Gourmetten met kinderen

Pasen, Kerst, Oud & Nieuw, verjaardagen, het zijn allemaal van die gelegenheden waarbij het gourmetstel uit de kast wordt gehaald. Zelf ben ik niet zo’n enorme gourmet-fan, maar de kinderen vinden het geweldig. Lekker je eigen eten klaar maken in zo’n klein pannetje. Er is altijd heel veel keus en voor iedereen iets lekkers te vinden. Bovendien is het reuze gezellig, een avondje gourmetten. Gourmetten met kinderen helemaal, want je ziet ze genieten. Dan genieten papa en mama natuurlijk ook.

Lees ook: Vegetarisch gourmetten, recepten
Koop hier: Gourmetstellen

Gourmetten met kinderen

Je moet wel een aantal veiligheidsvoorwaarden in acht nemen als je gaat gourmetten, want er gebeuren gemakkelijk ongelukken. Ook kun je een voedselvergiftiging oplopen. Gebruik dus altijd je gezonde verstand en denk goed na over je avondje gourmetten. Leg de kinderen dit ook uit, zo weten ze waarom er bepaalde regels gelden en leren ze zelf ook voor later waar ze op moeten letten.

Voorkomen brand of verbranding

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om brandbaar materiaal uit de buurt van het gourmetstel te houden. Zet het gourmetstel ook niet direct op de tafel, zodat je geen beschadigingen kunt krijgen. Verder moet je altijd even controleren of de snoeren niet kapot zijn. Gebruik ook een geschikt verlengsnoer als dit nodig is en zorg dat niemand er over kan struikelen (en zo het hele gourmetstel mee kan nemen). Rol het verlengsnoer ook helemaal uit, dat voorkomt oververhitting van het snoer. Better safe then sorry!

Voedselvergiftiging voorkomen

Ook een voedselvergiftiging ligt op de loer. Dat komt omdat vlees buiten de koelkast bederfelijk is. Aangezien je meestal wel een tijdje aan het gourmetten bent, ligt het vlees dus lang buiten de koeling. Het is dan ook verstandig om niet alles meteen op tafel te leggen. Verdeel het vlees, de vis en het gevogelte in 2 delen en zet niet alles meteen op tafel. Sowieso handig, want als iedereen genoeg heeft is het tweede bord misschien niet meer nodig. Dan kun het tweede bord de volgende dag gebruiken. Anders moet je al het vlees weggooien. Leg kip apart van het andere vlees, dit is extra gevoelig voor bacteriën. Zorg dat alles goed gaar is! Let ook op dat iedereen de handen gewassen heeft en gebruik apart bestek voor het rauwe vlees en om te eten.

Ventileren

Er komt veel rotzooi in de lucht als je gaat gourmetten, je kamer ziet soms blauw van de rook en je ruikt het vet (ruik maar eens aan je kleren). Die geur krijg je soms maar moeilijk uit je huis. Zorg dat je tijdens het gourmetten goed ventileert. Zet ramen open of een deur op een kier. Zet ook de afzuigkap aan of de mechanische ventilatie (indien aanwezig). Na afloop kun je schaaltjes azijn en koffiebonen neerzetten in huis. Dit neutraliseert de geur.

Wat zet je op tafel tijdens het gourmetten met kinderen?

Het makkelijkste is natuurlijk om de kinderen bij de boodschappen te betrekken. Wat vinden ze lekker? Laat elk kind iets van groente kiezen, zodat je zeker weet dat ze daar ook wat van eten. Verder zijn kinderen vaak gek op: knakworstjes (die hoef je alleen op te warmen), hamburgers, ei (die kun je al geklutst op tafel zetten, zodat ze met een juslepel het ei in hun pannetje kunnen scheppen of kies een keer voor kwarteleitjes), shoarma en wat plakjes ham (voor bijvoorbeeld door het ei).

Vis op tafel

Als je kinderen van vis houden kun je kiezen voor een stuk kabeljauw, zalm of een andere vis. Snijd deze zelf in stukjes en doe ze in schaaltjes op tafel. Maak er eventueel een lekker mosterdsausjes bij of laat de kinderen zelf cocktailsaus maken van mayonaise en ketchup.

Vegetarische gourmetten

Als je gaat gourmetten met kinderen kun je naast vlees en vis ook nog wat vegetarische gerechten op tafel zetten. Denk aan groente zoals champignons, paprika, kerstomaatjes, ui, schijfjes komkommer, wortel, ananas, aubergine of courgette. Ei is natuurlijk ook vegetarisch en wij hebben vaak ook een bakje met plakjes kaas of geraspte kaas. Met plakjes brood maken ze hier bijvoorbeeld kleine pizzaatjes van. Voor meer vegetarische recepten raad ik dit boek aan. Voor het dessert kun je wat pannenkoekbeslag maken en deze kunnen de kinderen dan bakken in hun pannetje met eventueel wat appeltjes of desnoods ontbijtspek. Met wat suiker, stroop en een bolletje vanille-ijs is het een zeer complete maaltijd waar iedereen van zal smullen!

Calorie-arm gourmetten

Wil je eigenlijk niet teveel eten, omdat je aan het afvallen bent of na de kerstdagen juist een beetje minder wil eten, weeg dan vooraf voor jezelf af wat je gaat eten en leg dat op een apart bord. Kies vooral voor veel groenten, die bevatten de minste calorieën en kies voor maximaal 50 gram vis en 50 gram vlees. Sausjes kun je minder calorierijk maken door het te mengen met magere yoghurt en neem in plaats van wijn een glas water. Ook het dessert kun je skippen. Of neem een heel klein en dun pannenkoekje met een beetje stroop. Zo kun je toch meedoen en eet je niet ongemerkt veel te veel.

Gourmetstel kopen

Heb jij geen gourmetstel in huis, maar wil je deze wel eens aanschaffen? Zodat je ook kunt gourmetten met kinderen of misschien familie en vrienden? Denk goed na waar je het gourmetstel voor gaat gebruiken en met hoeveel personen je meestal bent. Er bestaan gourmetstellen met 6, 8 en zelfs 10 pannetjes. Heb je een groot gezin, of verwacht je regelmatig met meerdere gezinnen te gourmetten, dan is een groot gourmetstel met 10 pannetjes waarschijnlijk handiger om aan te schaffen dan eentje met 6. Denk ook na over de vorm van je tafel: bij een ronde tafel is een rond gourmetstel handiger en bij een vierkante of rechthoekige tafel is een rechthoekige gourmetstel beter passend. Je kunt online een gourmetstel kopen via bol.com.

Vorig artikelDe leukste sinterklaas spelletjes
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #252
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in