Groentefriet met homemade sausjes

kids-met-frietzakken-en-groentefrietDrie keer per dag de strijd aangaan over een maaltijd is heel erg vermoeiend. Als moeder van 4 kinderen weet ik dat maar al te goed. Haast elk diner is er wel iemand die iets niet lust. Die hangt met lange tanden boven zijn of haar bord en dan moet je ieder hap coachen om er iets in te krijgen. Ik ben dan ook groot fan van de nieuwe groentefriet met zoete aardappel, pastinaak en gele biet van Albert Heijn. Maar, met alleen groentefriet ben je er nog niet. Dus ik bedacht een manier om de kinderen nóg enthousiaster te krijgen. Wij maakten groentefriet met homemade sausjes in zelfgemaakte frietzakken!

Homemade frietsaus

Natuurlijk, frietjes zijn hartstikke lekker met mayonaise en ketchup. Maar erg gezond is het niet. Bovendien was het echt weer om binnen aan de slag te gaan. Ik zette dus yoghurt, mayonaise, kerriepoeder, verse kruiden, knoflook, gepureerde tomaat, gepureerde avocado, peper, zout, citroensap, roomkaas, een gesnipperd uitje, paprikapoeder, roomkaas, augurk in stukjes gesneden, mosterd, honing en wat chilisaus neer. Samen met een heleboel bakjes. De kinderen mochten zelf hun lekkerste sausje gaan maken. Dus mixen, matchen, proeven, beetje meer op smaak brengen, nog eens proeven. Ze waren er een goed half uur mee bezig. Sterre schreef de ingrediënten op. Zo kwamen de kinderen tot 4 recepten voor een overheerlijk homemade sausje.

zelf-sausjes-maken-voor-groentefriet

Frietzakken van papier

Daarna maakten we zelf frietzakken. Dat ging heel makkelijk. Een wit A4tje versieren met vetkrijt of potlood, vouwen en vastlijmen aan de plakrand. We lieten de zakken even drogen en pakten toen de zak met groentefriet van Albert Heijn. In deze zak zitten voorgesneden frietjes van gele biet, zoete aardappel en pastinaak. Op de verpakking staan 2 handige bereidingswijzen: of je roerbakt ze in een beetje olijfolie, of je bakt ze in de oven. Ik koos beide bereidingswijzen, omdat ik anders te lang bezig was om voor 6 personen te koken. Bovendien konden we zo goed vergelijken wat het lekkerste was.

fee-smult-van-sausje

Makkelijk en snel

Zowel de groentefriet uit de oven als uit de pan waren vlot klaar. Ideaal dat de groenten al gesneden zijn. De kinderen juichten: frietjes! Ik heb wel eerlijk verteld dat het groentefriet was, maar dat maakte ze niet uit. De tafel was mooi gedekt, de zelfgemaakte frietzakken lagen klaar in de keuken en de homemade sausjes stonden bij hun borden.

saus-recepten-maken

Lekker!

En … smikkelen maar! De frietzakken waren gevuld en de kinderen aten lekker alle groentefrietjes op. Niet zonder ze lekker in de saus te hebben gedoopt natuurlijk. De meningen over het lekkerste sausje waren verdeeld, maar over de groentefrietjes waren ze het unaniem eens: lekker!

Recept sausje

1 el mayonaise
1 el skyr yogurt
1 theelepel ketchup
1 theelepel zoete chilisaus
kerriekruiden naar smaak
paprikapoeder naar smaak
peper en zout naar smaak
1 theelepel gepureerde tomaat
1 theelepel gepureerde avocado

groentefriet-ah-en-vezet

Vorig artikelHouten sieraden, de nieuwe trend!
Volgend artikelHelp, het is herfst!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in