nog schoorstenen maken. 

Sinterklaas borrelplank

 

Vorig artikelDe leukste cadeaus voor een jongen van 12 jaar
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #411
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in