Zonde om weg te gooien?

Ik vind het zonde om iets weg te gooien. Iets met “de kindjes in Afrika ofzo”. Gek genoeg heb ik dat meer bij ongezond voedsel, zoals taart na een verjaardag, oliebollen na oudjaar of een lekkere lasagna, dan bij een bak snijboontjes bijvoorbeeld. Maar zelfs dan heb ik er moeite mee. Want zelfs van snijboontjes kun je nog best iets maken. Een salade met geitenkaas ofzo. Als lunch. En dat is gezonder dan een tosti.

Zondigen

Ik probeer best wel op mijn gewicht te letten. Ik sport 3-5 keer per week, houd bij wat ik eet in mijn appje Fitatu en ik probeer veel groente en fruit te eten. Toch gun ik het mezelf om af en toe te zondigen. Een glaasje wijn in het weekend. Een keertje uit eten. Taart, bij een verjaardag. In het weekend een schaaltje chips. Dat kan gewoon, als je de rest van de week niet boven je caloriebehoefte (en die is voor iedereen anders) eet. Dan kan zo’n dagje iets extra’s nemen echt geen kwaad.

Zonde om weg te gooien

Het nadeel van dat gevoel dat je het zonde vindt om iets weg te gooien, is dat je niet één dagje zondigt, maar een hele week. Zo bakte ik eens 3 taarten voor een verjaardag, die niet op gingen. Daar zit dan heel wat bakliefde en baktijd in, en bovendien zijn ze heel lekker, dus zet ik die taarten in de koelkast. Elke dag neem ik dan een stukje, maar dat is natuurlijk funest voor de lijn. Toch bleef ik dat doen, want: zonde om weg te gooien.

Zonde om op je heupen te hangen!

Tot ik vorig jaar ergens een keer las dat het zeker zonde is om calorierijk voedsel weg te gooien, maar dat het nog veel meer zonde is om al dat vet aan je heupen of buik te hangen! Op de een of andere manier was dat een enorme eye-opener voor mij. Weg met die excuses dat het zonde is om weg te gooien en ik dan toch nog maar een stukje taart neem. Of lasagna als lunch. Weggooien is zeker zonde, maar het in vet aan je buik hangen is nog veel meer balen. Weet je hoe lang je daarvoor moet sporten?

De invloed van sporten wordt overschat

Over sporten gesproken: ja, ik sport bijna elke dag. Daar voel ik me fit en sterk bij. Ik kan daardoor ook net even wat meer eten dan als ik niet sport, dat klopt. Door de krachttraining gaat mijn stofwisseling wat omhoog. Maar sporten is geen wondermiddel als het gaat om gewicht verliezen. Met een half uur intensief bewegen verbrand ik (1.61 m lang en 58 kilo) slechts 200-250 calorieën (afhankelijk van de sport die ik doe). In slechts 1 oliebol of 1 stukje taart zitten net zoveel calorieën. Vaak heb je na het sporten ook meer honger, dus je eet sowieso al iets meer. De invloed van sporten wordt dus zwaar overschat.

Het gevaar van je gedachten

Het gevaar van je eigen gedachten is dus, dat je dus denkt: “oh, ik heb gesport, dus dat stuk taart kan ik wel nemen. En dat glaasje wijn ook nog wel. En die bak yoghurt met fruit, want dat is gezond”. En ongemerkt neem je dan dus zo 500 calorieën extra, terwijl je er maar 250 afgesport hebt. Mijn tip is dus om naast dat je ongezonde dingen “Gewoon niet moet nemen!” ook te onthouden dat het veel meer zonde is om ongezond voedsel aan je heupen te hangen, dan weg te gooien.

Vorig artikelHet Voedingscentrum verzint een truc om gezonder te eten: de Eetwissel
Volgend artikelEen Britse oplossing voor gevoelige kinderhuidjes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Haha, wij eten sinds een aantal maanden van de too good to go app. Er zit best wat in om niet alles weg te gooien, helaas zit er in deze boxen ook vaak dingen als taartjes, wit brood enz. Dat wil voor de gezondheid niet echt veel doen, maar weggooien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in