Lichtjes stralen… overal! Drie tips voor uitjes tijdens de kerstvakantie

foto Fred ErnstIn de donkere dagen voor Kerst, als we aan het aftellen zijn met de adventskalender, wil ik zoveel mogelijk (kaars)lichtjes om me heen. Liefst blijf ik ook lekker knus binnen. Maar vooruit, als ik er dan toch op uit moet (waarschijnlijk omdat de kinderen zich vervelen!), dan het liefst naar een evenement waarbij het ook knus en gezellig en vooral licht is. Drie tips voor uitjes tijdens de kerstvakantie!

Lees ook: Vrolijke rainbow loom figuurtjes voor de kerstvakantie

Lichtjes stralen… overal! 3 tips voor uitjes tijdens de kerstvakantie

In ZOO Antwerpen is van 27 november tot en met 10 januari 2021 nog het China Light Festival te bewonderen: een feest van magische lichtsculpturen in de voor China zo typerende vormen met als onderwerp Alice in Wonderland. In ZOO Planckendeal zal in dezelfde periode het event DinoLights plaatsvinden met een expositie van dinosauriers. Ik heb dit festival zelf een aantal keer bezocht en houd ervan hoe ze alles omtoveren tot een paradijs waarin je zeker anderhalf uur kunt ronddwalen. Soortgelijke lichtfestivals worden in China al eeuwenlang gehouden. Sommigen zeggen dat dit is om te bidden voor een goede oogst en om Taiyi, de god van de hemel, gunstig te stemmen. Een andere sage vertelt over een god die de aarde in brand wilde steken om de mensheid te straffen. Een oude wijze man kwam met de oplossing om fakkels, lantaarns en vuurwerk te ontsteken. Toen de god dacht dat de aarde al in brand stond, liet hij de mensen met rust.

Lichtjes stralen... overal! 3 tips voor uitjes tijdens de kerstvakantie China Light festival foto Fred Ernst

Museum Park Oriëntalis

Voor het klassieke kerstverhaal kun je naar Nijmegen gaan. In Museumpark Oriëntalis (voorheen de Heilige Land Stichting) is tot en met 4 januari een lichtroute uitgezet langs onder meer de geboortegrot van Jezus en andere Bijbelse plaatsen. Na een heerlijke winterwandeling (ik hoop dat er sneeuw ligt!), kun je ook nog de grootste verzameling kerststallen van Nederland bekijken, een drijvende kerststal zien (!) en de grote kerstknikkerbaan uitproberen. Daarnaast is er tijdens dit Feest van Licht een gezellige kerstmarkt met van allerlei leuks en lekker te koop.

Museum Boerhave Leiden

01_Campagnebeeld_A5.inddBen je toch liever binnen, dan is het wellicht een idee naar Museum Boerhaave in Leiden te gaan. Daar is t/m 6 april de familietentoonstelling “IK ZIE, IK ZIE, over licht en illusies” te zien. Wel goed uit je doppen kijken hoor, want er worden allerlei trucjes vertoond die duidelijk maken welke wonderlijke eigenschappen licht heeft. Je hersenen houden je wat dat betreft maar al te vaak voor de gek. Ontdek waarom een diamant schittert en tover de kleuren van de regenboog tevoorschijn met een prisma. Stap binnen in een perspectiefkamer en word zelf onderdeel van de illusie. Of betreed de levensgrote ‘donkere kamer’ waar je oog in oog staat met de werkelijkheid, op z’n kop geprojecteerd! Een expo waar leergierige kids vanaf een jaar of 8 zeker warm voor zullen lopen.

Vorig artikel5 fijne kinderfilms voor in de kerstvakantie
Volgend artikelLeuke rituelen met kerst voor kinderen
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in