Mamarazzi, tips & tricks voor het fotograferen van je kinderen

Mamarazzi, tips & tricks voor het fotograferen van je kinderenIk kreeg recent een heel leuk boek opgestuurd, Mamarazzi, tips & tricks voor het fotograferen van je kinderen. Nu ik sinds kort een nieuwe camera heb was dit boek natuurlijk meer dan welkom. Ook voor fotograferen met je smartphone staat die boek vol tips. Wil jij ook meer uit je foto’s halen, en fotografeer je met name kinderen? Dan is dit boek iets voor jou! Doe het jezelf cadeau voor de vakantie. Lees het, en pas de tips meteen toe! 

Lees ook: eerste hulp bij fotograferen

Mamarazzi, tips & tricks voor het fotograferen van je kinderen

Mamarazzi, tips & tricks voor het fotograferen van je kinderen is een prachtig vormgegeven boek dat bestaat uit 9 informatieve hoofdstukken en heel veel beeldmateriaal als voorbeeld. Het boek start met een hele mooie quote, vind ik: “fotografeer je kinderen zoals ze zijn, niet zoals jij wil dat ze zijn”. Dus liever geen geposeerde foto’s met een neplach, maar stel je zelf verdekt op en probeer spontane, maar mooie momenten te vangen. Daarnaast is het belangrijk dat een foto een verhaal vertelt, het licht goed is en de compositie klopt. Als die 4 elementen erin zitten, krijg jij een mooie foto. 

Storytelling

Een goede foto vertelt een verhaal. Je ziet beweging, je snapt dat er iets voor en na deze foto gebeurde. Hoe je dit soort momenten kunt creëren of vangen, legt Maike Simon haarfijn uit. De hoofdboodschap is: laat warrig zittende kleding of haren lekker zo zitten, juist dit soort dingen vertelt het verhaal. Soms kun je wat elementen toevoegen aan het moment. Zo geeft ze het voorbeeld dat als ze kinderen in bad fotografeert, ze bijvoorbeeld badeendjes of snorkels toevoegt aan de situatie. De kinderen doen de rest!

Licht is belangrijk

Iedereen die wel eens foto’s maakt weet het: mooi licht is essentieel voor het laten lukken van je foto. Te donker is niet mooi, de licht ook niet. Een mix kan interessant zijn, bijvoorbeeld als er een schaduw valt of een mooi lijnenspel ontstaat. Soms moet je een beetje draaien om mooi licht te krijgen. Vanuit de ene hoek word je foto te donker, vanuit een andere hoek juist weer niet. Probeer met licht te spelen. Bij zonsopkomst of zonsondergang is het licht bijna altijd mooi. Ze noemen dat ook wel golden hour. In Mamarazzi staan diverse tips om gebruik te maken van licht, licht te leren zien en te oefenen met licht. Ik vond het een heel helpend hoofdstuk!

mamarazzi licht

Compositie

Zoals hierboven al gezegd is ook de compositie van een foto een element dat moet kloppen. Het boek beschrijft een aantal compositie regels, die je misschien al wel eens voorbij hebt horen komen. Zoals de regel van derden, perspectief, croppen, diepte, kaderen, leidende lijnen en symmetrie. Wat dit precies inhoud en hoe je deze regels kunt gebruiken om jouw resultaten te verbeteren, leer je door dit boek te lezen. Ook kleur is belangrijk. De voorbeelden in het boek geven veel inspiratie om anders te denken en te kijken en gewoon eens wat te proberen. 

Je smartphone

Een apart hoofdstuk is gewijd aan fotograferen met je smartphone. Steeds meer mensen doen dit alleen nog maar. Zij gebruiken nooit meer een echte camera. Zelf doe ik dit nog wel, omdat ik vind dat je nog steeds niet geheel dezelfde kwaliteit kunt realiseren met je telefoon. Ook kun je daar onvoldoende mee inzoomen. Toch krijg je soms echt wel mooie beelden en is de kwaliteit steeds beter, dus dit hoofdstuk is zeker waardevol. 

Ga zelf op de foto!

Tot slot heeft Maike nog een belangrijke boodschap: vergeet niet om zelf ook eens op de foto te gaan! Gebruik de zelfontspanner of vraag iemand anders jou op de foto te zetten met de kinderen. Waardevolle momentjes moet je vastleggen, ook van jezelf! Daarnaast geeft ze tips om foto’s te bewerken, te printen en natuurlijk is er een hoofdstuk gewijd aan een gewone camera. Kortom: als jij meer uit de foto’s van je kinderen wil halen is Mamarazzi een prachtig boek om te bestellen of cadeau te doen!

mamarazzi grote foto

Vorig artikelBlogbox RVG PR Vier de zomer!
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #339
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in