Leuke rituelen met kerst voor kinderen

adventskistjeKinderen houden van herhaling en rituelen. Het is niet voor niets dat ik iedere avond “Tip de muis gaat naar de dokter” aan Lenthe moet voorlezen. Of dat Yuren bij de bibliotheek dezelfde boekjes uitkiest die we thuis al hebben. Door herhaling, traditie en rituelen houden jonge kinderen grip op de wereld. Daarom vind ik het ook zo leuk om ieder jaar weer dezelfde kerstrituelen te herhalen. Mijn kinderen kijken daar ook naar uit. Ter inspiratie deel onze leuke rituelen met kerst voor kinderen met jullie. Heb je zelf ook een fijn kerst-ritueel? Laat deze dan achter bij de reacties. Ik laat me graag inspireren!

Lees ook: Hoe de Gniep de kerst stal

Leuke rituelen met kerst voor kinderen

Wij hebben een aantal leuke rituelen met kerst voor de kinderen. Ze rekenen hier ieder jaar op en kijken er ook al naar uit. Zodra pakjesavond geweest is vragen ze om de kerstversiering die ik ieder jaar in huis neerzet en de rituelen die we dan opstarten. Met 1 ritueel beginnen we al tijdens de sinterklaastijd trouwens: het adventsritueel. 

De adventskalender

Op 1 december komt bij ons altijd de adventskalender tevoorschijn. We hebben er eigenlijk 2. Een mooi kastje (ooit gekocht via de webwinkel PSikhouvanjou, maar helaas niet meer in het assortiment daar). De vakjes vul ik met kleine spulletjes: een kerstkransje, kerststickertjes, puzzelstukjes (zodat ze elke dag een paar stukjes puzzel hebben met uiteindelijk een hele puzzel om te maken) en dit jaar had ik ook wat Grimms stekers er in gedaan. De kinderen kijken er naar uit om elke dag een vakje te mogen openen.

De adventsspiraal van Grimms

We hebben ook de adventsspiraal van Grimms, met een paar leuke Grimm’s stekers voor de kerst en de winter. Een kerstboom, kerstengel, ster, maan en sneeuwpop bijvoorbeeld. Wij hebben er 24 kaarsjes in gedaan, maar je kunt er ook 4 in doen, voor elke week één, en de rest vullen met de houten knikkers en stekers. De kaarsjes staan heel gezellig, vooral ‘s morgens bij het ontbijt, als het buiten nog helemaal donker is.

adventsspiraal van Grimms

Eigen kerstbal kiezen

Ieder jaar mogen onze kinderen een eigen kerstbal uitkiezen. Dit doen we al sinds de geboorte van de kinderen, het eerste jaar kiezen wij er eentje en daarna mogen ze zelf mee. Alle kerstballen markeren we met een jaartal en naam en gaan in een aparte doos. Onze kerstboom wordt steeds bonter! Het idee is, dat onze kinderen wanneer ze uit huis gaan, een hele doos met kerstballen die ze in hun hele leven hebben gekozen meekrijgen, voor hun eerste kerst in hun eigen kamer of huisje. Vooral Yuren zal het geweldig vinden te zien dat hij jarenlang voor roze en paars koos 😉 Er komen online ook steeds leukere kerstballen trouwens, momenteel zijn we hier thuis helemaal fan van de kerstballen van Vondels

kerstballen uitkiezen

De kerstspiraal versieren

Helaas ben ik allergisch voor “echte” kerstbomen. Ik vind dat namelijk toch altijd iets hebben, de geur van dennennaalden in huis. Jaren geleden zag ik in een woonmagazine een keer een grote ijzeren spiraal die ze hadden versierd als kerstboom. Ik heb deze toen gekocht en hij doet al jaren trouwe dienst als onze alternatieve kerstboom. We hangen ‘m vanuit het lichtpunt, zo kunnen de kerstlichtjes er ook gewoon in. En dan volhangen met ballen en natuurlijk cadeautjes er onder. Wij vieren zowel Sinterklaas als kerst met cadeautjes, maar ik houd het wel een beetje beperkt. Dus 1 wat groter ding, en de rest kleine cadeautjes. Precies deze is niet meer te koop, maar via de link vind je nog wel eentje die er op lijkt. 

kerstboom met cadeautjes

Winterpuzzelen

Ook traditie is het puzzelen van een winterpuzzel van maarliefst 1000 stukjes. Hier zijn we zo’n 7 jaar geleden mee begonnen. Het is heerlijk ontspannend om in de kerstvakantie elke dag een uurtje te puzzelen. Inmiddels helpen de kinderen ook mee. Vooral Sterre, die nu ruim 7 is, kan nu haar steentje bijdragen.

kerstpuzzel

Kerstdiorama maken

Tot slot maken wij altijd een kerstdiorama. Met een volkswagenbusje + kerstboom dat ik online kocht, een sneeuwbol, wat lieve hertjes… Elk jaar vullen we het aan met iets, wat ik soms ook in de adventskalender stop. De kinderen vinden het superleuk om steeds opnieuw weer neer te zetten! Naast natuurlijk onze kerststal, gemaakt door opa.

kerstdiorama

Vorig artikelLichtjes stralen… overal! Drie tips voor uitjes tijdens de kerstvakantie
Volgend artikelEen kijkje achter de schermen bij ….BL-ij
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

2 REACTIES

  1. Hier de eerste kerst met ons kindje. Hebben inderdaad wel een bal voor haar en vanaf volgend jaar mag ze hem zelf uitkiezen. Verder nog geen tradities/rituelen maar die komen wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in