Must see Vietnam

Houd je van reizen maar nog nooit in Azië geweest? Dan is Vietnam een perfect land om kennis te maken met de Aziatische cultuur. Het heeft een rijke geschiedenis met o.a. Chinese, Japanse, Amerikaanse en Franse invloeden die nog steeds in het straatbeeld te zien zijn. Ook op religieus gebied is het een mengelmoes van verschillende stromingen en invloeden wat leidt tot interessante uitingen. Vietnam is smal en lang zodat je in een aantal weken prima langs een groot deel van de belangrijkste plaatsen kunt reizen. Daarbij zijn noord- en zuid- Vietnam heel verschillend waardoor je alle uitersten van het land (klimaat, cultuur en landschap) meekrijgt. In deze blog: Must see Vietnam!

Aanvragen visum Vietnam

Allereerst is het handig om te weten dat je voor Vietnam een visum nodig hebt. Daar hoef je niet van te schrikken, want je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk een e-visum Vietnam online aanvragen. Je kunt dan gewoon met iDeal betalen en je ontvangt je visum per mail. Je moet het dan wel zelf uitprinten. De kosten voor het visum vallen mee: voor €39,95 is het geregeld. Er zijn misschien aanbieders die het goedkoper zeggen te kunnen, maar let wel goed op. Daar zit dan niet de stamping fee bij. Die moet je dan bij aankomst in Vietnam alsnog betalen. Dat maakt het uiteindelijk duurder, plus dat je dan waarschijnlijk moet wachten in een rij, iets waar je geen zin in hebt als je net een lange vlucht achter de rug hebt. Een visum aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week, maar let wel op dat je het minimaal 48 uur voor vertrek aanvraagt. Anders ontvang je het niet op tijd.

Bekijk ook dit filmpje om te zien gemakkelijk het aanvragen van een visum is!

Kajakken in Ha Long Bay

Deze baai kenmerkt zich door zo’n tweeduizend kalkstenen eilanden die op spectaculaire manier uit het water rijzen. Tussen deze eilanden vind je vissersdorpjes op het water, parelkwekers en druk bootverkeer. De baai is alleen te bezoeken per tour die meestal bestaat uit één of enkele nachten, waarbij je slaapt op een boot. Inbegrepen bij deze tours (vermijd de partyboten) zijn vaak allerlei activiteiten zoals hiken op Cat Ba eiland, kookworkshops, zwemmen of kajakken. Dit laatste is een bijzondere ervaring waarbij je heerlijk kunt rondzwerven tussen die gigantische torens van rotsen.

Overprikkeld raken in Hanoi

Hanoi is een stad zoals je die veel in Azië ziet. Het is er druk en afgeladen met eettentjes, winkeltjes en tempels. Een feest voor alle zintuigen. Bezoek ‘Old Quarter’ om een heerlijke ‘pho’ te eten of laat je masseren in één van de vele massagesalons. Of wandel in de vroege ochtend langs Hoan Kiem Lake en zie de sportieve ouderen van de stad hun oefeningen doen in één van de tientallen aerobic-klasjes. Oversteken is er wel een ding door de bizarre hoeveelheid aan scooters, maar als je eenmaal de tactiek hebt ontdekt lukt het je zonder aarzeling over te steken!

Overnachten in de trein

Je kunt op heel veel verschillende manieren reizen door Vietnam. Een leuke (maar zeker niet de snelste) variant is de trein. En door bijvoorbeeld een nachttrein te nemen bespaar je jezelf een overnachting in een hotel. Slaapcabines zijn netjes en comfortabel en eten wordt langs gebracht. Onderweg passeer je tal van rijstvelden, groene bossen en dorpjes die je allemaal vanuit je bed kunt bekijken. Ook maak je er makkelijk kennis met medereizigers. Een bijzondere ervaring in vele opzichten.

Fietsen rondom Hoi An

Precies in het midden aan de kust ligt het aandoenlijke Hoi An. Een voormalig handelsstadje met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen. Het is populair onder toeristen door de schattige straatjes met lampionnen, winkeltjes en hippe restaurants. Maar minstens net zo leuk is de omgeving eromheen. Huur een fiets en verken het gebied met vissersdorpjes, rijstvelden en een mooi lang strand.

Verdwalen in de Mekong Delta

Helemaal in het zuiden ligt een groot gebied met rivieren, bruggetjes, huisjes op palen, hoog struikgewas en verborgen dorpjes. De Mekong Delta. Dit gebied vergt iets meer reis-skills maar het is zeker de moeite waard om er een aantal dagen te verblijven. Huur een boot met gids of ga zelf met fiets (en goede navigatie) op pad. Het loont hier de gebaande paden te verlaten waardoor je kennis kunt maken met het lokale leven op het Vietnamese platteland.

Meer Vietnam

Er is natuurlijk nog veel meer leuks te vinden in Vietnam, kijk maar eens naar deze blog van collega blogger Elisa over Phong Nha Ke Banh is een National Park!

Fotografie: Linda Tetteroo

Vorig artikelHoe leer je op een hoverboard rijden?
Volgend artikelKindvriendelijke make-up
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in