Helemaal hip: de winterbarbecue!

Het is helemaal hip tegenwoordig: de winterbarbecue! Als jij een echte koukleum bent, klinkt een winterbarbecue je misschien niet aantrekkelijk in de oren. Maar ik beloof je, met de tips in dit artikel krijg ook jij er zin in! Er zijn namelijk genoeg manieren om een winterbarbecue hartverwarmend te maken, zodat jij en je gasten ultiem zullen genieten van deze bijzondere ervaring.

Winter in Nederland

Als eerste: de Nederlandse winters zijn tegenwoordig helemaal zo koud niet. De gemiddelde temperatuur ligt zo rond de 4 graden, en dan zijn de nachttemperaturen meegerekend. Overdag is het vaak veel warmer. Temperaturen tussen de 8 en de 12 graden zijn geen uitzondering. Daar kun je je prima op kleden.

Wat is de beste tijd voor een winterbarbecue?

De beste tijd voor een winterbarbecue is in januari, februari en maart. Deze maanden zijn in Nederland het minst nat. In november en december is het ook heel leuk, maar het risico bestaat dat je dan in de regen staat. Een partytent biedt dan uitkomst, maar het is toch een heel gedoe voor een paar uur barbecuen. In januari en februari heb je vaak lekkere, droge kou, perfect voor een winterbarbecue.

Houtkachel

Een houtkachel is een must. Dat vind ik echt. Het ruikt heerlijk, het is lekker warm en zo’n knisperend vuurtje is enorm sfeervol. Je zult zien dat je gasten de houtkachel opzoeken. Kies wel voor een goeie, liefst eentje met een hoge pijp, zodat de rook niet in iedereens gezicht terecht komt. Koop ook hout dat extra gedroogd is, en bewaar het binnen. Hout dat nat is verbrandt niet optimaal en geeft dus veel meer fijnstof. Een goede houtkachel hoeft niet per se duurt te zijn trouwens, lees je goed in van te voren en maak de juist keuze. Wij hebben deze, en er ook een hoes bij gekocht tegen het roesten. Die bevalt heel goed. Extra tip: zorg dat je ramen dicht zijn, anders ruikt je hele huis naar de rook. En informeer om dezelfde reden ook je buren.

Glühwein

Ook heerlijk verwarmend, sfeerverhogend en gewoon superlekker is natuurlijk glühwein. Ik schreef al eerder een recept voor kinder glühwein en voor gewone glühwein. Maak het ruim van te voren, dan kunnen de specerijen goed trekken en geurt je hele huis alvast naar de glühwein. Daar krijg je vanzelf trek van! Extra tip: wie een warmhoudlade heeft kan alvast wat bekers of glazen voorverwarmen. Glühwein koelt namelijk eenmaal buiten vrij snel af. In warme glazen gaat dat minder snel, en kun je dus langer van de warme, kruidige wijn genieten.

Wat doe je op de barbecue?

In de winter kun je natuurlijk net zo uitpakken als in de zomer, maar je kunt het ook lekker simpel houden. Denk aan spareribs, hamburgers en wat sateetjes bijvoorbeeld. Eventueel nog wat zalm. Dat lust meestal iedereen wel. Salades kunnen natuurlijk ook, maar in de winter is dat eigenlijk best koud. Ik zou eerder voor warme groenten kiezen. Geroosterde paprika, aubergine met een plak kaas er tussen. Gegrilde courgette en tomaat. Sausjes maak je zelf of koop je kant en klaar.

Versieringen

Wil je het echt afmaken, dan zorg je natuurlijk voor sfeervolle decoratie in je tuin. Heel simpel doe je dat met een lange lichtslinger die je bijvoorbeeld helemaal rondom langs je schutting bevestigt. Je kunt ook kaarsjes neerzetten: denk er daarbij wel aan dat het vaak waait in de winter, waardoor de vlammetjes snel uitgaan. Kies dus voor windlichten en lantaarntjes, waar de kaarsjes beschut in staan. Tot slot zijn wat stoffen of papieren vlaggetjes natuurlijk erg gezellig.

Veiligheid

Misschien overbodig om te zeggen, maar zeker als er kinderen bij zijn, denk dan ook aan de veiligheid van jezelf en anderen. Laat kinderen niet te dicht in de buurt komen van de barbecue en de houtkachel. Vertel ze vooraf goed dat kachels en barbecues heet zijn en dus gevaarlijk. Laat ze ook niet in de buurt spelen en zeker niet met een bal. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Spreek af dat 1 iemand bij de barbecue staat om te bakken en 1 persoon het vlees dat klaar is over de gasten verspreid. Bak voor de kinderen vast vooraf, want zij hebben meestal weinig geduld. Bak eventueel ook wat frietjes voor ze. Zet stoelen rondom de kachel en spreek af dat deze niet dichterbij mogen dan ze nu staan. Houdt altijd een emmer water bij de hand voor calamiteiten.

Sterretjes

Heb je nog wat sterretjes over van oudjaar? Laat de kinderen deze na de winterbarbecue afsteken voor wat extra sfeer.

Veel plezier!

Vorig artikelZo haal je de natuur in je flat
Volgend artikelActiviteiten om te doen met een driejarige
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in