De ramen en deuren van je huis buiten verven

De ramen en deuren van je huis buiten vervenZo eens in de 4 a 5 jaar is het verstandig om de buitenboel te verven. Hoe vaak precies, dat hangt ook een beetje af van de weersomstandigheden en je eigen onderhoud. Als je regelmatig de ramen zeemt (of laat zemen) en je neemt het houtwerk daarbij mee, dan scheelt dat een stuk. Door vuil zal de verf namelijk sneller beschadigen. Het deel van je huis dat gelegen is op het zuiden en westen is vaak eerder aan onderhoud toe, door de invloed van zon en regen. Daarnaast zijn er verfsoorten waarbij onderhoud vaker of juist minder vaak nodig is. Vanuit de bouw gebruiken ze niet altijd de beste kwaliteit, en soms juist weer wel. Een goede optie is bijvoorbeeld sigma verf. Een deskundige kan je hierin adviseren en er zijn ook wat trucjes om te kijken of het daadwerkelijk nodig is. Hieronder vertel ik daar meer over. 

De ramen en deuren van je huis buiten verven

Misschien twijfel je nog of het verven van je woning aan de buitenzijde echt al nodig is. Die 5 jaar is natuurlijk een gemiddelde. Er zijn een paar signalen die aangeven dat het je niet meer te lang moet wachten. Dit is bijvoorbeeld:

  • Als je schilderwerk blaasjes en scheurtjes vertoont.
  • Als de verf zichtbaar beschadigd, versleten of verkleurd is. 
  • Als de verf verpoedert (afgeeft) of niet meer goed hecht. Dit kan je controleren door de zogenaamde poederproef of hechtproef uit te voeren. Bij de poederproef maak je het schilderwerk op een plek met een natte doek schoon. Als er verfpoeder op de doek achterblijft, dan is je schilderwerk aan een opfrisbeurt toe. Bij de hechtproef maak je schilderwerk op een hoek schoon. Druk een stuk plakband op deze plek en wrijf dat stevig vast. Trek het plakband los. Als je de verf meetrekt, dan hecht de verf niet meer goed.

Wanneer is het beste moment om je huis te verven?

Het beste moment om je buitenboel te verven is van april tot oktober. In deze maanden is de temperatuur vaak tussen de 10 en de 25 graden, wat een fijne temperatuur is om in te werken, maar ook zorgt dat de verf goed droogt. Daarnaast zijn de luchtvochtigheid en de zon van invloed op de kwaliteit van het schilderwerk. Als je zelf je woning gaat schilderen, let er dan op dat je begint waar de zon al geweest is. In de volle zon schilderen zorgt dat de verf opwarmt en het oplosmiddel te snel verdampt. Is de luchtvochtigheid te groot, dan kan dit tussen de verflagen voor condens zorgen. Dat wil je ook niet. 

Welke verf gebruik je?

Als je een schilder het werk laat doen, dan kun je met ze bespreken welke verf ze gebruiken. Zij kunnen je daar ook in adviseren. Als je zelf kiest, zijn er verschillende opties. Let in elk geval heel goed op dat de verf geschikt is voor buiten. Je hebt mat of hoogglans en zoek ook goed uit welke kleur je moet hebben. In veel wijken zijn er afspraken gemaakt over de kleur. Een goede verfsoort is bijvoorbeeld Sigma s2u allure gloss verf. Deze verf heeft eigenschappen waardoor hij zelfs tot 10 jaar mee kan gaan! Sterk spul dus. Meer informatie over deze verf, die ook biobased is, kun je lezen op de website. Je kunt deze verf ook prima gebruiken voor de deuren buiten. 

Wat kost het schilderen van je kozijnen en deuren?

Dat is altijd een lastige vraag, want het is natuurlijk afhankelijk van of je het zelf gaat doen of dat je het laat doen, welke verf je koopt en natuurlijk hoeveel er geverfd moet worden. Een pot verf kost meestal rond de €50 en dan heb je natuurlijk ook kwasten enzo nodig. Een schilder rekent meestal zo’n €50 per uur. Reken in totaal op ongeveer zo’n €1000-1800, afhankelijk van de grootte van je huis. 

huis-rijswijk-buiten

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #369
Volgend artikelMy muesli met hartjes
Vrouw, 44, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in