Herken jij deze ouderwetse dingen nog?

casettebandjeAuto’s evolueren sneller dan mensen. Bepaalde functies aan de wagen die enkele tientallen jaren geleden nog als hypermodern werden ervaren, zijn tegenwoordig alweer volledig achterhaald. Voor wat prettige nostalgie bespreken we een viertal karakteristieken die je niet makkelijk meer in een auto zal tegenkomen.

De draaihendel bij het raampje
De zijramen van de auto werden handmatig bediend middels een zwengel aan de deur. Je moest minimaal 3 tot 4 volledige cirkels uitvoeren om het raam helemaal open of dicht te krijgen. Bij een nieuw voertuig verliep dit redelijk soepel, maar met de loop der jaren werd het draaien meestal een stuk stroever.

Muziek uit een cassettespeler
In de jaren ’70 en ’80 bestond de hightech audio-installatie in de auto uit een AM/FM radio met een ingebouwde cassettespeler. Op een cassettebandje werd de muziek vastgelegd op een opgerolde magnetische band. Wilde je aan het eind van de tape het eerste nummer nog eens horen? Geen nood, gewoon de cassette even terugspoelen (kon enkele minuten duren).

Een versnellingspook
Optrekken in de 1ste versnelling, doorschakelen naar de 2e en de 3e, en eenmaal op snelheid de auto in 4 gooien. Voordat de automatische versnellingsbak zijn intrede deed werd dit allemaal handmatig (en met de voet, kluts intrappen) uitgevoerd. Op de versnellingspook stond aangegeven welke beweging je moest plegen om een bepaalde versnelling in te zetten. Een aantal van de goed gepreserveerde oudere wagens die op auto verkoop sites als ikwilvanmijnautoaf.be worden aangeboden zijn nog met een manuele versnellingsbak uitgerust.

De motor opstarten met een choke
Een koude motor meteen opstarten was 30 jaar geleden nauwelijks mogelijk. De choke moest eerst aan de pas komen. Door deze knophendel op het dashboard uit te trekken werd de luchttoevoer naar de motor tijdelijk verhoogd, waardoor de verbranding kon worden ingezet. Nadat de motor stabiel aan het pruttelen was kon de choke weer ingedrukt worden.

Ben je nog in het bezit van een goed rijdende auto met draaihendels, cassettespeler, handmatige versnelling en/of een choke? Je kunt deze, indien gewenst, op ikwilvanmijnautoaf.be comfortabel en snel van de hand doen.

Banner-gesponsord-product

Vorig artikelNieuw jaar, tijd voor een nieuwe outfit!
Volgend artikelWat zijn verantwoorde tussendoortjes?
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in