Gewoon niet nemen…

Een tijdje geleden was ik in de sportschool. Terwijl ik bezig was met mijn krachttraining, hoorde ik een gesprek tussen een kleerkast van een vent en een iets molliger, maar toch ook wel gespierde man die vlak naast mij bezig waren. Ze hadden het over hun vetpercentage. De kleerkast vertelde trots dat hij nog maar een vetpercentage van 4% had. De wat molligere man zei dat hij het maar moeilijk vond om zijn vetpercentage naar beneden te krijgen. De kleerkast deed uit de doeken hoe hij dat deed: elke ochtend precies uitrekenen wat hij die dag aan eiwitten, vetten en koolhydraten mocht eten en dat in bakjes klaar maken voor de hele dag. Verder natuurlijk eindeloos trainen.

Gewoon niet nemen!

De mollige man gaf aan dat hij dat wel wist, maar dat hij het niet vol hield. De wereld zit namelijk vol verleidingen, en hij had ook de hele dag door trek door al het sporten. Hij vond het echt heel erg moeilijk zei hij, het lukte hem niet. Waarop de kleerkast zei: is helemaal niet moeilijk man! Gewoon niet nemen! De manier waarop hij het zei deed mij glimlachen en gek genoeg hoor ik dat zinnetje de laatste tijd nog vaak door mijn hoofd gaan. Eigenlijk is afvallen namelijk heel eenvoudig: je moet al die verleidingen weerstaan het het gewoon niet nemen!

Motivatie

Het klinkt misschien stom, maar als ik tegenwoordig trek heb ik een stuk chocola of iets hartigs wat veel vet bevat, dan hoor ik dat zinnetje weer: gewoon niet nemen… Op de een of andere manier ben ik deze kleerkast uit de sportschool dus best dankbaar. We weten het immers allemaal heus wel: afvallen lukt alleen als je niet blijft snaaien en producten met teveel vet en koolhydraten (en dan vooral de suikers) mijdt. Echt, zo simpel is het, je moet het gewoon niet nemen. En zorgen dat je zelf een alternatief hebt.

Bewerkt voedsel

Dat brengt me meteen naar mijn grootste ergernis. Waarom zijn er zoveel ongezonde producten verkrijgbaar, vaak ook nog goedkoop, die zorgen dat mensen dik worden? De biologische en gezonde producten zijn vaak veel prijziger, en bovendien wordt al dat bewerkte, ongezonde voedsel voortdurend aangeprezen. Op social media, in tijdschriften, op tv. Deze industrie heeft vaak ook het meeste budget om reclame te maken? Waarom? Het zou veel beter zijn als gezonde producten en recepten gepromoot werden. Gelukkig gebeurt dat ook steeds meer.

Vakantie

Afgelopen 10 dagen was ik op vakantie. Ik wilde heel graag geen vakantiekilo’s erbij, dus zat mijn hardloopoutfit in mijn koffer. Van de 10 dagen heb ik er 8 gesport: 5 keer hardgelopen en 3 keer gezwommen. Wat ik frustrerend vond, was dat we best vaak buiten de deur hebben gegeten (want in zo’n stacaravan voor 6 man koken was niet echt goed te doen) en dan eet je altijd toch meer dan je zou willen. Bovendien weet je niet van alles wat er in zit. Ik besloot daar dan maar gewoon van te genieten. Dus ik dronk een wijntje, soms zelfs 2 of 3 en nam ook af en toe het ijsje of die Latte Macchiato. Ik heb er van genoten.

De weegschaal

Het sporten heeft mijn gewicht gered, denk ik. Zonder dat was ik vast aangekomen. Nu viel het reuze mee. Ik was 0,7 kilo bijgekomen, maar mijn vetpercentage was zelfs naar beneden met 1,5%! Als ik 3 dagen sport en normaal eet, weet ik zeker dat die 0,7 kilo er weer af is.

Conclusie

Afvallen is best makkelijk: gewoon niet nemen wat niet goed voor je is. En soms lekker wel, omdat je er zin in hebt en het vakantie is. Wil je het aankomen een beetje binnen de perken houden? Neem dan je sportkleren mee en doe wat pushups, burpees en buikspieroefeningen op de camping. Loop een half uurtje per dag hard, of trek een uur baantjes in het zwembad. Gewoon meteen als je uit bed komt, dan heb je het gehad en hoef je je minder schuldig te voelen over wat je in je mond stopt! En onthoud dat zinnetje: gewoon niet nemen…. Komt soms goed van pas 🙂

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #173
Volgend artikelBenodigdheden voor de buitenkok
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in