IJs, ijs en nog eens: ijs!

Foto Yvonne KoopIk hou van de winter. Het kan me buiten niet koud en wit genoeg zijn en je kunt me bij wijze van spreken ‘s nachts wakker maken voor een wandeling door zo’n witte sprookjeswonderwereld. In de kerstvakantie zullen we zeker de schaatsen meer dan eens onderbinden, maar ook andere ijzige uitjes staan al op de (nieuwe) familieplanner.

Ik verheug me vooral op het IJsbeeldenfestival in Zwolle, met dit jaar enorme uit ijs gehakte voertuigen, vliegtuigen en vaartuigen. Meer dan 40 ijskunstenaars hebben zich hiervoor letterlijk in het zweet gewerkt. Wat er te zien is, is dan ook enorm: de ondergang van de Titanic, het ruimteschip waarmee de eerste reis naar de maan is gemaakt, een levensechte Formule 1 auto en nog veel meer. Dit alles in een enorme (vrieskoude) hal waar niet alleen van alles te zien, maar ook te doen is. En waar je onder het genot van een warme chocolademelk de ijskunstenaars met hun loeiende kettingzagen ook live aan het werk kunt meemaken.

IJsbeelden

Van een heel ander kaliber is de expo IJstijd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hier kun je leren hoe het leven van de eerste moderne mensen van Europa er 20.000 jaar geleden uit zag. Gidsen hierbij zijn de ijstijdkinderen Bor en Veer. In deze spannende expo moet jij bewijzen dat jij net als hun geschikt bent om in de ijstijd te leven. Je staat oog in oog met gevaarlijke uitgestorven dieren, je gaat op jacht, je doorstaat de ijstijd-kou en je maakt vuur en gereedschap. Hoe cool is dat!

IJstijd

Ook cool, nog steeds, is de film Polar Express, bij ons vaste prik in de kerstvakantie. Waarna steevast de vraagt volgt: “Gaan we ook nog naar het Spoorwegmuseum deze vakantie?” In het Winterstation kun je namelijk soortgelijke nostalgische treinen zien als in de film. Daarbij is het grote spoorwegcomplex gezellig ingericht met overal kerstsfeer en warme vuurtjes waarboven je marsmellows mag roosteren. En het allerleukste is de schaatsbaan tussen de treinen in, waar je eindeloos achtjes kunt draaien. Als je geluk hebt, schaatst de Sneeuwkoningin met je mee!

14-12-2011, winterstation, Spoorwegmuseum, Schaatsbaan, fotograaf Marieke Wijntjes

Vorig artikelOnce you choose hope anything is possible
Volgend artikelBijna Nieuwjaar: time to organize!
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in