Noord-IJsland, 28 bezienswaardigheden die de moeite waard zijn

28 x Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijnWie van mooie, ruige natuur houdt zal in Noord-IJsland zijn hart kunnen ophalen. Dit deel van IJsland is nog ongerept en je vindt er de meest prachtige landschappen. Het grote voordeel is, dat in Noord-IJsland het toerisme veel minder groot is dan in het gebied rondom Reykjavik. Om er te komen, moet je namelijk of een stuk rijden, of een binnenlandse vlucht naar Akureyri boeken. Dat doen niet veel mensen, terwijl Noord-IJsland toch vol zit met hoogtepunten die je gezien wil hebben. In deze blog vertel ik welke route je door Noord-IJsland kunt rijden en welke hoogtepunten je zeker moet langsgaan. Noord-IJsland, 28 bezienswaardigheden die de moeite waard zijn

Hoe kom je in het Noorden van IJsland?

Voor ik je ga vertellen over Noord-IJsland, 28 bezienswaardigheden die de moeite waar zijn, leg ik uit hoe je er komt. Als je met het vliegtuig naar IJsland gaat, kom je, afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt, ‘s middags aan of ‘s avonds aan. Als je met Iceland Air vliegt (ik boek dat meestal via Skyscanner), kom je meestal om 15.25 uur aan en als je met Transavia vliegt kom je rond 19.00 uur ‘s avonds aan. Je kunt dan de eerste dag Reykjavik een beetje verkennen en de volgende dag een binnenlandse vlucht naar Akureyri boeken. Dan hoef je niet het hele stuk te rijden. Persoonlijk vind ik autorijden niet zo erg, dus ik ga liever met de auto naar het Noorden van IJsland, al heb ik het ook eens met een binnenlandse vlucht gedaan. Tot aan Laugarbakki rijd je met de auto in ongeveer 3,5 uur. Dat is net te doen als je de vlucht hebt die om 19.00 uur aankomt en je gaat in het voorjaar of de zomer. In de winter kan het ook, maar dan moet je wel een stukje door het donker. Heb je de vlucht van Icelandair, dan kun je al veel eerder gaan rijden en kan het zeker.

Route door Noord-IJsland

Noord-IJsland, 28 bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar hoe om je er eigenlijk? Als je naar het Noorden gaat, dan is Laugarbakki een prima plek om je reis te starten. In de buurt van Laugarbakk vind je namelijk al 7 bezienswaardigheden: Hvammstangi, Hvítserkur, Borarvirki, Grettislaug hot pool, Fosslaug hot pool, Reykjafoss waterval en de Glaumbaer turfboerderij. Vervolgens rijd je door naar Akureyri, waar je het gebied rondom Lake Myvatn kunt bezoeken, de Diamond Circle en de bezienswaardigheden rondom Reykjahild. Voor dit stuk van Noord-IJsland kun je zeker een week uittrekken, maar het kan ook in 2 of 3 dagen. Je moet er dan wel op rekenen dat je veel in de auto zit en geen tijd hebt om lange wandelingen te maken.

Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn

Wij starten onze reis door Noord-IJsland in Laugarbakki en ik zal hieronder alle bezienswaardigheden bespreken die je tegenkomt onderweg. Of je ook alles doet, moet je natuurlijk zelf beslissen. Wij hebben sommige dingen overgeslagen, omdat het qua tijd niet haalbaar bleek of we er te ver voor moeten omrijden. In het voorjaar en najaar kan er ook sneeuw in het Noorden liggen, waardoor sommige wegen afgesloten zijn of moeilijk begaanbaar. Meer informatie kun je vinden op deze informatieve website over de wegcondities in IJsland. Hier komt de meest complete informatie over Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn.

Hvammstangi

De aftrap van het lijstje met Noord-IJsland: bezienswaardigheden is Hvammstangi. Dit plekje ligt op slechts 13 minuten rijden vanaf Laugarbakki op het schiereiland Vatnsnes. In het Miðfjörður fjord wonen op de vulkanische rotsen in het water tientallen zeehonden. Waarschijnlijk zie je ze al als je langs het fjord rijdt, maar je kunt dichtbij komen als je een zeehondensafari boekt in Hvammstangi.

Hvítserkur

Op Instagram vind je ook heel veel Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn. De Hvítserkur is een hoge rots voor de kust van het schiereiland Vatnsnes en zag ik voor het eerst daar. Doordat de rots onder de witte vogelpoep zit, is deze dus Hvítserkur genoemd, dat letterlijk wit shirt betekent. De rots is 15 meter hoog en er komen veel vogels. Bovendien is het uitzicht waanzinnig mooi.

Borgarvirki

Borgarvirki ligt ook op het Vatnsnes schiereiland en is zeker een van de Noord-IJsland bezienswaardigheden die je moet bezoeken. Het gebied is vulkanisch en er zijn resten van een vesting. Deze vesting is deels natuurlijk ontstaan uit basalt, maar deels ook hoger gemaakt door de IJslander. Het is de enige vesting van IJsland. De bazaltzuilen maken dit gebouw bijzonder, maar naast de vesting is het uitzicht op zich ook al zeer de moeite waard.

Grettislaug hot pool

Deze hot pool is gemaakt door Jón Eiriksson en is ovaal met een diameter van ongeveer 4 meter. Hij is erg ondiep, namelijk slechts 80 cm. Er kunnen ongeveer 15 mensen in op hetzelfde moment. De temperatuur is 42 graden. Je vindt hier geen kleedhokjes, dus je moet niet te preuts zijn. Je vindt Gerttislaug hot pool ongeveer 40 km van weg 1. Er is een parkeerplek, maar de weg is niet best, waardoor je niet hard kunt rijden. Je hebt er een prachtig uitzicht over het Skagafjördur fjord.

Glaumbear turfboerderij

Op de weg richting Akureyri, net boven Varmahlíð, staat een kerkje en een turfboerderij uit de 18de eeuw. Deze boerderij was tot 1947 nog in gebruik, maar is nu een museum. Er zijn drie ingerichte kamers uit die tijd te zien en je kunt er een kopje koffie drinken. Naast de huisjes staat er ook een mooi kerkje.

Fosslaug warmwaterbron

Slechts 17 km bij de boerderij Solvanes vandaan, vind je de hot pool Fosslaug. Ook deze warmwaterbron is aangelegd met stenen en turf en bevindt zich vlakbij de rivier Svartá. Heel dichtbij vind je de waterval Reykjafoss. Omkleden kan in de Solvanes boerderij, waar je ook kunt overnachten, voor je naar de hot pool rijdt, of gewoon ter plekke.

Reykjafoss waterval

De Reykjafoss is een waterval in de Svartá in Noord-IJsland Het ligt in de buurt bij Varmahlíð en het leuke is dat op een paar meter van de waterval de warmwaterbron Fosslaug is. Veel mensen combineren deze bezoekjes dan ook. In de buurt komt veel aardwarmte voor, Reykjafoss betekent dan ook Rookwaterval.

Biskupslaug

Wie van hot pools houdt, vindt het wellicht de moeite waard om ook om te rijden voor de Bsikuplaug warmwaterbron in Noord-IJsland. Het is een relatief grote hot pool die ook weer 80 cm diep is. Je moet even vooraf toestemming vragen aan de boer bij boerderij Reykir voor je er in gaat, het is namelijk zijn terrein. Je vindt Biskuplaug 50 km vanaf weg 1. Via weg 76, 767 en 768 kom je bij het hek waar zich de hot spring achter bevindt. Vanaf daar moet je lopen en ik waarschuw vast: de bron schijnt niet eenvoudig gevonden te zijn. Er is geen pad maar je vindt het aan het einde van het heideveld niet te ver van Reykjir. Misschien wel juist een uitdaging om het te vinden.

Akureyri bezienswaardigheden

Als je in Akureyri bent, wil je natuurlijk zeker de moderne kerk Akureyrarkirkja zien. Verder kun je hier winkelen, lunchen en overnachten. Net buiten Akureyri moet je natuurlijk The Christmas Garden bezoeken. Een bizarre plek waar het ‘t hele jaar door kerst is. Ook het Laxdalshús (wat het oudste huis is en stamt uit 1795) en de botanische tuin van Akureyri zijn de moeite waard. Voor museum liefhebbers is er het Art Museum. Dit zijn zo’n beetje wel de bekendste bezienswaardigheden in Akureyri. Veel mensen overnachten in Akureyri, omdat het een goede uitvalsbasis is om de rest van de omgeving te verkennen. Wij kiezen ervoor om in Reykjahild te overnachten, omdat dat voor ons beter uitkomt. Ik heb eerder wel in Akureyri overnacht en dat was toen in het fijne Icelandair hotel Akureyri. Ik had toen ook het geluk om het Noorderlicht er te zien, prachtig mooi!

Noorderlicht boven Akureyri

overzicht tuin christmas garden akureyri

Godafoss waterval

De Godafoss waterval, dat letterlijk Godenwaterval betekent, vind je ook in Noord-IJsland en is op zeker één van de hoogtepunten van je reis. Dit natuurgeweld is waanzinnig. Toen wij er waren, waaide het superhard en moest je oppassen dat je niet in het water viel. Godafoss is één van de grootste watervallen van IJsland en ligt direct langs de weg, in de buurt van Fossholl. De meeste mensen zullen hier dus zeker even een kijkje nemen. Als je vroeg in de ochtend bent, heb je misschien wel geluk dat het niet druk is.

godafoss waterval Noord-IJsland hoogtepunt

Husavik

Husavik is een pittoresk plaatsje aan de Skjálfandi Bay. De gekleurde huisjes tegen een achtergrond van bergen, al dan niet met sneeuw, geven het een idyllische aanblik. De sfeer die er heerst is gezellig en je kunt er lekker eten. Verder kun je er ook echte IJslandse trui kopen en andere IJslandse producten. Het is bovendien een prima uitvalsbasis voor een excursie whalewatchen of papegaaiduikers spotten. De rood-witte kerk is iets bijzonders en lijkt erg op een Noors huisje. Verder zijn het Whale Museum en Culture House museum absoluut de moeite waard om te bezoeken. Excursies kun je boeken bij de verschillende bedrijven die ze aanbieden, de prijzen komen nagenoeg overeen. Een tip is om of vroeg in de ochtend, of wat later in de avond te gaan, om de grote drukte te vermijden.

Kaldbakslaug

Een mooi meer met niet zulk heel warm water, maar je kunt er in baden. Je vindt deze warmwaterbron net onder Husavik dichtbij de algemene weg. Of het de moeite waard is, moet je zelf beslissen.

Ostakarid

Net boven Husavik vind je de hottub Ostakarid. Ongeveer 500 meter van de weg af. Het is een ijzeren hottub die oorspronkelijk is aangelegd voor mensen met psoriasis. Er kunnen 15-20 mensen tegelijk in en het water komt van de bron vlakbij. Er is ruimte om je om te kleden, maar er is geen douche of wc. Je komt er door weg 1 te volgen en dan weg 85 te pakken richting Husavik.

Voladalstorfa

Op de klif bij Voladalstorfa kun je papegaaiduikers spotten. Het is hiervoor wel belangrijk om in de juiste maanden te komen, èn op de juiste tijdstippen. Overdag ga je ze waarschijnlijk niet zien, dan zijn papegaaiduikers op zee om voedsel te zoeken. De beste tijd om er te komen is vroeg in de ochtend, net na zonsopkomst tot ongeveer 10 uur of juist net na 20.00 uur tot de zon onder gaat. Lees hier meer over het bekijken van de papegaaiduikers bij Voladalstorfa.

papegaaiduikers in ijsland de beste informatie waar je ze kunt vinden

Asbyrgi Canyon

Asbyrgi Canyon is een schitterende plek voor een mooie wandeling. Deze hoefijzervormige kloof is ongeveer 3,5 km lang en 1 km breed. Er is een legende over dit gebied dat vertelt hoe het paard van Odin, een god uit de Noorse Mythologie, het gebied betrad en zijn hoefspoor achterliet. Bij de hoofdingang is een graanschuur dat dient als bezoekerscentrum. Overal zijn wandelpaden met routes in verschillende lengtes aangelegd, die soms ook leiden naar hooggelegen gebieden vanwaar je een geweldig uitzicht over het gebied hebt. Zeker de moeite waard om hier een wandeling te maken! Vergeet ook niet even naar het meertje te lopen.

Jokulsarglfjurfur

Jökulsárgljúfur behoort tot het Nationaal park Vatnajökull, een van de drie nationale parken van IJsland. Jökulsárgljúfur vind je in Noord-IJsland, in de buurt van Husavik en wordt door de Jökulsá á Fjöllum rivier gekruist. In deze rivier ligt ook de bekende waterval Dettifoss.

Dettisfoss waterval

Dettifoss is een waterval op ongeveer 1 uur rijden vanaf Husavik. Je komt er onderweg langs als je de route van de Diamond Circle rijdt. Dichtbij ligt ook een andere waterval, Selfoss. Dettifoss is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed. Het is de meest krachtige waterval van Europa, met een waterverplaatsing van gemiddeld 200m³ water per seconde. Er wordt ook veel klei vervoerd, wat de waterval een wat bruinige gloed geeft. De waterval is zowel aan de oost- als de westkant te bereiken. Weg 864 is in de winter gesloten, weg 862 alleen als er sneeuw ligt. Je kunt het met een normale auto prima bereiken.

Selfoss waterval

De Selfoss waterval heeft prachtige basaltkolommen en is zo’n 13 meter hoog en 100 meter breed. Selfoss ligt ongeveer 1 km verder stroomopwaarts vanaf de Dettifoss waterval en je kunt er met een wandelpad in een minuut of 10 naartoe lopen.

Dimmuborgir lavavelden

De Dimmuborgir lavavelden zijn een natuurreservaat bij Mývatn. Deze rotsformaties zijn ontstaan door een vulkaanuitbarsting zo’n 3000 jaar geleden. Doordat de ondergrond van dit lavagesteente zacht was, stortte het lavaveld in en zijn er dus grillige rotsformaties ontstaan. De vertaling van Dimmuborgir betekent “grimmig fort”. Je kunt op eigen gelegenheid hier wandelen, maar dat kan ook met een gids. Ik heb dat gedaan en dan zie je net nog even iets meer bijzondere plekjes. Zo zijn elfen en trollen in IJsland een beetje hetzelfde als Sinterklaas voor ons. Kinderen geloven dat ze echt bestaan en er is zelfs een tv serie van. In Dimmuborgir is een grot die is ingericht alsof er echt trollen wonen. Heel grappig om te zien. De gids had ook ergens een fles Brennervin verstopt, een soort wodka, waar we allemaal een glaasje van kregen.

28 x Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn dimmuborgir ijsland

Hverfjall krater

De Hverfjall krater of ook wel genoemd Hverfell krater is een pseudo krater. Geen echte vulkaan dus, er is geen verbinding met het binnenste van de aarde en zodoende kan er ook geen uitbarsting komen. Ongeveer 2500 jaar geleden koelde de lava vrijwel onmiddellijk af toen het in aanraking kwam met het water. Het was daardoor dat er fijn gruis ontstond wat heeft geleid tot deze ringvormige pseudo vulkaan. De krater kun je beklimmen en er overheen wandelen. Het uitzicht op Myvatn is belachelijk mooi.

Laxa rivier

De Laxa rivier bij Myvatn wordt beschouwd als één van de mooiste rivieren in IJsland. In deze rivier zit heel veel zalm en bruine forel. Je mag er vissen. Er zitten ook heel veel vogels.

Myvatn Nature Baths

Bijna net zo mooi als de Blue Lagoon, maar rustiger, want minder toeristen, is Myvatn Nature Baths. Hier kun je heerlijk relaxen, wat aan te raden is na een drukke dag langs allerlei bezienswaardigheden en hoogtepunten in Noord-IJsland. Even bijkomen in het heerlijk warme water, met de zon die ondergaat. Dik genieten! Vooraf moet je douchen, zodat je schoon het water in gaat. Als het erg koud is, zul je het warme water snel in rennen, maar als de temperatuur ruim boven nul is hoeft dat niet per se. Ik vond het een prachtige locatie, waardoor deze echt niet mag ontbreken in deze blog over Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn.

28 x Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn Myvatn Nature Baths

Viti kratermeer

Víti is een krater die gevuld is met water. Vanaf de kraterrand heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Het ligt dichtbij de Krafla vulkaan en je schijnt er in de zomer in te kunnen zwemmen. Het is mij niet helemaal duidelijk of het water nu warm is of gewoon koud.

Hverir sultaforenveld

Hvrerir betekent “hete bronnen” en dat is ook precies wat het is: een geothermische locatie met borrelende modderpoelen, stoom en een enorme zwavellucht. Ik wist niet hoe snel ik de bus van onze tour weer in moest, wat een lucht. Toch is het wel een mooi gebied om foto’s te maken, het landschap is divers en je ziet allerlei kleuren. De stroompjes lijken soms wel zilver te zijn.

Noord-IJsland: bezienswaardigheden en plekken in die de moeite waard zijn hverir

Leirhnjukur lavavelden

De Krafla vulkaan is in de jaren 70 en 80 nog uitgebarsten, waardoor er veel lava in de omgeving licht. Sommige lava schijnt zelfs nog warm te zijn en zie je roken. Je kunt in het gebied mooi wandelen. Het is echt een bizar landschap met heel veel verschillende kleuren en texturen.

Reykjahild

Reykjahild is een kleine plaats met ongeveer 300 inwoners aan Lake Myvatn, dat letterlijk het muggenmeer betekent. In de zomer is het dus handig om te zorgen dat je hier muggenspul bij je hebt. Het plaatsje zelf stelt niet zoveel voor, maar het is een interessant middelpunt van diverse bezienswaardigheden in de regio rondom de Diamanten Cirkel en rondom Lake Myvatn. Je kunt vanaf daar ook in 2 uur naar Oost-IJsland rijden, waar eveneens vanalles te zien is. Overnachten kun je er op diverse plekken.

Stóragjá en Grotagja

Stóragjá en Grotagja zijn beiden een grot waar een warmwaterbron in is. Het water is prachtig blauw, maar niet zo warm (29 graden) of juist veel te heet. Naar het schijnt zit de eerste vol bacteriën. Geadviseerd wordt om er niet in te gaan, in Grotagja mag het niet eens, omdat het veel te heet is. Het schijnt een mooie plek te zijn om gezien te hebben, maar in het hoogseizoen is het er mega druk en kun je je afvragen of je hier je tijd en energie in wil steken. Het ligt vlakbij Reykjahild en je kunt in de buurt parkeren.

Vök Baths

Tot slot tip ik deze in de lijst met Noord-IJsland bezienswaardigheden. Dit is het enige drijvende zwembad in IJsland! Eigenlijk is dit al Oost-IJsland, maar als je in de buurt bent, is Vök Baths echt een must see. Het licht in de buurt van Egilsstaðir. Dit geothermale zwembad heeft zulk puur water dat je het kunt drinken en het uitzicht is werkelijk fantastisch. Vanuit Reykjahild is dit net iets minder dan 2 uur rijden en enorm de moeite waard…

Egilsstaðir

Egilsstaðir is een plaats, met ongeveer 2300 inwoners, dat ligt aan de rivier de Lagarfljót in het oosten van IJsland. Deze rivier is echter zo breed, dat een meer een betere naam zou zijn. Dit plaatsje is voor IJslandse begrippen redelijk groot. Je kunt er excursies boeken en er zijn overnachtingmogelijkheden. Vanaf hier begint het Oosten van IJsland, waar ik in een aparte blog meer over zal schrijven.

Vorig artikelPapegaaiduikers in IJsland; alle plekken waar je ze kunt vinden
Volgend artikelGoedkopere koffie drinken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in