Het geheim van slank blijven

noppies sportkleding
Bootcamp in Noppies sportkleding

Recent las ik een artikel. Ik ben vergeten waar, dus ik kan helaas niet, zoals dat hoort, verwijzen naar de bron. Het artikel was interessant. Het ging over dè truc om te zorgen dat je afvalt of slank zult blijven. De bewering in het artikel was niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het was gestaafd op wetenschappelijk onderzoek. Zij deden wèl aan bronvermelding dus.

Het geheim…

Wat is nu dat mysterie, dat er voor zorgt dat je op gewicht zit. Het lijkt een open deur, maar lees zeker door om ook het verhaal er achter te ontdekken.

Het geheim is: bewegen!

Hoe zit dat nu? Er werd in het artikel verwezen naar een onderzoek dat gedaan was onder een grote groep mensen met zittend werk, licht actief werk en actief werk. Wat bleek? De mensen met zittend werd waren over een bepaalde periode allemaal in meer of mindere mate aangekomen. De mensen met licht actief werk of actief werk waren allemaal op gewicht gebleven of zelfs afgevallen.

Hoe komt dat?

De theorie hier achter is als volgt. Als je beweegt, eet je (meestal) niet. Daarbij lijkt je lijf zelf te regelen dat je bij voldoende beweging precies eet wat je nodig hebt. Wie veel beweegt, eet meer, maar kan dat ook hebben. Wie middelmatig beweegt, eet ietsje minder, maar nog steeds niet teveel. Wie niet beweegt, lijkt niet op een natuurlijke manier aan te voelen hoeveel je kunt eten en eet dus al heel snel meer dan nodig. Het gevolg: je komt aan. Dat kan heel geleidelijk gaan. Na een jaar ben je soms maar 1 of 2 kilo aangekomen. Dat is echter na 5 jaar wèl tussen de 5 en 10 kilo! Met het bewegen zelf verbrand je natuurlijk ook calorieën, dus bewegen werkt dubbelop.

Mijn ervaring

Ik besloot eens de proef op de som te nemen. Gedurende een maand probeerde ik elke dag de 10.000 stappen te halen op mijn stappenteller. Ik ging dus niet fanatiek sporten, maar gewoon elke dag een stuk lopen of fietsen. Met de kinderen de stad in, even naar het bos, naar de speeltuin op de fiets. Ik deed in die periode niet aan de lijn. Ik at gewoon een stevig havermout ontbijt, tussen de middag 3 boterhammen en ‘s avonds een normale avondmaaltijd. Tussendoor at ik af en toe een stukje chocola. Het resultaat na 1 maand? Ik was 3 kilo afgevallen. Zonder moeite.

Daarna was ik een periode wat meer inactief. Gedurende 2 weken. Mijn gewicht schommelde. Soms kwam ik een kilo aan, maar als ik de dag erna weer wat meer gelopen had, was het er na 2 dagen weer af. Ik merk dus dat het werkt!

the-withings-wi-fi-body-scale-02

De laatste paar kilo’s

Ik moet nog steeds 1 kilo afvallen voor ik op het gewicht zit van voor de zwangerschap. Ik durf het zelfs hier op te schrijven, dat gewicht. Ik woog 59 kilo. Nu weeg ik 60 kilo. Ik ben vastbesloten om dat er de komende maand af te “bewegen”. Dat hoeft mij nauwelijks extra tijd te kosten. Alleen elke dag iets minder lang achter de laptop en iets vaker een wandeling maken. Ik gebruik de mijn Apple Watch als stappenteller, die ik kan synchroniseren met mijn iPhone. Daarbij heb ik ook de Nokia weegschaal, die eveneens synchroniseert met mijn iPhone en zo prachtige grafiekjes laat zien hoe mijn gewicht fluctueert. Ik vind beide producten echt een aanrader, want ze helpen mij om gemotiveerd te blijven en niet terug te vallen in oude gewoontes. Bovendien krijg je een goed inzicht in je bewegingspatroon en gewicht, zonder dat je iets hoeft bij te houden. Dat gaat allemaal vanzelf!

Ebooks over sporten

Moet jij meer kilo’s, waardoor wandelen alleen niet voldoende is? Ik heb heel veel baat gehad bij deze workouts die je gewoon thuis kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld een Kettlebel waar ik thuis oefeningen mee doe. Hiermee verband je veel calorieën en verhoog je je stofwisseling.

Ebooks over afvallen

Wat voor mij eveneens werkt is koolhydraatarm eten. Hoe je dit doet kun je lezen in dit ebook over Koolhydraatarm eten in 50 dagen. De eerste paar dagen zijn lastig, maar daarna wordt het steeds makkelijker om vol te houden. Ik eet vaak een paar dagen helemaal geen koolhydraten om de vetverbranding “aan” te zetten en ga dan over op koolhydraatarm. Als ik uit eten ga, of ik heb een feestje, dan eet ik weer gewoon en daarna ga ik verder. Als ik door een week wat minder gezond te eten wat ben aangekomen, dan helpt dit mij ook altijd om weer even de aangekomen kilo’s er af te krijgen. Tot slot tip ik nog het ebook over Droog Trainen voor Vrouwen. Dit wil ik zelf binnenkort gaan gebruiken, want hoewel ik bijna op mijn streefgewicht zit, wil ik eigenlijk nog best wat “droger” of strakker worden. Dus moet mijn vetpercentage naar beneden. Als je de foto’s op deze website ziet, zou je toch denken dat dit protocol werkt! Ik ga het uitproberen in het nieuwe jaar.

Vezels

Wie trouwens koolhydraatarm eet zal merken dat je snel last krijgt van verstopping. Probeer dus de koolhydraten die je eet, zoveel mogelijk uit vezelrijke producten te halen. Op de blog van Curvacious vind je veel tips over hoe je voldoende vezels binnen kunt krijgen.

withings-connected-body-scale

Vorig artikelKleurplaat kerststal
Volgend artikelEen tijdschrift voor kerst
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Ik heb ook een stappenteller sinds kort. Het helpt me zeker met meer bewegen. Ik zit al op mijn gewicht voor de bevalling, maar ik zou nog wel 7kg minder willen wegen.
    Maar ik houd zo van lekker eten… Dus vind het nog wel pittig. Ik hoop dat de stappenteller me blijft motiveren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in