De wandeling naar Syri Kalter Theth

uitrusten tijdens De wandeling naar Syri Kalter ThethIn Albanië kun je twee keer het natuurfenomeen Syri i Kalter vinden: het blauwe oog. Dit wordt zo genoemd omdat het iets weg heeft van een oog. Het is een Karsten verschijnsel wat vrij bijzonder is. Je hebt Syri Kalter in Sarandë en in Theth. Deze blog gaat over de wandeling naar Siri Kalter Theth. Ik geef alle informatie over waar je kunt parkeren en hoe de route verloopt, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. 

Lees ook: Route door Albanië in 4 dagen

De wandeling naar Syri Kalter Theth

De wandeling naar Syri Kalter Theth is een stuk intensiever dan die naar Syrië Kalter Sarandë kan ik je vertellen. Goede wandelschoenen zijn een vereiste, een beetje conditie is ook handig. Bij mooi weer zou ik niet vertrekken zonder een fles water. Er zijn twee punten op de route waar je deze met heerlijk koud bergwater kunt bijvullen, dan komt er stromend en drinkbaar water uit de rots. Goed om te weten. Syri Kalter Theth wordt ook wel Syri Kalter Kaprre genoemd, omdat het eigenlijk in het kleine plaatsje Kaprre ligt. Kaprre maakt deel uit van het Thethi National Park en ligt ongeveer op 7 km afstand van het bergdorpje Theth. 

juut vult waterfles albanie

Wat is “het blauwe oog”?

Het blauwe oog is een bron met een oppervlakte van 100 m2 en ongeveer 4-5 meter diep. Deze is gevormd door de stroom van de Black River die uit de bovenste Kaprrea afdaalt. Gelegen tussen rotsachtige en groene hellingen, neemt deze bron met zijn diepte de kleuren blauw en smaragd aan, afhankelijk van het seizoen, en vormt een fascinerend landschap. Je kunt de bron het beste zien van bovenaf, maar daar was nu lastig te komen. In de zomer liggen er vaak planken over de rivier, zodat je de oversteek kunt maken om aan de kant te komen waar de trap naar boven op de rots is. Er waren nu waaghalzen die de rivier overstaken, maar ik durfde dat niet aan met de sterkte stroming en de diepte. 

blue eye theth

Hoe lang duurt het om bij Syri Kalter Theth te komen?

Je kunt op drie manieren bij Syri Kalter Theth komen, via een korte of een lange wandeling. Veel mensen combineren een bezoek aan Syri Kalter met de Grunas waterval in Theth. Je vertrekt dan in het dorpje Theth zelf en loopt eerst naar de waterval (ongeveer 1 uur) en gaat dan door naar Nderlysa (ook 1 uur) waar de hike naar Syri Kalter Theth begint (45 minuten). In totaal ben je dan zo’n 6 uur onderweg (heen en terug) en deze route is rond de 22 km. Dit is de lange wandeling. Een andere lange wandeling is die waarbij je het klim- en klauterwerk naar de waterval overslaat en gewoon de geasfalteerde weg naar Nderlysa pakt. Je hoeft dan alleen de laatste anderhalve kilometer te klimmen. De tijd is ongeveer een half uurtje korter, maar de afstand maakt niet uit.

Uitzicht Nderlysa

 

 

 

 

 

 

 

steentjes gooien syri kalter theth

loopbrug eover de riviier blue eye

start wandeling bij syri kalter kaprre

De korte wandeling naar Syri Kalter, ook geschikt met kinderen

Wil je liever wat korter lopen naar het natuurfenomeen, dan kan dat ook. Rijd gewoon met de huurauto naar Nderlysaj bij de Shala Rivier. Deze weg is geasfalteerd. Je kunt ook vragen of de eigenaar van je accommodatie even afzet, meestal moet je hier wel iets voor betalen. Bij het restaurant Lulash Zelna kun je voor de rivier parkeren (het restaurant bereik je via een brug over de rivier). Je ziet het vanzelf, want er staan altijd andere auto’s. Vanaf de parkeerplek loop je omhoog het pad op. Volg het pad, het kan eigenlijk niet missen. In totaal is de wandeling dan 3 kilometer waar je ongeveer 45 minuten over doet. Stop je vaak om te fotograferen of ben je met jonge kinderen, dan duurt het waarschijnlijk wat langer. De eerste 2 km is goed te doen. Je loopt op een goed en breed pad met een ondergrond van stenen. Af en toe is het wat heuvelachtig, maar ook een heel stuk vlak. Het uitzicht op de bergen is prachtig! Daarna komt het moeilijkste stuk. Het pad buigt af naar rechts de bergen in. Je gaat nu stijgen, op smalle paadjes en grote stenen en rotsblokken. Je moet regelmatig je handen gebruiken om te klimmen en klauteren. Bij mooi weer krijg je nu veel dorst en zul je vaker stoppen om even uit te blazen. Je hartslag gaat omhoog! Je loopt nu veel door het bos. 

Fee bij water wandeling syri kalter

De brug: nu ben je er bijna!

Op een bepaald moment staat er een bord met “Welcome to Syri Kalter/The Blue Eye”. Hier is een splitsing. Neem het linkerpad. Na even kom je bij een hangbrug over de rivier. Hier kun je met kinderen al even stoppen. Links naast het pad kun je bij de rivier komen, waar ze met hun voeten in het water kunnen. Zwemmen is niet handig, omdat er best wat stroming staat, maar even door het water lopen en steentjes gooien kan best. Het water is hier al prachtig blauw! Ga de loopbrug over en pak het pad naar rechts dat nog een stukje omhoog gaat. Dit is het laatste stuk. Als het pad gaat dalen, zie je de waterval met Syri Kalter, het blauwe oog, al liggen. Tijd voor foto’s! 

bord syri kalter thethi

syri kalter THETH

De rivier oversteken

In de zomer liggen er soms planken over de rivier, zodat je deze kunt oversteken. Er is aan de overkant ook een restaurantje. Dat was in april nog gesloten. Toen kon je ook niet zo makkelijk naar de overkant. Er waren wat mensen die het wel deden, maar ik durfde niet met mijn dure camera in mijn hand. Stel dat ik zou uitglijden over een gladde rots? Het water is diep en de stroming pittig. Je hebt vanaf de andere kant wel mooier zicht en van bovenaf helemaal, omdat je dan de verschillende kleuren van het water beter kunt zien. Desondanks was het mooi om te zien en de wandeling naar Syri Kalter Theth leuk om te doen. Een heel avontuur. De weg terug gaat gelukkig makkelijker, omdat het dan meer dalen is dan stijgen. Wel moet je oppassen dat je niet uitglijdt. Er liggen veel losse steentjes en je bent dan ook al wat vermoeid, waardoor je minder grip hebt. Daarom zijn goede wandelschoenen heel belangrijk! Een een goede wandelrugzak ook. 

uitzicht syri kalter theth van bovenaf

Waar overnachten?

Er zijn allerlei accommodaties in Theth, ze liggen meestal heel mooi met uitzicht op de bergen. Houd er rekening mee dat je hier geen luxe hotels vindt. Het is allemaal vrij basic, maar op zich in orde. Buiten het seizoen zijn er geen restaurants open, dus eten doe je meestal bij je accommodatie. Wij zaten in Thethi Paradise, wat prima was. Aardige mensen, nette kamers, waanzinnig uitzicht. ‘s Avonds hebben we er pasta gegeten en spelletjes gedaan. 

bord kaprre

Vorig artikelEen goede wandelrugzak
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #432
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in