Rondreis door de Westfjorden

route IJsland Westfjorden Snaefellsness in 4 dagenIn oktober ging ik voor de derde keer naar IJsland. De vorige keer bezocht ik de Golden Circle en Zuid-IJsland, dit keer maakte ik een rondreis door de Westfjorden. Nu is oktober helemaal geen gunstige tijd hiervoor, als je de locals moet geloven. Het kan zo in het noordwesten van IJsland al behoorlijk winters zijn. Dat in combinatie met onverharde wegen en steile fjorden kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Helemaal logisch was het dus niet, de Westfjorden bezoek je het beste in juli en augustus, maar we gingen toch. De kans op het Noorderlicht is namelijk daar ook groot, plus dat iedereen die je over dit gebied spreekt laaiend enthousiast is. Vandaar dat we dit keer die kant op gingen, wel met een plan B in ons achterhoofd voor als het echt slecht weer zou zijn. Uiteindelijk was ons backup plan gelukkig niet nodig. Hier alle informatie over onze rondreis door de Westfjorden in oktober.

Uitzicht IJsland

Voorbereiding op de rondreis door de Westfjorden

Zoals hierboven al uitgelegd is oktober niet het meest logische moment om dit gebeid van IJsland te bezoeken. We hebben ons dus goed voorbereid op onze rondreis door de Westfjorden. Eerst maakten we een lijstje met wat we allemaal graag wilden zien. Daarna planden we onze route over de 4 dagen die we weg zouden zijn. Dat was nog een hele puzzel. Uiteindelijk hebben we nog wat dingen moeten skippen, omdat het qua tijd niet haalbaar was. Je wil immers ook nog af en toe kunnen genieten van wat je ziet. Het stuk naar de oude Djupavik Haringfabriek en Krossneslaug hebben we dus overgeslagen bij deze rondreis door de Westfjorden. Dat komt een volgende keer.

uitzicht westfjorden ijsland roze lucht

Met een huurauto zie je meer van IJsland

Zonder huurauto kom je nergens. Dus boekten we een 4wd via Sunny Cars en checkten nog even goed af of alles verzekerd was. Dat bleek zo te zijn, ook zandstormen of asstormen, zoals die in de Westfjorden in de winter kunnen voorkomen, bleken gedekt. Fijn om te weten. Die all-in formule van Sunny Cars blijft ideaal. Geen gedoe als er iets gebeurt, in een land als IJsland toch wel fijn en helemaal als je gebieden gaat bezoeken die minder goed begaanbaar kunnen zijn door slecht weer. Better safe, then sorry… Daarom kozen we ook voor een winterpakket, wat achteraf heel fijn was, want als het dan glad is, kun je gewoon blijven rijden zonder bang te zijn voor een glijpartij. Een huurauto is onmisbaar als je een rondreis door de Westfjorden gaat maken, met openbaar vervoer is dit niet mogelijk.

Sunny Cars IJsland 4wd westfjorden

Informatie over de wegcondities en de route in de Westfjorden

We zochten een site op met de wegcondities in de Westfjorden en een actueel weerbericht, zodat we indien nodig onze route nog konden aanpassen op het laatste moment. Deze website met een complete gids vonden wij ook heel behulpzaam en ook deze met de routes waar de sneeuw weggeschoven wordt is informatief. Bereid je goed voor op je rondreis door de Westfjorden, want als je niet in de zomer gaat kun je verrast worden door slecht weer en daardoor ook gevaarlijke situaties op de weg. Melissa, met wie ik samen reisde, heeft op haar website een uitgebreide blog geschreven over de condities van de wegen in de Westfjorden. Ik kan je zeker aanraden om dit te lezen voor je rondeis, want ze heeft heel gedetailleerd uitgelegd wat je kunt verwachten. Zo kun je zelf beoordelen welke auto je wil huren in het jaargetijde dat jij gaat, of je voor een extra bestuurder wil kiezen en of je in het donker durft te rijden. Handig voor de tijdsplanning die je gaat maken.

wegcondities Westfjorden

De Westfjorden bij sneeuw en gladheid

Ons backup plan zou ingaan op het moment dat sommige wegen door gladheid en sneeuw gesloten zouden zijn of er sneeuwstormen voorspeld werden. In het naseizoen zijn de Westfjorden nauwelijks bewoond, waardoor er onderweg weinig faciliteiten zijn. Denk aan benzine, supermarkten, restaurantjes. Je vindt ze er in de zomer wel, maar in de winter is heel veel dicht. Daarom zorgden we ook voor een volle tank en voldoende eten en drinken die we kochten op het vliegveld en in Holmavik, onze eerste stop. Uiteindelijk viel het bij ons erg mee, we hadden prachtig zonnig weer en het was een paar graden boven nul. Dat we enorm veel geluk hadden bleek na een week, toen de wegen opeens glad waren en het sneeuwde. Net op tijd gegaan dus!

Weg naar Holmavik in IJsland

Finna Guesthouse in Holmavik

We hadden wat vertraging met het vliegtuig en ook het ophalen van de auto duurde lang. Daardoor konden we niet meer langs de Hraunafossar/Barnafoss watervallen. Het zou al donker zijn als we daar aan zouden komen, dit schoven we dus door naar de laatste dag, als we terug moesten richting Reykjavik. We reden dus meteen door naar Holmavik, een stadje aan het begin van het gebied. Hier hadden we al een accommodatie geboekt, namelijk Guesthouse Finna, €81 exclusief ontbijt.

Finna hotel Holmavik

Noorderlicht onderweg naar Holmavik

Onderweg zag ik opeens het Noorderlicht aan de hemel verschijnen, dus zijn we gestopt om dit te fotograferen. Eenmaal aangekomen in Holmavik was het al laat en was er geen restaurant meer open en zelfs de supermarkt was dicht. Dan maar meteen ons bed in. Het hotel had trouwens erg kleine kamers, geen lift (dus we moesten 2 trappen op met onze koffers) en heel schoon vonden we het ook niet. In de badkamer waren er geen plankjes of haakjes. Het lag wel mooi, met uitzicht over de zee en de bedden waren schoon en sliepen heerlijk. Parkeren kon voor de deur.

IJsland Noorderlicht onderweg naar Holmavik

Drangsness hotpots

De volgende ochtend kon onze rondreis door de Westfjorden dan echt beginnen. We waren vroeg wakker. IJsland heeft twee uur tijdverschil met Nederland in de zomertijd, dus het was even wennen. Rond half 8 begon de zon op te komen en zijn we meteen vertrokken naar de Drangness hot pots, zo’n 25 minuten rijden. Dit zijn 3 hottubs met heerlijk warm water (circa 40 graden) die uitkijken over de Oceaan. Een fantastische plek om de zonsopkomst te bekijken. Wie geluk heeft, kan hier en daar nog een walvis spotten in oktober, de maanden ervoor heb je meer kans. Omkleden kan in de hokjes aan de overkant van de straat, maar wij deden dat gewoon in de auto. Het waaide flink, en was koud, maar dat is precies wat ik juist zo leuk vond. Een geweldige ervaring en het voordeel was, dat we zo vroeg in de ochtend de hotpots helemaal voor onszelf hadden.

Drangsness hotpots IJsland

Juut in Drangsness hotpots IJsland

Gvendarlaug

Daarna reden we door naar Gvendarlaug. Dit is ongeveer 25 minuutjes rijden vanaf Drangsness. Gvendarlaug is een hotpool waar je niet in mag. Het ligt heel dichtbij hotel Laugarholl. Dit hotel is dicht in de winter, maar het zwembad en de 2 natuurlijke pooltjes naast het zwembad kun je gewoon bezoeken. Toen wij er waren, was er helemaal niemand. Normaal moet je ongeveer €3,50 entree betalen, maar omdat alles nu gesloten is hebben wij niks betaald. Het was allemaal heerlijk warm en met het zonnetje op ons gezicht hebben we een uur lang enorm genoten van het uitzicht, de warmte en een prachtige regenboog.

Gvendarlaug ijsland zwembad

Gvendarlaug gesloten pool ijsland

ijsland gvendarlaug hotpool ondiep

Walvissen in IJsland

We vervolgen weg 61 langs de fjorden, waar we hier en daar een kleine walvis zien zwemmen, herkenbaar aan het water dat ze spuiten. We krijgen het niet goed op de foto, ze zijn te ver weg, maar leuk is het wel. Soms zie je er zelfs eentje springen! Het is niet echt het seizoen om walvissen te spotten in IJsland, want dat is van mei tot oktober en februari en maart. Dan komen de walvissen naar de IJslandse kust en heb je dus een grote kans om ze te zien. Wat dus niet wil zeggen dat je ze niet ziet als je buiten deze maanden komt, want walvissen zijn het hele jaar te zien in IJsland. Dat hebben wij nu ook gezien, in november zagen we dus walvissen. Dwergvinvissen worden het hele jaar door rond IJsland gezien, evenals Bultruggen, dolfijnen en orka’s. Wie weet heb je geluk en zie je ze onder het Noorderlicht?

ijsland walvissen

Horgshlid hotpool

Bij de Mjóifjördur maken we een kleine omweg via weg 633, omdat we graag de hofpool Hogrshlid willen bezoeken. Dit is een klein aangelegd zwembadje met mooi uitzicht over het fjord. Je kunt er zeehondjes zien zwemmen en liggen. Ik las ergens dat je toestemming zou moeten vragen bij een boerderij, maar wij zagen geen boerderij dus volgens mij is dat niet echt nodig. Wij waren die dag al in 2 hotpools geweest, dus deze hebben we alleen even op de foto gezet. Het lijkt me wel een magische plek om vanuit het warme badje walvissen te kijken in het fjord.

ijsland zeehondjes

ijsland horgshild zwembadje

Heydalur en Galtahryggjarlaug

In Heydalur is nog een moment om te baden, namelijk in de hotpool nabij het Country Hotel Heydalur. Het hotel is ook open in de winter en er zijn meerdere faciliteiten om te zwemmen dan alleen de hotpool Galtahryggjarlaug. Voor deze hotpool moet je zo’n 15 minuten lopen over het terrein. Een kaartje ligt bij de receptie en ze zullen je dan meteen vertellen dat je €3,50 moet betalen om gebruik te maken van de hotpool en de zwembaden. Het zwembad is direct achter het hotel, er zijn kleedhokjes en toiletten en stoelen om op te zitten. Het zwembad is maar klein en wij vonden het er zo in de winter niet heel aantrekkelijk uitzien, ondanks dat het binnen is. Buiten bij het zwembad zijn hotpools nagemaakt, deze waren een beetje viezig dus we zijn daar niet ingegaan. De echte natuurlijke hotpool was dus nog best een stukje lopen, en maar klein. Er was niemand, en als het niet zo koud was geweest en ik mijn badpak had meegenomen, was ik er misschien wel even in gaan zitten. Het blijft namelijk een waanzinnige ervaring om als het buiten bijna vriest in zo’n heerlijk verwarmd badje te zitten, met de natuur om je heen.

ijsland heydalur pooltjes bij hotel

ijsland heydalur westfjorden zwembad country hotel

ijsland hotel heydalur hotpool

Flateyri

Vanaf daar reden we verder over weg 61 door naar Ísafjörður. Je rijdt heen en weer langs de fjorden en dat is op zich al een belevenis, want er is genoeg te zien. Wij zijn bijna elke 5 minuten wel gestopt om foto’s te maken van het uitzicht. Helaas wordt het in oktober rond 18.00 uur al donker en dus reden we snel door naar Flateyri om in te checken in hotel Holt Inn. Hoe mooi dat ligt, zagen we pas toen het ‘s morgens weer licht werd. Een prima hotel, waar wij de enige gasten waren en de Amerikaanse eigenaar heel vriendelijk was. De kamer was netjes, schoon en de badkamer ook. Prima plek! We betaalden hiervoor €118 inclusief ontbijt.

Hotel holt in IJsland westfjorden

bed westfjorden ijsland hotel holt in

Ísafjörður

Die avond reden we nog even naar Ísafjörður om te eten. Er zitten diverse leuke restaurantjes. Wij kozen uiteindelijk voor T Joruhusid. Dit ligt helemaal aan het einde bij de haven. De vis wordt hier letterlijk zo van de boot de keuken in gebracht, verser krijg je het niet. Daarna worden er allerlei gerechten van gemaakt die ze als buffet serveren. Je betaalt €45 en daar krijg je een heerlijke vissoep voor en mag je verder eten wat je wilt van het buffet. Koffie, thee en water zijn bij de prijs inbegrepen, wijn en cola betaal je los. We hebben fantastisch gegeten en de sfeer is ook goed.

Tjoruhusid ijsland isafjordur

tjoruhusid restaurant isafjordur

Een alternatief is een restaurant met uitzicht aan de haven, Husid, waar ze oa hamburgers en pizza’s serveren. Ook daar hing een goede vibe en was het betaalbaar. Helaas hadden we geen tijd meer om het Bolungarvik Lighthouse te bezoeken of te winkelen. Ook Sudureyri, met z’n pittoreske vallei voor mooie zonsondergang, lieten we links liggen, omdat het al donker was.

isafjordur restaurantje uitzicht haven restaurant isafjordur

Dynjandi waterval

Wie de Westfjorden bezoekt gaat sowieso langs de Dynjandi waterval. Deze waterval is de grootste van de Westfjorden. Het water in de Dynjandisá rivier komt vanaf de Dynjandisheiði hoogvlakte. Het stort over een breedte van 30-60 meter naar beneden. De waterval is in totaal 100 meter hoog. Als je verder rijdt over de weg 60, kom je ook bovenlangs het meer waar de Dynjandi vandaan komt. We vertrokken vroeg. Naar de waterval was het ongeveer anderhalf uur rijden, inclusief stoppen op diverse plekken vanwege de mooie uitzichten. De weg was spannend, in oktober is de gravelroad 61 soms slecht begaanbaar. Gelukkig viel het die dag mee, er stond “spots of ice”, maar uiteindelijk hebben we maar 1 kleine spot of ice gezien. Wel zaten er veel grote gaten in de weg. De waterval was prachtig. Het was niet druk en er zijn nog een heleboel extra watervallen op deze plek. Je kunt in een minuut of 10 naar boven klimmen tot helemaal aan de voet van de waterval. Een waanzinnig natuurfenomeen!

Dyjandi in de herfst ijsland westfjorden

Hellalaug

We vervolgden onze rondreis door de Westfjorden over de 60 tot aan Hellalaug. Dit is een hotpool, uitkijkend over de oceaan, die we wilden bezoeken. Het was heerlijk weer, geen wolkje aan de lucht en veel zon. De pool was 40 graden, lekker warm. Als ik mijn ogen dicht deed, leek het net zomer. Ik was zelfs een beetje verbrand in mijn gezicht! En dat bij 5 graden boven nul. Na zo’n lange rit in de auto vonden wij het een heerlijk relaxmomentje. We moesten na een uur weer door, want die avond sliepen we in Stykkysholmur, op Snaelfellsness. Nog een rit van 3 uur. Onze rondreis door de Westfjorden zat er op. We willen graag nog een keer terug in het voorjaar, als de puffins er zijn. De wegen zijn dan ook beter begaanbaar. Hoe onze trip verder ging, kun je lezen in mijn blog over Snaelfellsness.

hellalaug

Tip: Miss Scandinavië ging ook naar de Westfjorden. Hoe haar reis er uit zag lees je in haar blog over haar spectaculaire rondreis door de Westfjorden

Vliegtickets IJsland

Onze tickets waren, inclusief ruimbagage, €249 per persoon en we vlogen met Icelandair. Ik boekte de tickets via Skyscanner, door een prijsalarm in te stellen. Het is wel handig om buiten het hoogseizoen te gaan, want in de vakanties betaal je altijd meer. Als je zonder grote camera reist en niet teveel kleding meeneemt, kun je prima alleen handbagage meenemen, dan ben je maar €150 per persoon kwijt voor de vlucht. Transavia vliegt tegenwoordig ook op IJsland. De vliegtickets Amsterdam Reykjavik van Transavia zijn vaak net iets scherper geprijsd dan die van Icelandair.

Kosten vakantie IJsland

IJsland is een duur land, maar wie goed zoekt en slimme tructjes gebruikt om de kosten laag te houden, kan voor een redelijke prijs heel veel zien. Voor de 4 hotelovernachtingen betaalden wij in totaal €210, waarvan 2 keer met ontbijt. Lunch en avondeten kun je zo gek maken als je zelf wil. Houdt er rekening mee dat uit eten gaan in IJsland duur is. Gemiddeld betaal je zo’n €50 pp voor een hoofdgerecht en een drankje. Als alternatief kun je gewoon zelf iets bij de supermarkt halen. Een blik soep met een broodje hoeft niet duur te zijn. Supermarkten vind je op genoeg plekken onderweg, zoals in Holmavik, Borgarnes en Isafjordur. De auto kun je al huren vanaf €159 voor 4 dagen, maar een 4wd is wel iets duurder, €330. Dit is niet per se nodig voor de rondreis die hierboven beschreven is. Reisgidsen zijn handig voor onderweg en kun je kopen via bol.com.

ijsland view auto

Filmpje van road 60 op de Westfjorden

Wie naar de Westfjorden gaat en leest dat weg 60 (en dan met name vanaf Flareyri tot aan de Dynjandi waterval) erg spannend en gevaarlijk is, raad ik aan om onderstaand filmpje te kijken. Melissa van Reislegende maakte dit door haar GoPro voor op de auto te bevestigen terwijl wij onze route reden. Wat een prachtige views zagen wij onderweg. Erg leuk om terug te zien!

Vorig artikelWaarom het Noorderlicht zien op je bucketlist moet
Volgend artikelFree Printable kalender voor 2020
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in