Effectief thuiswerken, uitdaging of makkie?

thuiswerken jan 2019Thuiswerken. Praktisch iedereen heeft er het afgelopen jaar mee te maken gehad. Met wisselend resultaat. De één gaat heel goed op thuiswerken, de ander vindt het vreselijk. Dat heeft alles te maken met o.a. planning en organisatie, concentratie, focus, balans privé en werk. Sommige mensen missen ook het sociale contact. Zeker wie alleen is heeft daarmee te maken. En als je kinderen hebt, heb je weer totaal andere uitdagingen. Effectief thuiswerken is dus een utopie, denk je misschien, maar een Training thuiswerken kan daar bij helpen. Tijd om de mogelijkheden eens onder de loep te nemen!

Effectief thuiswerken, uitdaging of makkie?

Ik kan me de eerste lockdown nog goed herinneren. Het was half maart, de eerste 2 weken was hier een verbouwing gaande waardoor mijn hele benedenverdieping inclusief keuken onbereikbaar was. Ik zat met 4 kinderen boven op een piepkleine overloop thuisonderwijs te geven. Doordat ik in het onderwijs werk en de scholen dicht waren, had ik het geluk dat ik niet zoveel aan mijn eigen werk hoefde te doen. Bovendien was er volop begrip. Voor mijn man lag dat lastiger. Hij is de enige met schoolgaande kinderen, en dan ook nog eens 4. Zijn werk ging gewoon door, dat was behoorlijk goochelen met tijd! Een timemanagement training had hem in die periode goed kunnen helpen. 
thuiswerken okt 2020

Een zonovergoten voorjaar

Natuurlijk had het thuiswerken ook voordelen. Ik herinner me het schitterende voorseizoen, met volop zon. Als de kinderen hun werk af hadden, verplaatsten we ons naar de tuin waar ze met water speelden of op de trampoline en ik heerlijk in de zon zat. Zelf wandelde ik of ik liep hard, elke dag minstens 5 km. Na verloop van tijd hadden de scholen alles op de rit en kwamen ook weer de vragen. Helemaal toen de scholen ook weer open gingen na de meivakantie en ik nog steeds thuiswerker. Toen bleek ineens hoeveel er was blijven liggen. Ik moest het allemaal inhalen, maar er was weinig tijd. De kinderen gingen niet alle dagen naar school en ik wist af en toe niet hoe ik het moest rondbreien. 

Planning is everything

Bovendien ontdekte ik een aantal dingen. Waar ik normaal bijvoorbeeld 3 afspraken per dag heb, plande ik er nu wel 5 of 6 in. Het was nodig en ik spaarde mijn reistijd uit, dus waarom niet? Compleet gaar en doodmoe stond ik ‘s avonds te koken. Dit werkte niet. Ik besloot in de lunchtijd elke dag even een uur te gaan wandelen, zodat ik van dat beeldscherm weg was. Dat hielp al aardig. Toch bleef het druk en hectisch. Ik gebruikte een planner om structuur in de dag aan te brengen. In december moesten de kinderen weer thuis blijven, maar toen ging mijn werk wel gewoon door. Ik dacht af en toe dat ik gek werd. Ik begon strakke planningen te maken, was dankbaar voor het fenomeen schermpjes en vond er uiteindelijk mijn weg in. Toch denk ik dat een cursus om effectief te leren werken en omgaan met thuiswerken heel waardevol kan zijn. Je kunt zo’n cursus thuiswerken met het hele bedrijf volgen. Loop jij nou ook tegen uitdagingen aan rondom het thuiswerken, stel zo’n cursus dan eens voor aan je baas! 
thuiswerken herfst 2020
Vorig artikelScandinavisch leven met een jacuzzi en sauna
Volgend artikelWaarom zou je investeren in crypto’s?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in