Geef een compliment!

complimentenHet nieuwe jaar is begonnen. Een van je goede voornemens zou kunnen zijn, om eens wat vaker een compliment uit te delen. Dat klinkt zo makkelijk, maar als je goed nadenkt, hoe vaak doe je dat dan eigenlijk?  Misschien geef je je kinderen wel eens een compliment, maar hoe vaak zeg je iets aardigs tegen een collega, een vriendin of een familielid? Terwijl het zo leuk is om een (gemeend) compliment te krijgen…

Geef een compliment!

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een complimentje krijgen, meer gemotiveerd zijn om goed hun best te doen. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Een compliment voorziet in de menselijke behoefte om gezien, gehoord en erkend te worden. Bovendien geeft het ons het gevoel dat we zinvol bezig zijn. Daarom is het zo belangrijk om mensen waardering te geven voor wat ze doen. Daarbij is het ook verstandig om goed te kijken naar wat de sterke kanten zijn van mensen en juist die dingen van ze te vragen. Laat je iemand doen waar hij of zij eigenlijk niet goed in is, dan is het logisch dat je dat aan de resultaten zult merken. Daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

Hoe geef je een compliment?

Een goed compliment is concreet, positief, geformuleerd in de ik-vorm en het liefst onderbouwd met een voorbeeld of meerdere voorbeelden. Zo is een opmerking als: “mooi gedaan” dus eigenlijk geen echt goed compliment. Beter zeg je: “die blog die jij schreef over complimenten geven, die was echt heel duidelijk en informatief. Je hebt je duidelijk verdiept in het geven van complimenten, ik wist niet dat er zoveel over te weten viel. Ik heb er veel van geleerd, dank je wel daarvoor!”

Lichaamstaal

Naast wat je zegt, is het ook belangrijk HOE je iets zegt. Zorg ervoor dat je één op één met die persoon bent, probeer origineel te zijn in hoe je het brengt (je hoeft het niet altijd te zeggen, soms is een lief kaartje als verrassing ook leuk), kijk de persoon aan (als je het compliment face to face geeft en let ook op je lichaamstaal. Straal met je lijf uit wat je zegt. Iemand die een compliment geeft, maar de persoon niet aan kijkt en een ongeïnteresseerde houding aanneemt zal niet geloofwaardig overkomen. Het compliment zal dan minder aankomen en ook niet het gewenste effect hebben.

Gratis printable complimenten

Het is dus heel belangrijk om regelmatig een compliment te geven. Als jij van jezelf weet dat je dit niet zo vaak doet, dan kan deze free printable met complimenten een handig hulpmiddel zijn. Voor Hip & Hot maakte Nelleke Wouters namelijk een gratis printable met complimenten. Op deze printable vind je diverse uitspraken die een aanzet geven tot het formuleren van een compliment. Print ‘m uit, hang op de wc op je werk of thuis op de koelkast en scheur er nu en dan eens een compliment af voor iemand in huis of op je werk.  Eventueel kun je de uitspraak aanvullen met iets dat je zelf graag wil zeggen. Doe het gewoon. Je zult zien dat er een hele fijne sfeer gaat komen als je dit regelmatig doet.

Nationale Complimentendag

Op 1 maart aanstaande is het weer Nationale Complimentendag. In 2014 hebben jullie als lezers meegeholpen om 6 mooie complimenten te bedenken, waar Nelleke complimentenkaarten van gemaakt heeft. Deze kaarten zijn nog steeds te koop in onze webwinkel. Naast deze free printable is het ook leuk om een setje kaarten te bestellen en deze op te sturen naar iemand die je graag een compliment geeft op Nationale complimentendag.

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #104
Volgend artikel9 x Kinderboeken over sneeuw
Nelleke Wouters
In 1976 geboren 'onder de vuurtoren' in het heerlijke Zeeuwse Westkapelle. Voor de liefde verhuisd naar Friesland. Al ruim 9 jaar liever verliefd op Johan (36). Übertrotse moeder van Nelson (3) en Lotus (1). Nelleke is eigenaar van Wouters Vormgeving & Fotografie. Haar meeste opdrachtgevers zijn startende vrouwelijke zzp’ers. Daarnaast is ze communicatie- en juridisch adviseur bij een bouwbedrijf. Liefde voor woorden, beelden, kleur, eten en muziek. Dagelijks te vinden op Instagram, Pinterest, Facebook & Twitter. De nieuwe huisstijl van Hip & Hot is bedacht door Nelleke en ze ontwerpt free printables én de Hip & Hot Stationery. Daarnaast schrijft ze af en toe een blog over leuke ‘Nice to haves’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in