Tips om duurzaam te wonen

De klok is een uur terug gegaan afgelopen weekend. Ik kon het meteen merken. Vanmorgen was het nog licht toen we aan de ontbijttafel zaten, maar aan het eind van de middag werd het echt al schemerig. Ik stak kaarsjes aan, deed de lichten aan en zetten een kopje thee. Ik miste alleen nog een lekker knapperend vuurtje in huis…

Lees ook: Shop duurzaam via je smartphone

Behaaglijk gevoel

Ik vind een vuurtje altijd zo lekker behaaglijk. Een van de nadelen vind ik echter, dat je toch altijd op je hoede moet zijn voor rondvliegend fijnstof. Een tijdje geleden waren wij voor een kleine vakantie in een safaritent, waar ze een pelletkachel hadden staan. Dat was wel nodig ook, want het was al best koud. We moesten er even in duiken, maar al snel hadden we een fijn vuurtje wat heel veel warmte af gaf. We besloten ons er eens in te gaan verdiepen, want wat is nou eigenlijk zo’n pelletkachel?

Pelletkachel

Een Diellepelletkachel heeft veel voordelen kwamen we achter. Wekelijks onderhoud is niet nodig, omdat er geen branderpot is. Daarnaast kun je meerdere brandstoffen gebruiken. Niet alleen pellets, maar ook bijvoorbeeld pitten en zaden. Er is een rustiger houtvuur en schonere verbranding, waardoor er dus ook veel minder fijnstof in de lucht komt. Het rendement is maximaal 96%, hartststikke duurzaam dus!

Duurzaam wonen

Wie dus duurzaam wil wonen, kiest voor een pelletkachel of een pelletketel. Een pelletketel wordt steeds vaker gekozen in verschillende woningen in Nederland om woningen gasvrij te maken en te zorgen dat in het huis milieubewust gestookt wordt. Het is bovendien stukken goedkoper dan gas! Een pelletketel doet in principe hetzelfde. Deze staat alleen niet in het zicht, zoals een kachel. Vaak wordt deze geplaatst in een technische ruimte of de bijkeuken. Een ketel heeft natuurlijk een veel groter reservoir, zodat je langer van de warmte kunt genieten zonder dat je actie hoeft te ondernemen.

Subsidie voor duurzame oplossingen

Doordat je met een pelletkachel of pelletketel meer rekening houdt met het milieu dan wanneer je kiest voor een minder duurzame oplossing, krijg je een mooie subsidie bij de aanschaf. Dan heb je dus voor een redelijke prijs zo’n knapperend vuurtje in je huis branden. Het overwegen waard toch? Je kunt ‘m trouwens bedienen met je smartphone, handig! En helemaal anno 2017. Wij hebben zelf inmiddels een andere duurzame oplossing, namelijk een warmtepomp, dus ik moet het doen met het nepvuurtje op mijn laptop en een paar kaarsjes. Maar moet je een keuze maken, dan zou ik de aanschaf van een pelletkachel zeker eens uitzoeken!

Vorig artikelDe meest bijzondere restaurants van Nederland
Volgend artikelBedlampjes voor aan de muur
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Wij hebben nu een jaar een pelletkachel. Daarmee verwarmen we onze woning (via de cv-installatie). Het werkt super! Zorg wel dat je kwalitatief goede pellets koopt en geen (goedkopere) troep. Zo heb je meer rendement en voorkom je dat je kachel snel vies wordt. Ik zou het iedereen aanraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in