Interview met een travelblogger: Chantal van Reisdoc.nl

kaapverdieIn aanloop naar de zomervakantie interviewen we een aantal reisbloggers. Ter inspiratie, om te genieten van hun verhalen en prachtige foto’s. Je kunt ze natuurlijk blijven volgen, wie weet word je wel aangestoken met het reisvirus! Deze week Chantal van Reisdoc.nl.

Vertel: wie ben je!

Ik ben Chantal, 28 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Huizen. Sinds afgelopen zomer ben ik verhuisd naar Amsterdam en bewoon ik een heel fijn appartementje midden in de Pijp. Niets fijner om met mooi weer hier op een van de terrasjes of in het park neer te strijken!

Wanneer ben je gestart met je blog en waarom?

In augustus vier ik het vijfjarig bestaan van m’n blog; ik ben dus in 2011 met Reisdoc.nl gestart. Eigenlijk om twee redenen: toen ik begon was ik net afgestudeerd en lukte het nog niet echt met het vinden van een grote mensenbaan in de media. Gezien mijn achtergrond in journalistiek en antropologie zitten schrijven en andere culturen in mijn bloed en kruipt het waar het niet gaan kan. Ik moest een plekje hebben waar ik kon schrijven over het onderwerp waar ik nog steeds geen genoeg van kan krijgen (reizen dus). Dat werd m’n blog. De andere reden: ik was altijd te lui om fotoalbums te maken, en zo kon ik toch nog iets doen met de honderden foto’s die ik altijd schiet op reis. Puur uit gemaksoogpunt dus.

ijsland-winter1

Welk moment wist je: ik wil reizen?

Ik ging vroeger elk jaar met m’n ouders en broer drie weken kamperen in een tent. Heerlijk als kind (en nu kan ik er op z’n tijd ook van genieten), maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik besefte dat er veel meer moest zijn dan dit. Toen ik twintig was begonnen de reiskriebels pas echt en wist ik dat ik elke kans wilde aanpakken om de landgrenzen over te kunnen gaan. En dat gevoel wordt nog steeds met elke reis die ik maak alleen maar sterker.

Wat was het eerste land waar je naartoe ging?

Als ik de kampeersessies van m’n ouders in Frankrijk voor het gemak even achterwege laat, dan is de allereerste bestemming die ik zelf bezocht Rhodos. Zo’n typische zon-zee-strand vakantie die geen enkele puber niet heeft gedaan. De eerste échte reis die ik maakte was naar Marokko, waar ik een maand lang vrijwilligerswerk deed in een Berbers bergdorpje.

marokko

Wat is je favoriete stad, land en waarom?

Mijn favoriete stad is er een die ik vrij recent heb bezocht en eigenlijk ook maar heel kort: ik raakte op slag verliefd op Chicago vanaf het moment dat ik er voet aan grond zette. Deze stad heeft alles: strand, veel groen, supertoffe wijken en de mensen zijn ontzettend vriendelijk. De sfeer is heel relaxt, niemand lijkt haast te hebben. En je kunt er supergoed eten, ook niet geheel onbelangrijk.

Inmiddels ben ik al zes keer in Ijsland geweest, maar dit land verveelt nooit en zal denk ik ook nooit vervelen. De natuur is met niets te vergelijken, vooral het noorden is adembenemend mooi en relatief weinig toeristisch.

cambodja-instagram20

Wat is je ultieme vakantietip voor Nederland?

Zeeland en de Waddeneilanden. Voornamelijk vanwege de fijne stranden en de vakantiesfeer die er altijd lijkt te hangen, wanneer je er ook bent. De mensen lijken hier zoveel relaxter en minder gestrest dan in de Randstad, heerlijk om hier tot rust te komen.

Wat is in jouw ogen de meest hippe plekje op aarde?

Ik zie mezelf vooral niet als hip en het liefst vermijd ik dan ook plekken waar men zogenoemd ‘hip’ aan het doen is. Maar ik geloof dat Bali tegenwoordig behoorlijk aan de eisen voldoet. Hoewel het er steeds toeristischer wordt kan ik het je nog steeds van harte aanraden. Ik heb er een van de leukste maanden uit m’n leven doorgebracht en je hebt er gelukkig nog genoeg plekken waar amper andere westerlingen te vinden zijn.

amerika

Hoe ziet je werkdag er uit?

Ik werk voor een PR bureau met voornamelijk opdrachtgevers uit de reisbranche, dus ik ben, ook dankzij m’n blog, dag in dag uit bezig met reizen. De meeste dagen breng ik gewoon van 9 tot iets later dan 5 op kantoor door en ben ik vooral met 100 dingen tegelijk bezig – van persberichten schrijven en aansturen van collega’s tot campagnes opzetten met media en meetings houden –, maar regelmatig heb ik ook het geluk om persreizen te begeleiden. Dat doe ik vier dagen in de week, waardoor ik een doordeweekse dag volledig kan gebruiken om me op Reisdoc.nl te focussen of zelf op reis te gaan zonder dat het al te veel vakantiedagen kost.

Schrijf je op reis of schrijf je thuis je artikelen?

Beiden. Tijdens het reizen maak ik vooral veel aantekeningen en begin ik vaak met de globale opzet van m’n artikelen, maar thuis werk ik pas echt alles grondig uit. Ik vind het altijd fijn om dingen even te kunnen laten bezinken voor ik het op papier zet.

curacao

Ga je wel eens twee keer naar dezelfde plek en zo ja, welk plekje is absoluut de moeite waard om vaker te bezoeken?

Voor m’n werk bezoek ik bepaalde bestemmingen (zoals IJsland) vaak wel meerdere keren, maar als ik voor m’n blog op reis ga, dan probeer ik het liefst zo veel mogelijk nieuwe plekken te ontdekken. Datzelfde geldt als ik echt op vakantie ga, maar heel soms vind ik het juist wel fijn om naar een bestemming te gaan waar ik al eerder ben geweest. Dat is vooral als ik het écht nodig heb om niets te doen; ik heb dan een stuk minder het gevoel dat ik dingen moet omdat ik het toch al gezien heb. Dat heb ik met Curaçao: ik heb er tijdens m’n studie drie maanden gewoond en dus elke hoek van het eiland meerdere keren gezien. Ik ben daarna nog een keer die kant op gegaan en ik zou het helemaal geen straf vinden om weer het vliegtuig naar dit eiland te pakken.

algarve

Wat is jouw ultieme reiservaring?

Alleen op reis gaan! Dat zou iedereen eens moeten doen. Jarenlang durfde ik de stap niet te nemen, maar wanneer je die drempel eenmaal hebt genomen denk je alleen maar: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Alle clichés zijn waar: je bent vrijwel nooit alleen, je komt heel makkelijk andere mensen tegen en je leert jezelf heel goed kennen. Juist doordat je alleen reist maak je de meest bijzondere dingen mee.

Heb je een mooie voor-op-reis-tip?

Neem niet te veel mee, zeker niet als je gaat backpacken. Uiteindelijk loop je bijna elke dag in hetzelfde en het is gewoon zonde als je al dat gewicht mee moet slepen voor niets. Ik kom er elke reis weer achter hoe weinig je eigenlijk nodig hebt in het leven, helemaal wat betreft spullen.

alto-minho

Heb je een levensles/wijsheid/motto? Daar sluiten we dan graag mee af!

Ik ben nogal een sucker voor reisquotes, maar mijn absolute favorieten zijn: “Say yes to new adventures” en “Feel the fear en do it anyway”. Het gevoel wanneer je iets hebt gedaan dat je eigenlijk doodeng vind is geweldig; je kan zoveel meer dan je denkt!

Chantal blijven volgen? Dat kan op haar website Reisdoc.nl.

cambodja-instagram1

Vorig artikelVaderdag met een knipoog
Volgend artikelDe leukste thee- en pluktuinen van Limburg
Daniëlle van den Oetelaar
Daniëlle is 35 jaar en woont samen met man, zoontje Loek (juli 2015) en poes Mik in Arnhem. Ze werkt als communicatieadviseur bij een afvalrecyclingbedrijf. Maar het liefst is ze thuis. Lekker het bos in, spelen met Loek, hakend op de bank, een nieuw recept uitproberen en op zondag met z'n drietjes in bed wakker worden. Kleine dingen die groots aanvoelen. Voor Hip & Hot neemt ze onder andere kijkjes achter de schermen van webwinkels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in