De meest bijzondere restaurants van Nederland

0069 Ice Bar” (CC BY 2.0) by ruffin_ready

Zoals de term ‘uit eten gaan’ al aangeeft is restaurantbezoek een echt uitje, iets bijzonders. De meesten van ons eten niet al te vaak buitenshuis. Zodra je dus wel besluit om de horeca op te zoeken wil je iets bijzonders meemaken. Wij tippen in dit artikel een paar plekken waar je wat ambiance betreft waar voor je geld krijgt.

Giraffen aan je ontbijt

We beperken ons dus tot plekjes in Nederland, anders hadden we zeker de Giraffe Manor in Kenia genoemd, waar je aan het ontbijt zit terwijl er plots een giraffe zijn nieuwsgierige kop door het raam steekt. Oops, hebben we het toch genoemd! Zo exotisch gaat het er in ons land niet aan toe, maar ook binnen onze twaalf provincies zijn er restaurants gevestigd op bijzondere plekken en met zeer creatieve concepten.

De Kas

Zo kan je in het Amsterdamse De Kas eten in een…, je raadt het al, in een heuse broeikas. Het plafond is acht meter hoog, dus je zal je niet opgesloten voelen! In de zomerse maanden kan je in de kruidentuin zitten en wie een feestje wil vieren kan de tuinzaal afhuren. Natuurlijk komen de kruiden en groenten ook uit eigen tuin. En wees niet bang dat je in juli en augustus gaat zit te stomen: De Kas heeft beschikking over een airco.

“ctaste” (CC BY 2.0) by franzconde

Eetwinkel Nico

Soms is simpelweg het verhaal achter een restaurant al bijzonder genoeg. Zo heeft bezorgdienst Deliveroo op zijn blog een verhaal over Eetwinkel Nico in Leiden, dat in exact hetzelfde pand is gevestigd als de kruidenierswinkel van de vader van de eigenaar. Na 42 jaar wordt het gebouw weer gebruikt voor de familiebizniz, dat is toch hartverwarmend?

See Taste

In het hoofdstedelijke Ctaste (‘see taste’) kan je juist niet zien wat je proeft. Je zit daar in het donker! De obers zijn mensen met een visuele handicap en om met hen te kunnen sympathiseren, zul je je dus met je bord en bestek moeten zien te redden in de duisternis. Diverse gasten zeggen dat juist door hun visuele zintuigen uit te schakelen, ze de smaak rijker kunnen ervaren.

IJsbar

Niet in elke winter kunnen we genieten van sneeuw en ijs. Geen nood, want in Xtracold in Amsterdam is het altijd dik onder de nul graden. Alles in de ijsbar is van ijs gemaakt: de tafels, de stoelen en natuurlijk ook de glazen. Hoe lang denk je dat je het uit kan houden in deze ruimte van min tien graden Celsius? Natuurlijk mag je gerust een wollen winterjas en handschoenen dragen.

Downeys

Downeys in Amersfoort is het tegengestelde van koel. Het personeel bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en de sfeer is opperst warm en vriendschappelijk. Eerder dit jaar kreeg het restaurant landelijke publiciteit toen het de winnaar was van een aflevering van het televisieprogramma Downtown Dinner.

Origineel: CuliAir

Tot slot een restaurant zonder vaste lokatie: CuliAir. Dat is letterlijk eten in de lucht. Hoe dan? Simpel: je gerecht wordt geserveerd in een luchtballon. En hoe kookt de kok, op een bbq of elektrisch kookplaatje? Nee, natuurlijk met de hete lucht van de ballon! Zo’n magisch menu brengt je vast in de wolken.

“Ice Bar Stockholm” (CC BY 2.0) by beije
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #146
Volgend artikelTips om duurzaam te wonen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in