50 vragen voor mooie gesprekken met je kind

50 vragen voor mooie gesprekken met je kindHet kan soms best lastig zijn om met kinderen in gesprek te gaan. Je vraagt vast elke dag hoe het op school was. Wat krijg je dan voor antwoord? Leuk? Goed? Dat is in elk geval wat mijn kinderen zeggen. Soms stel ik gekke vragen, zoals: waar heb je vandaag hard om gelachen? Wat heeft de meester voor geks gedaan? Dan krijg ik wel eens een wat uitgebreider antwoord, maar vaak blijft het lastig voor kinderen om uitgebreid te vertellen. Daarom vind ik “De vraag van vandaag” van Wow! Opvoedcoaching ook zo’n leuke kaartenset. In deze blog vertel ik je alles over deze 50 vragen voor mooie gesprekken met je kind.

Lees ook: Boeken voor kinderen over scheiden

50 vragen voor mooie gesprekken met je kind

De vraag van vandaag is een kaartenset met 50 kaarten met originele vragen om aan je kind te stellen. Bij elke vraag staan subvragen die met de hoofdvraag te maken hebben. Een voorbeeldvraag is: Hoe zie jij eruit als je een opa of oma bent? Vervolgens staan er op het kaartje nog 4 subvragen, namelijk:

  • wat doe je dan de hele dag?
  • ben je al grijs? En hoeveel rimpels heb je dan?
  • Hoeveel kleinkinderen heb je?
  • Wat zou je allemaal met je kleinkinderen doen?

Ik stelde deze vraag aan Yuren en hij antwoordde: Als ik een opa ben, dan heb ik grijs haar en allemaal rimpels. En ik ben heel erg lui. Ik zit de hele dag op een stoel en doe spelletjes op de iPad. Ik heb wel 100 rimpels en ik denk 4 kleinkinderen. Met die kleinkinderen doe ik niks, want daar ben ik dan te lui voor. Of misschien een keer een spelletje. Zo ga je dus op een leuke manier in gesprek met je kind en ontdek je steeds nieuwe dingen.

Tip: Leren praten met plezier

Elke dag een vraag

De vragen zijn genummerd, maar je hoeft ze niet per se op volgorde te doorlopen. Dat kan wel handig zijn, omdat je kunt onthouden welke kaart je wel en niet hebt gehad. Maar wij hebben thuis een lijst gemaakt met alle nummers. Die vinken we nu aan als we er eentje hebben behandeld. De kinderen vinden het extra leuk om zelf hun vraag te mogen uitkiezen. Ze willen ook graag dat ik de vragen beantwoord. Zo ontstaan er hele leuke gesprekken en kom je achter gedachten van je kind die je niet wist. Ik weet nu bijvoorbeeld welk beeld Yuren van zijn opa’s heeft: luie oude mensen die de hele dag op de bank zitten 🙂 Maar ik leerde ook welke regels de kinderen het liefst anders zouden zien hier thuis. En wat ze de leukste dag van de week vinden en waarom. Er zitten echt een heleboel grappige vragen tussen die je zelf niet snel bedenkt.

de vraag van vandaag wow opvoedcoaching

Wat vinden we van “De vraag van vandaag?”

Ikzelf vind “De vraag van vandaag” een hele leuke vragenset. Absoluut de moeite waard om aan te schaffen. Het is ontzettend waardevol om zulke gesprekken met je kind te voeren. De vragen zijn laagdrempelig, leuk voor kinderen en geven veel informatie. Ook stof tot nadenken soms. De kinderen vinden het ook leuk. Ze vragen er zelf om elke dag: zullen we nog een vraag doen mama? Deze 50 vragen voor mooie gesprekken met je kind zijn bijzonder en zinvol. Dat het ook maar 1 vraag per dag is, maakt het voor kinderen overzichtelijk. Soms willen ze er meer, dat is natuurlijk ook prima. We gaan er flexibel mee om. Je kunt vragen ook herhalen na een poosje. Misschien denken ze er nu anders over?

Voor welke leeftijd zijn de vragen geschikt?

In principe vind ik de vragen geschikt vanaf ongeveer 4 jaar tot een jaar of 12. Maar, onze puber van bijna 14 doet regelmatig ook gewoon mee. Stiekem vindt ze het dus best leuk om ze te beantwoorden. De vragenkaartjes komen in een handzaam doosje. Ik vind deze set uitermate geschikt om cadeau te doen. Zowel aan een kind, als aan een volwassene. Denk bijvoorbeeld aan je vriendin die het soms lastig heeft met haar pre-puberende zoon. Of je zus die soms geen woord uit haar kleuterdochter krijgt na schooltijd. Het kan bovendien een waardevol instrument zijn als je kind door een emotionele periode gaat: bijvoorbeeld vanwege een overlijden in de omgeving of een scheiding. Het gaat daar juist niet over, maar geeft wel ruimte tot een gesprek of even de gedachten verzetten. Het versterkt de band met je kind, waardoor er op een later moment wellicht ruimte is voor een ander gesprek.

De vraag van vandaag kost €15,95 en bestel je hier.

In gesprek met je kind 40 vragen voor mooie gesprekken met je kind

Vorig artikelSfeerverlichting tijdens de feestdagen
Volgend artikelGemarineerde zalm met gin
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in