Hotpools in IJsland; waar vind je ze?

hellalaugHotpools in IJsland. Ze worden ook wel hot springs, hot pots, thermische bronnen of warmwaterbronnen genoemd. Een hotpool is een bron die bestaat uit geothermisch verwarmd grondwater uit de aardkorst. Dit soort bronnen komen op meerdere plekken in de wereld voor, waaronder dus IJsland. Helaas vind je ze niet in Nederland, anders zou ik er regelmatig te vinden zijn. In IJsland krijg je er vaak nog een fenomenaal uitzicht bij. Daarom in deze blog alles over hotpools in IJsland! Waar vind je ze, hoe wordt het water verwarmd, waar moet je aan denken? Ik leg het allemaal uit, zodat jij goed voorbereid naar IJsland toe gaat en kun genieten van alle mooie warmwaterbronnen die er zijn. Alle in deze blog gesproken hot pools of baden heb ik zelf bezocht.

Tip: een reisgids voor IJsland is toch wel handig. Vanwege de kaarten, achtergronden en mooie wandel-fiets- of autoroutes.

Hotpools in deze blog besproken:

 • The Blue Lagoon
 • Hrunilalaug hot pool
 • Reykjadalur hot spring thermal river
 • Snorralaug
 • Seljavallalaug swimming pool
 • Hoffel Hot tubs
 • Landbrotlalaug hot pool
 • Drangsness Hotpots
 • Gvendarlaug hot pool
 • Zwembad hotel Laugarholl
 • Horgshild hot pool
 • Heydalur en Galtahryggjarlaug
 • Hellalaug hot pool
 • Myvatn Nature Baths
 • Djupavogskörin Natural Geothermie Pool
 • Vök Baths Egilstadir

Hotpools in IJsland, waarom zijn die zo leuk?

Waarom is een hotpool in IJsland nou eigenlijk zo leuk? Dat is natuurlijk persoonlijk, maar zelf vind ik het vooral in de winter heerlijk om bij een paar graden boven of onder het vriespunt je uit te kleden en dan zo’n lekker warm badje in te stappen met bovendien een waanzinnig uitzicht. Het heeft iets bijzonders om in de kou zo in je badpak of bikini in de buitenlucht te zitten, zonder dat je het koud hebt. Het is trouwens wel zo dat je neus en oren koud worden hoor. Kijk dus niet raar op als mensen met een muts en oorwarmers op in een hotpool zitten.

hotpool ijsland muts op

Hoe wordt een hotpool verwarmd?

Het water in een warmwaterbron wordt met warmte uit de aarde zelf verwarmd. De temperatuur van stenen neemt naar de aardkern toe steeds verder toe. Het water kan diep genoeg doordringen in de aardkorst. Zo maakt het contact met deze hete stenen, die het water verwarmen. Zo gebeurt dat in niet-vulkanische gebieden. In gebieden met vulkanische activiteit, zoals bijvoorbeeld in IJsland of Yellowstone National Park, gebeurt het soms net zo, maar soms ook door magma die het water warm maakt.

gvendarlaug hotpool naast zwembad

De temperatuur van een hotpool

Water van warmwaterbronnen of hotpools in een vulkanisch gebied zijn meestal warmer dan dat van warmwaterbronnen in een niet-vulkanisch gebied. Soms kan het wel tot het kookpunt oplopen. Check daarom altijd van te voren op TripAdvisor, via een reisblogs, je reisgids of de locale bevolking of een hotpool in IJsland niet te heet is. Een hele goede (betaalde) app vind ik HotPotIceland. Deze app is behoorlijk compleet en geeft heel precies de informatie over waar een hotpot te vinden is en wat je van de temperatuur kunt verwachten. Er zijn hotpools die kokend heet zijn, je kunt je voorstellen dat je dan enorme brandwonden kunt krijgen als je daar in stapt. Andere hot pots zijn juist weer kouder dan lichaamstemperatuur. Dat is in de zomer niet erg, maar in de winter, als het buiten rond het vriespunt is, wil je wel echt een lekker warm badje hebben om in te stappen!

Drangness hotpool

Welke hotpools zijn er in IJsland?

Hieronder ga ik vertellen welke hotpools of warmwaterbronnen ik tot nu toe bezocht heb. Er zijn er natuurlijk nog veel meer in IJsland, maar daar kan ik niets over zeggen. Ik zal de blog aanvullen, als ik opnieuw naar IJsland ben geweest en er weer een paar bezocht heb. De hotpools verdeel ik per regio: de regio Reykjavik en omgeving, de regio Westfjorden, het schiereiland Snæfellsnes, Noord- IJsland en Zuid-IJsland. In Midden-IJsland en Oost-IJsland ben ik nog niet geweest, dus daar heb ik nog geen hotpots bezocht.

Hotpools in de Regio Golden Circle en Reykjavik

Rondom de Golden Circle en Reykjavik zijn diverse hotpools in IJsland te vinden. Ik heb ze nog lang niet allemaal bezocht, maar een aantal wel en die zijn best de moeite waard. Natuurlijk zijn deze hot pools meestal drukker en toeritischer dan op andere plekken. De omgeving van Reykjavik is sowieso het dichtstbevolkt en daarnaast ook het meest bezochte stuk van IJsland door toeristen. Desalniettemin mag je ze niet overslaan.

Laugarholl hotpoolsin de hotpools ijsland

Blue Lagoon

Als eerste van de hotpools in IJsland regio Reykjavik bespreek ik de Blue Lagoon. Dit is ook meteen het bekendste Geothermisch verwarmde bad in IJsland. Het is superduur en supertoeristisch. Mis je er iets aan als je er niet geweest bent? Nee, zeker niet. Je staat vaak lang in de rij om binnen te komen, moet vooraf reserveren en betalen, het is duur en ook als je binnenbent is het heel druk met toeristen. Het lijkt eigenlijk net een gewoon zwembad, met kluisjes en een restaurant enzo. Een natuurlijke hotpool is veel sfeervoller en net zo lekker warm, maar de Blue Lagoon is natuurlijk wel prachtig met dat blauwe water en zwarte lavagesteente. Alle informatie rondom de Blue Lagoon vind je op hun eigen website.

blue lagoon entree

blue lagoon ijsland

Hrunilalaug hot pool

De Hrunilalaug hot pool vind ik echt een mega aanrader. Toen ik er was in november 2018 was er bijna niemand, was het golden hour en buiten superkoud. Het water was echter heerlijk warm en de omgeving schitterend. Hier en daar wat sneeuw, wat bergen, echt prachtig. Er staat een klein turfhuisje om je in om te kleden en verder zijn er 2 badjes. Voor het turfhuisje een klein vierkant badje, waar je met zo’n 4 mensen in kunt en aan de zijkant van het huisje een wat langer stuk, waar je ook warmer zit als het hard waait door de hoge stenen muur er omheen. Het wordt goed onderhouden door de landeigenaar, die destijds €10 vroeg voor een bezoekje in een kastje bij de parkeerplaats. Ruim zelf je rommel op, want de landeigenaar heeft uit boosheid in de zomer van 2019 de hotpool droog laten staan, omdat hij zich ergerde aan de rotzooi die de toeristen achterlieten. Inmiddels is het weer open begreep ik, maar zorg dus dat je alles netjes achterlaat. Let op: je kunt soms naakte mannen tegenkomen. Mocht je zelf zonder zwemkleding besluiten te badderen, er is altijd een risico dat je op het internet terecht komt 😉

Update 2023: Inmiddels is deze hot pool helaas gecommercialiseerd. Hij is nog even mooi als in 2018, zelfs iets groter gemaakt, maar je vindt nu een kassa bij de parkeerplaats die de heel dag bemand is. Er zijn ook openingstijden, dus even na sluitingstijd nog genieten van de rust is er niet meer bij. De entree is nu €14 voor volwassenen. Er zijn inmiddels ook toiletten aanwezig. 

hrunilaug ijsland

hrunalaug hotpool

Reykjadalur hot spring thermal river

Op ongeveer 40 minuten rijden van Reykjavik vind je het beginpunt van de wandeling die naar de Reykjadalur hot spring thermal river leidt. De wandeling is vanaf de parkeerplaats tot aan de rivier 4 km en een behoorlijke klim. Op je slippertjes moet je dit niet doen, neem wandelschoenen mee, want hier en daar is het modderig en glad en op enkele plekken loop je vrij dicht langs een diepte. Verder is het heuvelachtig, dus je moet regelmatig een stuk vrij stijl omhoog. Je kunt dit ook wel doen met een mindere conditie, maar dan zal het pittig zijn en je er ook zeker langer over doen dan 1 uur. Wij liepen het in een uur, maar we maakten tussendoor veel foto’s van de schitterende uitzichten en omgeving. Doe je dit niet, dan zou het ook in 3 kwartier te doen moeten zijn. Na afloop kan ik de worteltaart in restaurant Scali bij de parkeerplaats (betaald parkeren) aanraden. De rivier zelf deed bij ons zijn naam niet echt eer aan. Het was koud! Dit schijnt wel te schelen door het jaar heen. Als gletsjerwater zich vermengt met de warme rivier, koelt het water af. We hebben er wel in gelegen, maar niet zo lang. In de zomer maakt dat minder uit, omdat de buitentemperatuur dan hoger is, maar voor nu was het niet zo fijn. Ook hoger in de rivier gaan zitten maakte bij ons geen verschil. Een echte must: waterschoenen! De steentjes zijn heel pijnlijk als je een stukje wil lopen en aangezien de rivier ondiep is, kun je niet echt zwemmen. 

Reykjadalur rivier

Snorralaug hot pool

Zo’n anderhalf uur rijden van Reykjavik, in het geothermisch gebied van Reykholt en nabij de Hraunafoss waterval, vind je de alleroudste hotpool van IJsland, namelijk Snorralaug. In deze pool kun je niet baden, maar ik wil ‘m vanwege het feit dat dit de oudste is toch even vermelden. Je vindt ‘m gemakkelijk, langs de weg 518 neem je de afslag naar rechts als je van de waterval vandaan komt en links als je uit de richting van Reykjavik komt. Er staat een groot wit gebouw naast de pool, je ziet al snel een bordje. Het water is trouwens lauw, niet warm, dus echt lekker om in te badderen zal het niet zijn. Het is leuk om even gezien te hebben. Je hoeft er niet ver voor om te rijden, dus als je in de buurt bent, leuk om even te kijken.

snorralaug

Husafell Canyon Baths

Vanaf Borgarnes is het ongeveer 50 minuten rijden naar de Husafell Canyon Baths. Deze hot spring bestaat uit twee ronde pools die heerlijk warm zijn. Ook kun je een duik nemen in de koude rivier die er stroomt, zodat je wisselbaden kunt nemen. Kleedruimte is aanwezig. Het is perfect te combineren met een bezoek aan de Hraunafossar waterval, vanaf daar is het maar 8 minuten rijden. Je moet wel reserveren voor je bezoek en de entree is €65 pp. Maar dan heb je ook wat: een gids en genieten in een waanzinnig mooi landschap. Meer informatie vind je op de website van Husafell Canyon Baths.

Hotpools in Zuid-IJsland

Op ongeveer 2 uur rijden van Reykjavik vind je Seljavallalaug swimming pool. Dit is eigenlijk dus meer een zwembad dan een hot pool. Het wordt wel verwarmd met thermisch water en het uitzicht op de bergen en de vallei is schitterend. Er is een kleedruimte bij, maar ik heb me daar niet omgekleed, omdat ik het daar echt smerig vond. Het water zelf zit ook vol algen, maar dat is vrij normaal en zie je in veel hotpools. Het water is niet zo warm, ongeveer 20-30 graden denk ik. Dichtbij de slang waar het water uit komt, is het eigenlijk het warmst. Het zwembad is in 1923 aangelegd door de bevolking, om de IJslandse kinderen er te leren zwemmen.

svelljavallalaug zwembad

Hoe kom je bij Sveljavallalaug zwembad?

Hoe je er komt is nog best een uitdaging, maar de meeste mensen lukt het wel. Je rijdt eerst naar de parkeerplek, die je vrij dicht bij de Skogafoss waterval vindt. Vanaf de Ring Road, ga je rechts weg 242 op, met de markering Raufarfell. Deze weg is dichtbij Þorvaldseyri, het IJslands Erupts museum. Rijd door tot je een bordje ziet met Seljavellir. Er zijn twee parkeerplaatsen, neem de 2e, die is net iets dichterbij. Vervolgens moet je nog 20 minuten lopen voor je er bent. Je volgt eigenlijk de weg van de rivier, die moet je her en der ook oversteken, daar ligt dan een plank overheen. De wandeling is makkelijk, maar wandelschoenen zijn wel fijner dan slippertjes, omdat de veel over stenen moet lopen. Ga op tijd terug als het gaat schemeren trouwens. Wij gingen eigenlijk te laat. Er is geen licht verder, dus dan loop je flink te zoeken met je zaklamp op je iPhone. Ik was wel heel blij dat ik er geweest was, maar het is zeker niet de schoonste hot pool die je op IJsland kunt vinden.

weg naar Seljavallalaug

Hoffel hot tubs

De Hoffel Hot tubs vind je op zo’n kwartiertje rijden van het schattige dorpje Höfn. Dit ligt aan de Zuidkust van IJsland, maar wel al ver richting de Oostfjorden. Het is makkelijk te vinden en staat goed aangegeven als je op Ringweg 1 rijdt. Je neemt de afslag landinwaarts en rijdt richting hotel Glacier World. De hot tubs zijn van dezelfde eigenaar als het hotel. Hij is niet altijd aanwezig, indien hij er niet is kun je 1000 IJslandse kronen in een daarvoor bestemd potje doen. Er hangen camera’s om dit te checken. Wij hadden geluk, want hij was er net toen we aankwamen en zo konden we gewoon met pin betalen. Dat is wel wat duurder. Desondanks is alles goed verzorgd. Er zijn schone wc’s, een schone kleedruimte en een buitendouche. Er zijn in totaal 5 hot tubs, waarvan de voorste twee het mooiste liggen. Daar heb je een geweldig uitzicht op de bergen. In de zomer staan er bloeiende lupines in de omgeving. Het water was heet! Ik kon er maar net aan in, denk zeker 41 graden. Het voorste bad was iets minder warm. Voor kinderen daardoor wat minder geschikt denk ik. Wij hebben het er toch een aardige tijd volgehouden. 

Hoffel hot tubs lupine Hoffel hot tubs Hoffel hot tubs omkleden Hoffel hot tubs uitzicht

Hotpools op het schiereiland Snaelfelsness

Het Schiereiland Snæfellsnes is een populaire plek om te bezoeken vanuit Reykjavik. Het is ongeveer 2 uur rijden naar het begin van dit schiereiland en dan nog ongeveer een uur naar de bekendste berg: Kirkjufell. Zo kun je een mooi rondje maken, langs beneden of langs boven, net wat je wilt. Hier kun je een uitgebreide blog over Snæfellsnes lezen. Er zijn een aantal hotpools te vinden, maar bij sommige stond een bordje “gesloten”. Later zag ik dat er toch gewoon mensen in zaten, dus je kunt altijd gewoon even gaan kijken.

ijsland gvendarlaug hotpool ondiep

Landbrotlalaug hot pool

Hier komt je praktisch langs als je over weg 54 rijdt. Het ligt vlakbij de Gerduberg Basaltzuilen. Je ziet vanzelf een bordje aan de rechterkant van de weg. Als je in tegenovergestelde richting rijdt neem je weg 5644 en wat je op het bordje “Stóra Hraun” bij de boerderij Skjálg. Na ongeveer 1,3 km zie je een smalle weg aan je linkerhand. Na ongeveer 300 meter kun je daar parkeren en het is dan nog 100 meter lopen langs een onduidelijk pad tot je bij de kleine hotpool komt. Prachtig gelegen, maar wel klein, dus hopelijk zijn er geen andere mensen. Er is geen kleedruimte.

landbrotlalaug

Hot pools in de regio Westfjorden

De Westfjorden is een prachtig gebied in IJsland. Het is niet het hele jaar goed te bezoeken, met name in de winter zijn de wegen vaak onbegaanbaar, maar een rondreis door de Westfjorden is zeker de moeite waard. In het voorjaar en het najaar kun je er meestal nog wel terecht, maar reken op problemen vanaf 1 november tot ongeveer 1 mei. In de Westfjorden zijn veel hotpools te vinden, die allemaal hun eigen charme hebben. Ik heb ze niet allemaal bezocht, omdat we voor sommige hotpools te ver moesten omrijden of de wegen niet goed begaanbaar waren. Ik bespreek hieronder de warmwaterbronnen die wij wel hebben bezocht.

hellalaug uitzicht hotpool iceland

Drangsness hotpots

De allereerste hotpots op onze route bezochten wij vanuit Holmavik. Het is ongeveer 25 minuutjes rijden vanaf het stadscentrum. Drangsness Hotpots zijn eigenlijk 3 hottubs langs de weg, met een fantastisch uitzicht over de zee. Je kunt langs de weg parkeren, al zijn er niet heel veel plekken. Als het dus druk is, moet je misschien wat verder doorrijden. Aan de overkant van de weg zijn kleedruimtes en een toilet. Het was bij ons echter zo koud, dat we er voor hebben gekozen om ons in de auto om te kleden, dichtbij de warmwaterbronnen. Zo renden we er in een minuut heen. Het is handig om je handdoek op het bankje te leggen, als het hard waait kun je je tas er op leggen, anders waait hij misschien weg (zoals bij mij). Het water is heerlijk warm (circa 40 graden), zodat je het best geruime tijd kun volhouden in de winter. Zolang je je handen onder water houdt is dat prima te doen. Je neus wordt wel koud. Ik vond dit een prachtig plekje met de zonsopkomst zo en kan deze dan ook iedereen aanraden. Wij hadden het geluk dat er helemaal niemand was en we dus de hotpots voor onszelf hadden. Deze hot pool is een must see!

Drangsness hotpots

Gvendarlaug hot pool

De echte hot pool Gvendarlaug is verboden om in de baden. Hoewel je op instagram foto’s ziet van mensen die er toch in gaan, vind ik dat niet respectvol en raad ik je dus ook niet aan om dit te doen. Vooral, omdat er een aantal alternatieven op dezelfde plek zijn. Dichtbij hotel Laugarholl vind je namelijk 2 kleine hotpools naast het natuurlijke zwembad. In de zomer betaal je hier €3,50 entree, in de winter kun je er gratis in, omdat het hotel dan gesloten is. De kleedruimte is echter gewoon open, waardoor je je comfortabel warm kunt omkleden en je na afloop zelfs even warm kunt douchen.

Gvendarlaug gesloten pool ijsland

Zwembad Hotel Laugarholl

Gvendarlaug hotpool zelf is zo oud, dat het om archeologische redenen verboden is om er in te baden. Je vindt de oorspronkelijke pool net voorbij het hotel aan de rechterkant (je ziet een bordje langs het pad staan). Het zwembad is niet te missen en als je door de kleedruimte naar binnen gaat, vind je naast het zwembad de twee natuurlijke bronnen. Wij hebben hier heerlijk in het zonnetje een uur lang gezeten, zonder andere mensen. Wat een cadeautje! Ik vind deze plek een dikke vette aanrader. Kan me wel voorstellen, dat het in de zomer veel drukker is, wanneer het hotel open is.

Gvendarlaug ijsland zwembad

Horgshlid hot pool

Deze hotpool ligt langs in de buurt van weg 61, waar je bij Mjóifjördur een kleine omweg moet maken via weg 633. Daar langs zie je aan je rechterhand (als je uit de richting van Holmavik komt) het zwembad langs het fjord liggen. Het is een klein aangelegd zwembadje met natuurlijk verwarmd water. Er is een kleine kleedruimte waar ik niet in ben geweest, dus geen idee of dat schoon was. Het water had wel wat algen, maar zag er verder netjes uit. Er stond een zilveren bankje in om op te zitten. Je hebt bij dit zwembadje een waanzinnig uitzicht over het fjord waar wij ook zeehondjes en walvissen zagen zwemmen. Het water was ook warm, zo’n 40 graden. Ik ben er zelf niet ingeweest, omdat we er inmiddels al 2 hadden gedaan en we te weinig tijd hadden, maar ik vind deze plek wel echt heel mooi dus het in de lijst warmwaterbronnen in IJsland zeker een aanrader.

ijsland horgshild zwembadje

Heydalur en Galtahryggjarlaug

Voor deze hotpools moet je naar Country hotel Heydalur rijden. Je parkeert de auto voor de deur en binnen bij de receptie zijn ze heel behulpzaam om je met een kaartje aan te wijzen welke hotpools er allemaal zijn. In totaal zijn er eigenlijk 3 faciliteiten, een binnenzwembad, aangelegde buitenhotpools (die er niet zo heel netjes uitzagen) en de echte natuurlijke hotpool op 15 minuten lopen van het hotel. Deze hotpool is ontzettend klein, je kan er hooguit met 2 mensen in en hij was ook niet superheet. De plek is wel mooi! Er is geen kleedhokje bij de natuurlijke hotpool, bij het binnenzwembadje kun je wel omkleden in een hokje.

ijsland heydalur westfjorden zwembad country hotel

ijsland heydalur pooltjes bij hotel

ijsland hotel heydalur hotpool

Hellalaug hotpool

Wie de route door de Westfjorden rijdt vanuit Isafjordur naar de Dynjani waterval komt aan het einde van weg 60, als je de gravelroad verlaat en vlak erna een benzinenpomp tegenkomt, een klein stukje verder aan je rechterhand de hotpool Hellalaug. Deze hotpool is ook zeer de moeite waard. Hij is groot genoeg om er met wat meer mensen te zitten en heerlijk warm. Het uitzicht is fenomenaal en als je aan het einde van de dag komt, kun je er de zon zien ondergaan. Het was er niet druk, maar er waren wel wat andere mensen toen wij er waren. Er is een parkeerplek en van daaraf volg je het pad naar beneden om daar de warmwaterbronnen te ontdekken. Het staat allemaal goed aangegeven. Er zijn geen kleedhokjes, maar er is wel een soort muur gebouwd om je achter te verkleden. Wij hadden geluk dat het een heldere dag was en we ons in het warme zonnetje konden omkleden. Het was nog steeds maar 5 graden boven nul, maar het voelde minder koud. Het water is zo’n 40 graden, heerlijk dus. Aanrader!

hellalaueg hotpool

warmwaterbronnen in IJsland hellalaug

Hotpools in Noord-IJsland

De regio Noord-IJsland heeft een heleboel te bieden. Rondom Akureyri is een geweldige Christmas farm te bezoeken, die het hele jaar open is. Ook heb je er een geothermisch gebied, de Godafoss waterval en Lake Myvatn. Ik was er in 2015 in de maand november een paar dagen en had ook het geluk om het Noorderlicht te zien. Dat was voor mij de allereerste keer, waardoor het een extra bijzonder gevoel geeft.

hot pools hellalaug afdrogen ijsland

Myvatn Nature Baths

In Noord-IJsland ben ik alleen bij Myvatn Nature Baths geweest. Dit lijkt op de Blue Lagoon, maar is rustiger en je hebt bovendien een waanzinnig uitzicht op de omgeving. Myvatn Nature Baths is aangelegd, dat wil zeggen dat er pashokjes zijn, houten vlonders rondom de baden en er zelfs een sauna is. Het water is volledig natuurlijk. Je moet hier (flink) betalen om binnen te komen. De prijs varieert tussen de €32 en de €38, afhankelijk van welk moment in het seizoen je komt. Alle informatie kun je verder vinden op de website van Mivatn Nature Baths. Ik vind deze natuurlijke warmwaterbronnen zeker de moeite waard om te bezoeken. Ze zijn een prima goedkoper alternatief voor de Blue Lagoon, minder toeristisch ook. Desondanks geniet ik zelf het meest van de echte natuurlijke stenen hotpools. Die heb ik in de Noordelijke regio helaas nog niet bezocht.

Myvatn Nature Baths warmwaterbronnen

Hot pools in de regio Oostfjorden

Wie helemaal doorrijdt naar het Oosten (een flinke rit van zo’n 7 uur vanuit Reykjavik), kan ook daar hot pools bezoeken. Wij hebben er twee bezocht, waarvan er eentje in onderhoud was. Daar hebben we dus niet in kunnen zitten, maar ik kon er wel een paar foto’s maken. De andere is een van de mooiste plekken in heel IJsland vind ik, maar is wel aangelegd. Een beetje vergelijkbaar met de Blue Lagoon, maar minder toeristisch. 

Djupavogskörin Natural Geothermal Pool

Het is niet moeilijk om Djupavogskörin Natural Geothermie Pool te vinden. Ook deze ligt langs ringweg 1, als je vanuit Reykjavik komt aan je rechterhand vlak voor Djupivogur. Er is een parkeerplaats en van daaruit moet je een klein stukje lopen naar het bad zelf. Dat ligt namelijk achter een berg en zie je niet vanaf de weg. Het bad is niet zo groot, er kunnen denk ik 8 mensen in. Je hebt er wel een prachtig uitzicht op de zee. Er is niet veel ruimte om je om te kleden, dus neem in elk geval een tas mee. De vlonders waren stuk, maar ik verwacht dat die bij het onderhoud worden meegenomen en straks weer als nieuw zijn. 

Djupavogskörin Natural Geothermal Pool

Vök Baths

Vök Baths is gelegen in het meer Urridavatn. Dit meer is koud, maar in het meer zijn de baden aangelegd die zo’n 39-40 graden zijn. Het leuke is, dat je vanuit het warme bad een dip kunt nemen of zelfs kunt zwemmen in het ijskoude meer. Ik heb dat een paar keer gedaan en hoewel het heftig was, werd het naarmate ik het een paar keer gedaan had steeds makkelijker. Zo kun je dus wisselbaden nemen. Verder is er een bar waar je drankjes kunt halen en een stoombad. Er zijn in totaal 5 verschillende baden, waarvan er eentje natuurlijk is aangelegd met stenen. De rest lijkt meer op een zwembad. De baden zijn soms net een paar graden warmer of kouder. Vök Baths heeft het allemaal goed geregeld: je krijgt een polsbandje bij de entree om je drankjes en je locker mee te regelen, je kunt handdoeken huren en er zijn zwembadjes voor kinderen te leen. Het is erg schoon en mooi opgezet. Ik vond dit één van de mooiste baden in IJsland en zeker veel authentieker dan de Blue Lagoon. Na afloop kun je wat eten in het restaurant. Als ik in IJsland woonde zat ik hier waarschijnlijk dagelijks 🙂 Voor meer informatie en tarieven kun je kijken op de website van Vök Baths

Vok baths egilstadir vok baths natural pool vok baths

vok baths proseco

Waar moet je aan denken als je een hotpool gaat bezoeken?

Hot pools in IJsland, ook wel warmwaterbronnen in IJsland genoemd, ik heb er een aantal voor je op een rij gezet. Maar waar moet je nou aan denken? Als eerste: zorg voor zwemkleding en een handdoek. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik achteraf bij een naakte man zat en dat vond ik toch niet zo’n fris idee. Zeker als je op een toeristisch tijdstip IJsland bezoekt, kun je verwachten dat je niet de enige bent in zo’n hot pool. Handig als je dan zwemkleding bij je hebt. Wie overal hotels bezoekt, denkt misschien vooraf niet aan een handdoek, maar het is dus wel handig om deze mee te nemen. Zelf heb ik standaard in mijn koffer een hammam-doek zitten, zodat ik het niet kan vergeten. Die kun je goed klein opvouwen namelijk. Ook slippers zijn handig, want in de winter zijn de stenen ijskoud om overheen te lopen. Een muts kan ook een uitkomst zijn, alle warmte verlies je namelijk via je hoofd. Meestal zijn er trouwens wel kleedhokjes bij een hotpool, maar vaak is dat een oud veenhuisje en is dat niet erg comfortabel. Of ze zijn vies, omdat de kleedruimte niet onderhouden wordt. In de auto omkleden is dan soms fijner. Tot slot: neem altijd je afval mee en ga respectvol met de hot pools in IJsland om!

myvatn ijsland bloggers warmwaterbronnen

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Hot pools IJsland
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelZwangerschapskalender week 1, 2 en 3
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #251
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in