Een energiezuinig huis, wie wil dat nou niet?

Zoals jullie inmiddels allemaal wel weten, is het huis waar wij nu wonen niet zomaar een huis in zomaar een wijk. Onze woning is behoorlijk energiezuinig, en over een poosje waarschijnlijk zelfs energieneutraal. Rijswijk Buiten is een unieke wijk in Nederland, waar alle nieuwbouwwoningen zo energiezuinig mogelijk zijn gebouwd. Ook zijn er veel duurzame materialen gebruikt. Naast het feit dat wij de binnenkant helemaal zelf konden ontwerpen, sprak juist ook het energiezuinige aspect ons aan. Want een energiezuinig huis, wie wil dat nou niet?

Een energiezuinig huis, wie wil dat nou niet?

Sommige jongeren zijn ook al heel bewust bezig met energie, maar zeker als je ouder wordt en kinderen krijgt, ga je inzien dat er veel voordelen zitten aan een energiezuinige woning. Naast het feit dat het goed is voor het milieu, word je huis ook een stuk comfortabeler van energiezuinige maatregelen. Denk aan isolatie van je dak, je vloeren of je muren. Je hebt minder tocht en houdt de warmte meer binnen. Dat geeft comfort, maar ook een lagere energierekening!

Koude vloeren, koude baby’s

Zodra kinderen gaan kruipen, is dat heel koud aan hun buikjes. Dat wil je niet voor je kind. Zijn je vloeren voorzien van isolatie, dan heb je dat probleem niet meer. Je zult zien dat je kleintje ook vaker op de grond wil liggen, wat goed is voor de ontwikkeling van de spiertjes. Andersom werkt het trouwens ook: heb je bijvoorbeeld een plat dak waar de zon op staat, dan kan het idioot warm in huis worden. Niet fijn als een baby daar zijn middagdutje moet doen in de zomer. Dakisolatie werkt op die manier juist verkoelend.

Warmtepomp

In ons oude huis hadden wij stadsverwarming. Dat kostte ons klauwen met geld. In deze woning hebben we geïnvesteerd in een warmtepomp. Dit kan ook in bestaande huizen worden aangelegd. Je huis wordt dan verwarmd met aardwarmte. Het grote voordeel is, dat de temperatuur constant is. Wij zetten de warmtepomp bijvoorbeeld op 20 graden, en dan is het ook altijd 20 graden. Je hoeft ‘m niet meer uit te zetten als je naar bed gaat en ‘s morgens aan te zetten, dat gaat allemaal vanzelf. In de zomer word je huis gekoeld, dus wordt het buiten bloedheet, dan heb je in huis een prima temperatuurtje, zonder ventilator of airco. Ideaal!

Driedubbelglas

Een ander groot voordeel wat wij in deze woning hebben tov onze oude woning is driedubbel glas. We wonen best aan een drukke weg, maar binnen hoor je daar helemaal niets van. Daarnaast zorgt het driedubbele glas natuurlijk ook voor extra isolatie. Heel fijn!

Balansventilatie

Doordat dit huis zo goed geïsoleerd is, is er natuurlijk een risico dat je minder frisse lucht binnen krijgt. Daarom hebben we balansventilatie laten aanleggen. Dit systeem zuigt onzuivere lucht af. Er is een koolstofdioxide meter, die de ventilator aanstuurt als het niveau te hoog wordt. Dan begint het systeem verse lucht in te blazen en onzuivere lucht af te zuigen. Dit gebeurt in alle kamers, waardoor je eigenlijk geen ramen meer hoeft open te zetten. Dat merk je echt!

Zonnepanelen

Tot slot komen er over een poosje ook nog zonnepanelen op ons huis. We hebben een plat dak, waardoor er zo’n 16 panelen op kunnen. De verwachting is dat we daardoor flink wat stroom kunnen terugwinnen. We zijn nog volop aan het uitzoeken welke panelen voor ons het meest gunstig zijn, tegen eveneens de meest gunstige prijs, maar ze komen er zeker! Een bedrijf als Hoom kan je daar trouwens bij helpen. Zij zijn gespecialiseerd in isolatiemogelijkheden en energiezuinige oplossingen.

Isolatie mogelijkheden en energiebesparende oplossingen

Voor wij dit huis kochten, wisten we niet eens welke isolatie mogelijkheden er allemaal waren en hoeveel energiebesparende oplossingen er bestaan. Doordat deze wijk zo gebouwd is, dat we hier rekening mee moesten houden, hebben we heel veel geleerd. Als wij nog in ons oude huis hadden gewoond, hadden we ook zeker het een en ander aangepakt daar, want inmiddels zijn er zoveel meer mogelijkheden dan 10 jaar geleden. Hoom is een bedrijf wat kan helpen bij het informeren en het maken van keuzes op het gebied van duurzame energiebronnen en isolatie. Hoom is trouwens een coöperatie zonder winstoogmerk. Ik vind het echt een aanrader om je hier eens in te verdiepen!

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #117
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #118
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in