Laminaat versus hardhout: de beste keuze voor jouw woning

2 prarie laminaatvloer wit IkeaHet kiezen van de juiste vloer voor je huis is een belangrijke beslissing waar je nog lang de gevolgen van zult merken. Als je op zoek bent naar een mooie houtlook, zijn er twee opties die als eerste naar voren springen: echt hardhout en laminaat. In deze blog vergelijken we deze twee vloertypes eens uitgebreid met elkaar, zodat jij erachter komt welke het beste bij jouw huis past.

Laminaatvloeren: betaalbaar en budgetvriendelijk

Iets wat laminaat heel aantrekkelijk maakt voor vloeren, is hun prijskaartje. Over het algemeen zijn ze namelijk veel vriendelijker voor je budget dan hardhouten vloeren, die vaak diep in de bossen gewonnen moeten worden en waar een uitgebreid bewerkingsproces bij komt kijken. Als je financiële middelen beperkt zijn, biedt laminaat je zo de kans om een houtlook te creëren zonder de hoge kosten van hardhout. Zo kun je je huis upgraden naar de stijl die jij wilt zonder dat je je scheel hoeft te betalen.

Daarbij is laminaat beschikbaar in talloze stijlen, kleuren en texturen, dus als je kiest voor een beetje kwalitatief hoogwaardig laminaat, zal niemand erover struikelen dat het geen hardhout is.

Hardhouten vloeren: een langetermijninvestering

Vergeleken met laminaat is een hardhouten vloer dan weer echt een langetermijninvestering. Als je plannen hebt om nog decennialang van je woning te genieten en je de sfeer van hardhout nu eenmaal prachtig vindt, kan het lonen om toch voor echt hardhout te kiezen.

Deze vloeren gaan eenvoudig tientallen jaren tot vele generaties lang mee zolang je ze maar goed onderhoudt. Ze zijn daarbij bestand tegen de meeste krassen, deuken en andere dergelijke slijtage; ze hebben zo nu en dan alleen een poets- en wasbeurt nodig om de mooie uitstraling te behouden.

Laminaatvloeren: snel en eenvoudig

Als je dan weer níet van plan bent voor eeuwig in je huidige woning te blijven wonen, lonkt laminaat al snel weer. Deze vloeren zijn namelijk heel snel en eenvoudig te leggen, ook voor wie daar weinig ervaring mee heeft. En als je je woning weer verlaat, kun je ze prima verwijderen en zelfs hergebruiken in je volgende thuis. Laminaatvloeren hebben een gebruiksvriendelijk kliksysteem, dus hoeft er aan het leggen zeker geen vloerenspecialist te pas te komen. Heel makkelijk, én nog een goede manier om geld te besparen!

Hardhouten vloeren: duurzaam en tijdloos

In tegenstelling tot laminaat stralen hardhouten vloeren wel echt een tijdloze elegantie uit die maar weinig andere vloeropties kunnen evenaren. De natuurlijke schoonheid van het echte hout geeft elke ruimte warmte en karakter. Bovendien kun je zelfs de waarde van je huis flink verhogen met zo’n vloer, mocht je toch ooit van plan zijn te verkopen. Nog een extra voordeel: hardhouten vloeren zijn eigenlijk amper onderhevig aan trends, zeker als je bijvoorbeeld kiest voor een diep donkerbruine vloer. Met hardhout hoef je er dus nooit bang voor te zijn dat je woning verouderd begint aan te doen; dat is wat het zo tijdloos maakt.

Hardhout versus laminaat: in conclusie

Of een vloer van laminaat of hardhout meer bij jou past, hangt grotendeels af van je levensstijl, budget en smaak. Laminaatvloeren bieden snelheid en gebruiksgemak, ideaal voor kortetermijnbehoeften en een beperkter budget. Aan de andere kant investeer je met een hardhouten vloer wel echt in duurzaamheid en tijdloze elegantie, met het potentieel om de waarde van je koopwoning te verhogen.

Wat je echter ook kiest, het zal een vloer zijn waar je nog vele jaren van zal kunnen genieten! Hardhout en laminaat hebben beide hun eigen charmes en voordelen en zijn verkrijgbaar in vele stijlen. Twijfel je nog? Ga dan eens langs bij de vloerenspecialist, waar je de opties in het echt kunt bewonderen. Dan weet je tenminste wat je precies te wachten staat.

woonkamer poster winter

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #457
Volgend artikelLekkere recepten voor de herfst
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in