Een authentieke IJslandse trui, heerlijk warm!

IJslandse trui KirkjufellHet is winter, en in de winter kan het flink koud zijn. Een authentieke IJslandse trui is heerlijk warm. Wie in IJsland geweest is, weet inmiddels wel hoe ze er uit zien. Je ziet ze daar heel veel. Iedereen in IJsland heeft minstens één heerlijk warme IJslandse trui. Je herkent ze aan het specifieke patroon en de kriebelwol. Maar waar koop je nou zo’n echte IJslandse trui?

Een authentieke IJslandse trui, heerlijk warm!

Tijdens mijn derde reis naar IJsland wist ik het zeker: dit keer zou ik een echte IJslandse trui kopen. Nu kun je op veel plekken in IJsland zo’n trui kopen, maar veel ervan komen helemaal niet uit IJsland. Deze worden in China gemaakt en zijn dus niet authentiek IJslands. Ik ging voor een trui die echt lokaal gemaakt is. Ik las daarover trouwens ook dit leuke artikel in de Volkskrant over de zoektocht naar een echte IJslandse trui.

Tip: boek een hotel in Reykjavik

Bolli in Budardalur

Ik kocht mijn trui uiteindelijk bij Bolli in Budardalur. Dit is een kleine winkel naast een supermarkt langs de weg. Een lief oud omaatje breit de truien zelf. Er zijn verschillende kleuren en formaten. Ik heb er een heleboel aangetrokken en koos uiteindelijk de bruine die ik hieronder op de foto aan heb. De andere truien waren vaak net iets te lang naar mijn smaak. Veel IJslandse truien worden dus zelf gebreid, zo weet je zeker dat je een echte authentieke hebt. De prijs van mijn trui was €147.

juut foto ijsland sunny cars

Een IJslandse trui kopen in Reykjavik

Veel winkels in Reykjavik verkopen ook IJslandse truien. Helaas worden die meestal helemaal niet in IJsland gemaakt, maar in China of ergens anders. Je kunt dat eenvoudig ontdekken door op het label in de trui te kijken. Soms is het merk wel IJslands, maar staat er duidelijk op dat de trui geproduceerd is in Azië. Ze vragen er wel een heleboel geld voor. Ik zou daar dus zelf niet voor kiezen.

Een authentieke ijslandse trui

Handknitting Association of Iceland

Gelukkig kun je in Reykjavik òòk echte handgemaakte truien kopen. Die vind je bij de Handknitting Association of Iceland. Deze prachtige winkel met een enorme grote hoeveelheid truien vind je aan de Borgartún 105 in Reykjavik. Deze straat vind je als je de Laugavegur afloopt en rechtsaf gaat bij de Noatún en die helemaal uitloopt. Bij de rotonde rechts vind je deze winkel. Stellingkasten vol IJslandse truien in allerlei soorten en maten en zonder twijfel authentiek.

Originele IJslandse wol

De authentieke IJslandse trui wordt gemaakt van originele IJslandse Lopi-plötu-wol. Deze wol van het IJslandse schaap bestaat uit twee verschillende vezels. De ene vezel is zacht en krullerig en isoleert heel goed. De andere vezel is juist lang en grof, afkomstig van de bovenvacht en die is waterafstotend. Zoals de wol het schaap warm en droog houdt, doet de IJslandse trui dat voor jou. Ideaal dus als het echt koud is!

Heerlijk warme trui

Reken maar dat deze truien heerlijk warm zijn! Ze kriebelen wel een beetje, dus ik draag er eigenlijk altijd een shirt met lange mouwen onder. Mijn IJslandse trui draag ik als het echt koud is, schaatsweer bijvoorbeeld. Of als het gesneeuwd heeft. Ik heb in IJsland regelmatig alleen mijn trui aan gehad, zonder jas. Dat was prima te doen. Op een rokjes staat de trui best vlot trouwens. Dit jaar ga ik weer naar IJsland, hopelijk vind ik nog zo’n lekkere warme trui in een ander kleurtje dit keer! Zou jij ook een authentieke IJslandse trui willen hebben?

kirkjufell watervallen ijslandse trui

Vorig artikelTips voor een onvergetelijke gratis Valentijnsdag
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #265
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

1 REACTIE

  1. Beste Judith, toevallig kwam ik op je blog in mijn zoektocht naar de echte IJslandse trui. Dank voor de tip! Gisteren bij de dames in Budardalur een prachtige mosgroene trui gekocht. Mijn lief een heerlijk vest. Hun verhaal was dat de dames in het dorp ze breien. Mooi verhaal! Of het waar is maakt dan eigenlijk niet zo uit. Deze trui gaat mij zeker 30 jaar warm houden volgens een jonge IJslander die wij eerder spraken en trots op zijn paarden en schapen. Hartelijke groet vanaf IJsland!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in