Een herfstvakantie vol Zweedse kinderfilms

logo cinekid

Ik zal het niet ontkennen: ik ben fan van Zweden. Het land, de natuur, de taal, de mensen: allemaal even leuk. Als het aan mij had gelegen, waren we dan ook deze herfst weer naar Zweden op vakantie gegaan. Maar ja, dat zat er helaas niet in! Een goed alternatief is het sowieso altijd al geweldige Cinekid filmfestival, met dit jaar als thema Zweedse kinderfilms. Gelukkig zijn mijn kinderen net zo gek van Pippi Langkous, Emil en al die andere Zweedse kinderhelden als ikzelf, dus dan weet je vast waar je ons volgende week kunt vinden.

Pettson en Findus

Op vakantie in Zuid-Zweden vorig jaar zagen we een expositie van tekeningen uit de schattige prentenboeken van Pettson en Findus. Pettson is een oude man die alleen woont op zijn boerderij op het Zweedse platteland. Hij is eigenlijk een beetje eenzaam, totdat hij een kat krijgt die blijkt te kunnen praten. Een vertederend gegeven, dat nu is verfilmd met echte mensen. Zeker kleuters zullen smakelijk om de grappige avonturen kunnen lachen, maar ook groteren zullen genieten van het beeld van het knusse plattelandsleven dat wordt geschetst.

Pojken med guldbyxorna. Tre Vänner. Foto: Niklas Maupoix

Van een heel ander kaliber is de spannende actiefilm De jongen met de gouden broek. Wie net als ik is opgegroeid in de jaren zeventig, komt het verhaal van de Zweedse kinderboekenschrijver Max Lundgren wellicht bekend voor. Mats (14) vindt een broek waarin een oneindige hoeveelheid geld in de broekzakken blijkt te zitten. Dat komt goed van pas, maar lijkt tegelijkertijd ook te mooi om waar te zijn… In de jaren zeventig was De jongen met de gouden broek al een populaire televisieserie en ook in de jaren negentig kon het op veel kijkers rekenen. Een goede reden voor een remake als film dus.

poster Cinekid

Rondom alle films zijn op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam nog allerlei andere activiteiten te doen. Ook hierin veel Zweedse accenten. Zo viel mijn oog gelijk op The Bridge. Grappig genoeg gaat het hier om een echte brug: een gameverbinding tussen Nederland en Zweden. De moeite waard om eens aan mee te doen. Maar ook het Medialab mag je beslist niet missen! Hier kun je zelf aan de slag met allerlei nieuwe mediatechnieken en toepassingen. Maak bijvoorbeeld een mooie filmposter met jezelf in de hoofdrol of print een 3d-model van een zelf ontworpen animatiefiguur.

Donderderdag 16 oktober is het dagthema Zweden. Wil je die dag met je zoon of dochter de hele dag films kijken, doe dan mee aan de winactie! We mogen 2x twee dagpassen voor het filmfestival weggeven, dus wie weet kan je buurvrouw ook mee!

Wat moet je doen?

1. like onze facebookpagina

2. laat je gegevens achter via ons winactie formulier en vertel waarom jij graag naar het filmfestival wint! We hebben trouwens alleen je mailadres nodig, want de passen worden per mail verzonden. De actie loopt tot dinsdag 14 oktober 2014 20.00 uur

  Winactie formulier

  Voor een snelle afhandeling vragen we je je adres in te vullen.
  Naam (verplicht)

  Adres

  Postcode

  Woonplaats

  E-mail (verplicht)

  Naam van de actie (verplicht)


  Jouw antwoord (verplicht)

  Hoe heb je ons gevonden?

  Wil je onze nieuwsbrief met extra kortingen en winacties ontvangen? (maximaal 2x per maand)

  JaNeeIk ontvang hem al

  Ik ga akkoord met de voorwaarden (verplicht).
  Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring (verplicht).

  Vorig artikelDe droom van ieder kind, een ballon lamp!
  Volgend artikelKinderschoenen online kopen, verstandig of niet?
  Yvonne Koop
  Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in