Zijn horloges op zonne-energie het waard?

Zijn horloges op zonne-energie het waardAl sinds 1977 zijn horloges op zonne-energie erg populair. Deze zogenoemde solar horloges zijn een duurzame keuze, omdat de batterij niet steeds vervangen hoeft te worden, maar opgeladen wordt door middel van licht. Zonne-energiehorloges zijn net zo stijlvol en kwalitatief hoogwaardig als kwartshorloges en mechanische horloges. Lees in dit artikel hoe een horloge op zonne-energie werkt, wat de voordelen zijn en of het de moeite waard is.

Lees ook: De hipste horloges voor ieder budget

Hoe werkt een horloge op zonne-energie?

Er zijn vele bekende merken, die in hun collectie horloges op zonne-energie voeren. Zo is er bijvoorbeeld de Seiko Solar-collectie en de Rolex horloges op zonne-energie. Seiko is teven het merk dat het horloge op zonne-energie heeft uitgevonden. Een horloge op zonne-energie werkt met een kleine zonnecel, die in de wijzerplaats verwerkt zit. Soms zitten deze zonnecellen onder een semi-transparante plaat en soms zitten ze op de wijzerplaat.

De zonnecel zet licht om in elektriciteit en slaat dit vervolgens op in een oplaadbare lithiumbatterij. Dit licht kan zonlicht zijn, maar ook kunstmatige lichtbronnen kunnen het horloge opladen. De batterij is dus altijd vol en hoeft niet vaak vervangen te worden. Wanneer het horloge geen licht meer krijgt omdat het bijvoorbeeld op een donkere plaats bewaard wordt, zal het nog tussen een maand en een jaar blijven functioneren.

Hoe lang het horloge nog werkt, ligt eraan hoe geavanceerd het horloge is. Een horloge dat alleen de tijd aangeeft heeft minder energie nodig dan een horloge dat nog allerlei andere functies heeft. De meeste horloges hebben een indicator die aangeeft hoeveel stroom de batterij nog heeft. Is de batterij leeg? Dan volstaat het om het horloge een paar minuten in het licht te leggen. Het horloge zal na een paar minuten namelijk weer gaan lopen.

Voordelen van een horloge op zonne-energie

Wanneer je een horloge op zonne-energie aanschaft, zijn er vele voordelen waar je van kunt genieten.

Precisie

Horloges op zonne-energie zijn ontzettend nauwkeurig. Vooral wanneer het horloge een radio-ontvanger of een GPS-ontvanger heeft, zal het de tijd zeer precies aangeven. Deze horloges volgen namelijk de atoomtijd en synchroniseren met een satelliet.

Duurzaamheid

Een Solar horloge is een duurzame keuze. Je hoeft namelijk de batterij niet vaak te vervangen, doordat deze oplaadbaar is. Gemiddeld gaat de batterij van een solar horloge twee jaar mee, maar dit kan oplopen tot zelf tien jaar. Daarnaast heb je geen stroom nodig om het batterij op te laden, maar werkt deze op zonne-energie. Koop je een tweedehands horloge op zonne-energie? Dan ben je nog duurzamer bezig. Door een tweedehands horloge te kopen help je namelijk het milieu een handje, omdat er niet opnieuw materialen gemijnd en geproduceerd moeten worden, voor het maken van jouw horloge.

Lange levensduur

Solar horloges gaan tot wel een jaar mee, zonder opgeladen te hoeven worden. Dit betekent dat je dus een jaar kunt genieten, zonder dat je naar je horloge om hoeft te kijken of de batterij hoeft te vervangen. Horloges op zonne-energie moeten van een goede materialen zijn gemaakt om de zonnecel te beschermen en zijn daardoor hoog in kwaliteit.

Is een horloge op zonne-energie de moeite waard?

Een horloge op zonne-energie is zeker de moeite waard. Zoals je in dit artikel hebt gelezen, heeft het solar horloge vele voordelen ten opzichte van een kwarts- of mechanisch horloge. Een horloge op zonne-energie is een duurzame keuze, waar je lang plezier van zult hebben door de precisie en de lange levensduur. Overweeg dus zeker de aanschaf van een horloge op zonne-energie, als je van plan bent om een horloge te k

Vorig artikel4 Tips om de perfecte winterjas voor mannen te vinden
Volgend artikelMijn ervaring met Lactoferrine na Corona
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in