Het Voedingscentrum verzint een truc om gezonder te eten: de Eetwissel

EetwisselHeb jij ‘m al ergens voorbij zien komen, die nieuwe campagne van het Voedingscentrum? Zij willen Nederland helpen om in kleine stapjes gezonder te leren eten en tegelijk hopen ze hiermee een bijdrage te leveren aan een schoner milieu. Ze hebben een video uitgebracht die op diverse televisiezenders als reclame te zien is. Dit nieuwe fenomeen om gefaseerd je doelen te halen hebben ze meteen een leuke naam gegeven. Het Voedingscentrum verzint een truc om gezonder te eten: de Eetwissel.

Wat is de Eetwissel?

Het Voedingscentrum gaat er vanuit dat iedereen zijn eigen eetgewoontes heeft. Patronen zijn moeilijk te doorbreken. Als je in het nieuwe jaar ineens cold turkey supergezond gaat eten, is de kans dat dit goede voornemen al in de eerste twee weken sneuvelt ontzettend groot. Daarom introduceren ze de Eetwissel. Dit houdt in dat je eigenlijk eet wat je altijd al at, maar steeds kleine eetwissels maakt. Zoals bijvoorbeeld de keuze tussen wit brood of volkoren brood. Of in plaats van ham op je brood een ei op brood. Niet dat glas cola, maar een glas water. Geen ontbijtkoek, maar een banaan. Je hoeft niet alles in 1 keer te doen, maar je kunt elke dag iets kiezen uit de Eetwissel. Zo leer je langzaam steeds gezonder eten.

Kleine stapjes

Het idee achter deze methode van de Eetwissel is, dat kleine stapjes veranderen vaak beter werkt dan een grote stap. Op de website van het Voedingscentrum kun je een heleboel Eetwissel voorbeelden vinden. Niet alles zal op jou van toepassing zijn, want misschien eet je al weinig vlees en vaker noten. Maar het is toch leuk om alle Eetwissels eens te bekijken om te zien of je ergens nog iets kan verbeteren.

Milieuvoordelen

Naast voordelen voor je gezondheid, zijn er ook voordelen voor het milieu met de Eetwissel. Immers, voor veel bewerkt voedsel zijn fabrieken nodig. Die fabrieken zorgen voor uitstoot en dat is dus slecht voor het milieu. Daarom is het beter om voor onbewerkte producten te kiezen. In de regel geldt dat hoe ongezonder het voedsel is, hoe slechter het ook is voor het milieu. Goed om dus ook bij stil te staan!

Wat vind ik van de eetwissel?

Het Voedingscentrum verzint een truc om gezonder te eten: de Eetwissel en hoopt daarmee te bereiken dat Nederland gezonder gaat eten. Om te beginnen vind ik het op zich een prima campagne. Zelf heb ik er niet zoveel aan, want het merendeel van wat er als voorbeeld staat doe ik al. Voor mij valt er dus niet zoveel winst te behalen. Ik weet dat ik gezond eet en regelmatig sport en daarmee al veel ben afgevallen. Ik ken geen cijfers van de rest van Nederland, maar als het grootste deel van de bevolking nog steeds wit brood kiest en elke dag vlees eet, kan het zeker invloed hebben op het gedrag van sommige mensen die de reclame op televisie voorbij zien komen.

Het Voedingscentrum verzint een truc om gezonder te eten: de Eetwissel

Wil jij meer weten over deze truc die het Voedingscentrum in het leven heeft geroepen om Nederland stap voor stap gezondere keuzes te laten maken die ook nog eens het milieu sparen? Op de website van het Voedingscentrum lees je alles over de Eetwissel, vind je voorbeelden en staan alle milieuvoordelen nog eens op een rij.

Vorig artikelLeer je kinderen spelenderwijs wat duurzaamheid is
Volgend artikelZonde om weg te gooien?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in