Hoe zou jij je eigen begrafenis vorm geven?

Het was gisteren. Ik had de benedenverdieping helemaal schoongemaakt. Zelfs de bank en het kleed waren van hun plek geweest. Niets zo fijn als een kraakhelder huis. Als ik heb schoongemaakt, hou ik van verse bloemen. Dus ik reed naar het tuincentrum vlakbij om deze te kopen. Bij de kassa gebeurde het.

Bekende schoenen

Er stond een wat oudere mevrouw met een bos bloemen. Ze had een cadeaukaart en wilde graag dat de bloemen daarvan betaald werden. De man achter de kassa stond normaal niet op deze afdeling en had geen idee hoe dat werkte met cadeaubonnen. Zo kwam het dat zowel de oudere mevrouw als ik even moesten wachten. We wisselden een blik uit. Daarna keek ik naar beneden, waar mijn blik op haar schoenen vielen. En ineens ging er een schok door mijn lijf. Mijn oma! Dit zijn de voeten van mijn oma!

Herinneringen

Dat was natuurlijk niet zo. Het waren dezelfde schoenen als mijn oma had. Ze is nu bijna 2 jaar dood. Ik denk niet meer elke dag aan haar, maar wel regelmatig. Niet verdrietig per se, gewoon aan haar denken. Maar op zo’n moment komt het verdriet ineens keihard binnen. Zo gek is dat. Het was een heel levendige herinnering, zo leek het.

Begrafenis of crematie

Haar crematie vond plaats in besloten kring. Vrij kort, maar mooi. We staken kaarsen aan, ik vertelde nog wat en er klonk mooie muziek. Ze wilde het graag zo. Weet je, eigenlijk is een begrafenis vooral voor de nabestaanden. Zelf merk je er toch niks meer van. Verwacht ik. Het zijn de nabestaanden die steun hebben aan een mooi moment, waar ze aan kunnen terugdenken.

Hoe zou jij je eigen begrafenis vormgeven?

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe je jouw eigen begrafenis of crematie zou willen vormgeven? Wil je daar nog controle over hebben, dan is het misschien goed om je dierbaren te laten weten wat je mooi zou vinden. Of het ergens op te schrijven. Vind je het kostbaar en wil je graag een goedkope begrafenis? Ook dat kun je kenbaar maken. In plaats van bloemstukken kun je mensen 1 mooie bloem in je lievelingskleur laten meenemen en op de kist of het graf leggen. Kisten zijn er bovendien in allerlei soorten en prijzen en met je eigen auto kom je ook heel eind. En waarom zou je dure horeca inschakelen, als het ook voor een redelijk budget kan? Als je niet voldoende spaargeld hebt, kan het handig zijn om je nabestaanden niet met hoge kosten op te zadelen.

Heb jij wel eens nagedacht of je wensen voor je begrafenis?

Vorig artikelTips: meer ruimte in de woonkamer
Volgend artikelWat kun je doen tegen wespen?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in