Eikenprocessierups klachten verminderen

Eikenprocessierups klachten verminderenVan april tot en met half juli is de eikenprocessierups actief. Overlast veroorzaakt dit beestje doorgaans pas vanaf begin juni. Dat is namelijk het moment dat de brandharen worden afgeschoten en in de lucht terecht komen. Die brandhaartjes zijn microscopisch klein, maar worden soms wel een paar honderd meter verspreid door de wind. Zo kan het voorkomen dat je lekker in je tuin zit te genieten van de zon, en ineens klachten krijgt van de eikenprocessierups, terwijl je zelf geen eikenboom dichtbij hebt staan. De brandhaartjes zijn misschien vervoerd door de wind vanuit een dichtbij gelegen park bijvoorbeeld en zo krijg jij klachten als je daar gevoelig voor bent. Wil je eikenprocessierups klachten verminderen? In deze blog geef ik je een paar tips.

Lees ook: Verzorgingsproducten, probeer eens iets nieuws!

Klachten die je kunt krijgen door de eikenprocessierups

Je bent deze blog vast niet aan het lezen, omdat je meer over de eikenprocessierups wil weten. Jij bent hier terecht gekomen, omdat je klachten hebt door de brandhaartjes van die vervelende eikenprocessierups! Die klachten kunnen heel verschillende zijn, maar de meest voorkomende klacht is jeuk van de huid. De brandhaartjes veroorzaken uitslag en verdikte delen van de huid die enorm jeuken. Je wordt er gek van. Daarnaast kun je ook klachten krijgen van je ogen. Je ogen raken geïrriteerd en in sommige gevallen kan er zelfs bindweefselontsteking ontstaan. Dit kan zelfs leiden tot gezichtsverlies. Tot slot kun je de brandhaartjes ook inademen, waardoor je klachten van je luchtwegen kunt krijgen. Denk aan een piepende ademhaling en benauwdheid.

Eikenprocessierups klachten verminderen

Gelukkig is niet iedereen even gevoelig voor de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Sommige mensen reageren er heftiger op dan anderen. Je kunt een allergische reactie krijgen die heel heftig is. Wees daar altijd op bedacht. Voor de reactie op de huid zijn er inmiddels wel een aantal prettige middelen op de markt. Ik heb er een paar uitgeprobeerd, omdat wij hier in de buurt best wel wat eikenbomen hebben staan. Deze bomen hebben al rood-witte linten gekregen van de gemeente, omdat er blijkbaar eikenprocessierupsen in zitten. Ook na half juli kun je trouwens nog klachten krijgen, omdat de lege nesten nog vol brandhaartjes zitten. De gemeente haalt ze vaak wel weg, want kan schelen in de hoeveelheid klachten die mensen krijgen. Gelukkig kun je eikenprocessierups klachten verminderen met een aantal middelen die op de markt zijn. Ik heb deze allebei uitgeprobeerd.

Ourganixx eikenprocessierups lotion

Als eerste tip ik Ourganixx. Dit is een lotion met een unieke samenstelling van een hoog percentage menthol met lavendel en kamfer. Dat hoge percentage menthol merk je enorm, deze lotion is ontzettend verkoelend op je huid en daardoor heel effectief voor de jeuk. Ik gebruikte het laatst ook een keer toen ik een beetje verbrand was en ook toen voelde dat verkoelende effect heel fijn. Het houdt ook best lang aan. Er zitten geen gekke dingen in deze lotion, dus je kunt het gerust ook bij kinderen gebruiken (boven de 2 jaar). Let wel op bij open wondjes of de huid rondom de ogen en mond, daarvoor is het minder geschikt vanwege de menthol. Verder is dit een heel fijn product dat ik iedereen kan aanraden! Je koopt Ourganixx hier.

Ourganixx eikenprocessieru

Curaloe body gel

Een ander product dat goed helpt tegen de jeuk is Curaloe body gel. Deze gel bestaat voor 95% uit Aloë Vera, een plant waar vele geneeskundige krachten aan toebedeeld worden. Het werkt sowieso verzachtend tegen een geïrriteerde huid. Dus niet alleen tegen de klachten van de eikenprocessierups, maar ook tegen verbranding of een beschadigde huid. Je kunt het bovendien ook gebruiken als haargel! Een multifunctioneel product dus. Het wordt gemaakt in Curacao, waar de Aloë Vera plant volop groeit. Daarnaast is er ook tea tree oil en lavendel aan dit product toegevoegd. Het voelt niet zo verkoelend, maar het helpt zeker om de huid te verzachten. Bovendien geurt het heerlijk. Curaloe producten koop je oa bij bol.com.

curaloe body gel eikenprocessierups

Meer tips om klachten van de eikenprocessierups te verminderen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Blijf dus in het voorjaar zoveel mogelijk uit de buurt van eikenbomen. Draag een sjaal of mondkapje voor je mond om te zorgen dat je de brandhaartjes niet inademt en bedek je armen en benen als je in het bos gaat wandelen. Een zonnebril helpt ervoor om te zorgen dat de brandhaartjes niet in je ogen terecht komen. Krijg je toch huiduitslag, dan weet je in elk geval wat je voor producten kunt kopen om de jeuk tegen te gaan!

Ourganixx eikenprocessieru

 

 

Vorig artikelPrentenboek over Marokko
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #283
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in