Papegaaiduikers in IJsland; alle plekken waar je ze kunt vinden

Papegaaiduikers in IJslandGa jij naar IJsland in het voorjaar of de zomer en wil je papegaaiduikers zien? In deze blog ga ik vertellen waar je ze kunt vinden. Er zijn namelijk veel meer plekken om papegaaiduikers te spotten dan de meeste mensen weten. Ik heb me er heel goed in verdiept, omdat ik zelf dit jaar naar IJsland ga om de papegaaiduiker te zien. Ik verzamelde informatie van allerlei blogs uit verschillende landen en van locals die ze ook echt gezien hebben. Inmiddels ben ik maarliefst 19 plekken op het spoor gekomen waar je ze kunt aantreffen. Je moet alleen even weten waar en wanneer je ze het best kunt zien. Ben je er klaar voor? Papegaaiduikers in IJsland; alle plekken waar je ze kunt vinden!

Lees ook: het Noorderlicht spotten in IJsland
Lees ook: Snaefellsnes, de verrassende bezienswaardigheden en spectaculaire route

Papegaaiduikers als symbool van IJsland

Als je aankomt op IJsland zie je ze op het vliegveld al in allerlei hoedanigheden voorbij komen: de papegaaiduiker. Als sleutelhanger, knuffel, schudbolletje, op kleding, noem maar op. De papegaaiduiker, of zoals ze in het Engels zeggen puffin, is het symbool van IJsland geworden. Het is dan ook niet voor niks dat veel toeristen dit grappige zwart witte vogeltje met knaloranje snavel willen zien. Je kunt ze in meer landen spotten, zoals in Schotland bijvoorbeeld, maar de grootste kolonie papegaaiduikers vind je in IJsland. Ongeveer de helft van de wereldpopulatie bouwt hier in het voorjaar zijn nest. IJsland is dus een prima plek om de papegaaiduiker een keer in het echt te zien.

Papegaaiduikers in IJsland; alle plekken waar je ze kunt vinden

Dit voorjaar ga ik zelf weer die kant op en ik hoop de papegaaiduikers in IJsland te kunnen zien met eigen ogen. Door heel veel te lezen, online en offline, kwam ik er achter dat er veel meer plekken zijn om ze te zien dan ik in eerste instantie dacht. Op de meeste Nederlandse blogs vind je namelijk de meest bekende plekken die iedereen al weet. Doordat ik zelf twee jaar geleden in november bij Lake Jokülsarlon bij toeval een paar papegaaiduikers zag vliegen, wist ik dat er dus meer plekken zijn waar je ze kunt zien. En, dat je ook in het najaar dus geluk kunt hebben om een paar vogeltjes te zien rondfladderen. Ik zal alle plekken waar je papegaaiduikers in IJsland met je delen die ik ben tegengekomen.

Papegaaiduikers in IJsland; de beste informatie over waar je ze kunt vinden

Algemene informatie over het spotten van papegaaiduikers

Papegaaiduikers hebben een karakteristieke oranje snavel, maar wist je dat die snavel alleen oranje is in de lente en de zomer? In de winter worden ze namelijk grijs. Vandaar dat ik de vogels niet direct herkende toen ik ze in november zag, pas later, toen ik had gelezen dat de snavels dan niet oranje zijn, wist ik zeker dat ze het waren geweest. Papegaaiduikers bouwen hun nest vaak in holen in de grond, soms zelf gegraven, soms hergebruikt van eerdere jaren. Meestal zitten ze langs kliffen aan de kust. Ze leggen hun eieren in de lente en deze komen uit vroeg in de zomer. Baby papegaaiduikers zijn grijs van kleur en krijgen visjes van hun ouders, die overdag op zee op zoek gaan naar eten. Ze eten vooral kleine visjes, die ze in hun snavel vervoeren.

black atlantic puffin

Grappige manier van vliegen

Papegaaiduikers hebben een grappige manier van vliegen. Eerst rennen ze een beetje voor ze opstijgen. Dat kan er wat onhandig uit zien. Daarna gaan ze de lucht in en fladderen dan wat. Toch zijn het goeie vliegers en ook prima zwemmers. Ze kunnen zelfs heel knap duiken om voedsel te vinden. De jongen van de papegaaiduiker kunnen ongeveer na anderhalve maand zelf vliegen en zullen dan dus klaar zijn om het nest te verlaten. In de winter leven ze op de Atlantische Oceaan. Papegaaiduikers kunnen pas na een jaar of 4 zelf jongen krijgen.

Bijnamen van de papegaaiduiker

De Engelse naam van papegaaiduiker, de puffin, vind ik persoonlijk een heel goed passende naam bij dit mooie vogeltje. Toch zijn er ook een heleboel andere namen die de papegaaiduiker krijgt. Bijnamen zijn bijvoorbeeld: clown van de zee, zeepapegaai of pinguïns van het Noorden. Naast de Atlantische Papegaaiduiker, die je dus op IJsland vindt, zijn er ook nog twee andere soorten. Die leven echter op andere plekken in de wereld.

In welke maanden van het jaar kun je papegaaiduikers zien?

Globaal gezien zullen de papegaaiduikers ergens half april arriveren op IJsland en zo half september weer vertrekken. Exact weet je het echter niet, want dat hangt ook een beetje af van het weer. Als je heel graag papegaaiduikers wil zien, kom je het beste naar IJsland in de maanden mei, juni en juli. Sommige papegaaiduikers vertrekken alweer in augustus namelijk. Je kunt dan zeker nog geluk hebben, maar ook pech dat je niks ziet.

papegaaiduiker ijsland op gras

Op welk tijdstip van de dag kun je papegaaiduikers zien?

De beste tijd om papegaaiduikers te zien is in de ochtend vanaf zonsopkomst tot ongeveer een uur of 11 (check voor de tijd van de zonsopkomst deze website) en vanaf een uur of 6 ‘s avonds tot zonsondergang. Kom je op een plek waar je de puffins kunt zien in de middag, dan is de kans groot dat ze op zee zijn om voedsel te zoeken. Toch kun je wel eens geluk hebben dat er een paar zijn achtergebleven of tussendoor even terug zijn om voedsel te brengen naar het nest als de jongen eenmaal geboren zijn. In de avond of de ochtend zie je er wel honderden bij elkaar, dat is toch leuker. Ga je met een boot de zee op, dan kun je ze de hele dag zien.

Op welke locaties in IJsland kun je papegaaiduikers vinden?

Papegaaiduikers vind je vooral aan de kustlijn op verschillende plekken. Daar bouwen ze namelijk hun nest. Je vindt ze zowel in het Noorden als het Oosten, Westen en Zuiden van IJsland. Het maakt dus niet uit welk voor welk deel van IJsland jouw reis gepland staat, je kunt ze in de juiste maanden van het jaar overal wel vinden.

 1. Borgarfjördur Eystri in het Oosten van IJsland. Op ongeveer 5 minuten rijden van het schilderachtige dorpje Borgarfjördur Eystri vind je een klein haventje met de naam Borgarfjarðarhöfn. Vlakbij zie je de vogelrots Hafnarhólmi. Dit is de plek waar de papegaaiduikers zich bevinden. Er is een houten trap met vervolgens houten vlonders waar je over kunt lopen om de papegaaiduikers uit IJsland te zien.
 2. Grimsey eiland in het Noord-IJsland (3 uur varen vanuit Dalvik) is ook een plek om papegaaiduikers te spotten. Het is wel een tijdrovende excursie, want je vaart dus 3 uur heen en 3 uur terug. Je kunt trouwens ook met het vliegtuig. Wat extra bijzonder is, is dat dit eilandje de Noordpoolcirkel kruist. Je kunt ter plekke een certificaat krijgen dat je de poolcirkel voorbij gegaan bent. Soms kun je er ook ijsberen in het water spotten, maar die kans is wel klein. De papegaaiduikers zitten er op de kliffen. Trek er zeker een dag voor uit.
 3. Grimsey Island Nature Reserve is een eilandje voor de kust van Drangsnes in de Westfjorden. Je kunt hier een excursie boeken met een boot, zodat ze je de papegaaiduikers laten zien vanaf de boot en op het eiland zelf. Er gaat een Engelssprekende gids mee en ruim van te voren reserveren is een must, omdat de excursie snel vol zit. Het kost ongeveer €82 voor volwassenen en €41 voor kinderen boven de 7. Dit eiland ligt in de Westfjorden en je moet het dus niet verwarren met het eiland Grimsey boven de poolcirkel!
 4. Látrabjarg cliffs in de Westfjorden is ook een populaire plek om papegaaiduikers in IJsland te zien. De weg naar Látrabjarg is een ca 36 km lange onverharde weg. Zorg dat je vertrekt met een volle tank en voldoende eten en drinken, want onderweg komt je niks meer tegen. De dichtstbijzijnde plaats is Patreksfjörður (60 km). De weg is onverhard en er zijn in Breiðavík een hotel en een camping te vinden.
 5. Faxafloi Bay nabij Reykjavik is een plek waar je in 15 minuten met de RIB boot naartoe kunt. Je vertrekt vanuit de haven en gaat met een kleine groep op zoek naar papegaaiduikers. Veel mensen denken dat je voor het zien van de puffin ver IJsland in moet, maar dat is dus helemaal niet zo. Deze tour is alleen niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar of vrouwen die zwanger zijn, dus daar moet je wel rekening mee houden. De kosten voor deze papegaaiduikers excursie liggen rond de €50 en je bent ongeveer een uurtje weg. Je kunt ook langere tours boeken als je dat wil.
 6. Akurey is ook een eiland nabij Reykjavik waar je een tour naartoe kunt boeken. Ik heb begrepen dat de diverse touroperators afhankelijk van het weer bekijkt naar welk eiland ze varen. Sommige langere excursies doen alle eilanden aan. Wil je specifiek naar dit eiland dan kun je deze tour boeken om papegaaiduikers in IJsland op Akurey te bekijken.
 7. Lundey eiland ligt ook op nog geen kilometer afstand van Reykjavik. De excursies daarheen vertrekken dus ook vanuit Reykjavik. Je boekt de excursie dus ook daar en dan vaar je er heen met een boot. Het is eventueel te combineren met een walvistour, je bekijkt dan èn de papegaaiduikers en de walvissen. Je betaalt dan ook wel wat meer, rond de €120.
 8. Flatey eiland ligt tussen Snaefellsnes en de Westfjorden in. Je moet er dus ook met de ferry naartoe. De ferry Baldur vaart van Stykkishólmur, op Snaefellsnes naar de aanlegsteiger bij Brjánslækur in de Westfjorden en maakt onderweg een tussenstop in Flatey. Vanaf de aanlegsteiger waar de ferry aanlegt, loopt een pad richting een dorpje rondom de oude haven van het eiland. Achter het dorpje begint het gebied waar in het broedseizoen de meeste vogels te vinden zijn. De helft van de soorten vogels die in IJsland broeden, is hier te vinden, zo ook de papegaaiduiker. Tijdens het broedseizoen mag je alleen om het gebied heen lopen, maar je kunt ze dan toch zien. Let wel op de Noordse sterns, die schijnen je in het broedseizoen te kunnen aanvallen. Er is een herberg op het eiland om te overnachten. Daar staat soms ook puffin op het menu.
 9. Skjálfandi Bay is een baai voor de kust van Husavik waar je dus ook papegaaiduikers kunt zien. Ook dit lukt alleen via een boot tour. Je kunt dat dus niet op eigen houtje doen. Een excursie boeken is eenvoudig en vaak ook gecombineerd met whalewatching en dolfijnen spotten.
 10. Dyrhólaey is het meest Zuidelijke puntje van IJsland. Vroeger was het ook een eiland, tegenwoordig is het een kaap met een massieve boog die door de zee is uitgesleten. De naam Dyrhòlaey is dan ook zeker passend: het betekent namelijk deurgat. Hier kun je zelf naartoe rijden voor het waanzinnige uitzicht en natuurlijk om de papegaaiduikers te zien. Let wel op, want tijdens het broedseizoen is de plek afgesloten. Pas rond 20 juni, als de jongen zijn geboren, gaat het open en kun je de puffins hier aanschouwen.
 11. Ingólfshöfdi is een eiland voor de Zuidkust, wat je alleen kunt bezoeken met een tour. Er leven zo’n 300.000 papegaaiduikers. Als je de excursie om papegaaiduikers te vinden boek, rijd je met een tractor en hooiwagen over een zwart strand naar de vogelkaap, een ritje van zo’n half uur. Daarna volgt er een wandeling van zo’n 3 km, waarvan het eerste stuk vrij stijl is. In totaal ben je ongeveer 1,5 uur op het eiland, maar je kunt ook een langere tour boeken. Hier vind je meer informatie over de excursies naar Ingólfshöfdi.
 12. Westman eilanden of Vestmannaeyjar op z’n IJslands is een eilandengroep voor de Zuidwestkust van IJsland. Je kunt er naartoe per vliegtuig of met een ferry. Het is sowieso de moeite waard om het vulkanische landschap te bezoeken, het is echt prachtig. Twee dagen kun je je er zeker vermaken. Je kunt je tickets voor de ferry boeken via Eimskip. De overtocht duurt zo’n 35 minuten.
 13. Eyjafjördur fjord is het fjord waar Akureyri aan ligt en Drangney eiland ligt in het Skagafjörður fjord in Noord-IJsland. Dit is een waar vogelparadijs waar je dus ook papegaaiduikers in IJsland kunt vinden. Opnieuw zul je hiervoor een tour moeten boeken. De boottocht is spannend, maar nog spannender is de klim naar boven als je eenmaal op het eiland bent aangekomen. Via een steil pad ga je naar de top van de 180 meter hoge klif, zo steil dat je de touwen en kettingen nodig hebt. Op het einde moet je zelfs nog een ijzeren ladder op. Misschien een minder goed idee als je hoogtevrees hebt, al hoor ik van iedereen dat deze 4 uur durende tour absoluut de moeite waard is. Je kunt deze excursie alleen boeken via Drangeyjarferðir Tours.
 14. Tjörnes Peninsula of Voladalstorfa ligt op de route van de zogeheten Diamond Circle in IJsland. Dit is het rondje dat vanaf Akureyri via Husavik en de Asbyrgi kloof loopt en zo dus ook bij Tjörnes Peninsula komt. Je kunt hier zelf naartoe lopen, gewoon de klif op, de weg naar de vuurtoren volgen en je ziet er op het juiste tijdstip honderden bij elkaar. Meer informatie over de precieze locatie vind je hier.
 15.  Papey eiland ligt in de buurt van Djùpivogur in het Zuidoosten van IJsland. Hiervandaan vertrekken boten naar het eiland om de papegaaiduikers te zien en fotograferen. De boten vertrekken dagelijks om 13.00 uur en duren ongeveer 4 uur. Meer informatie en om te boeken verwijs ik naar de website van de Guided Tours.
 16. Langanes is een schiereiland in het Noordoosten van IJsland, nabij Thorshofn. Je kunt hier bij de Skoruvik kliffen komen zonder 4wd en het beste is eigenlijk om een tour te boeken. Dat kan vanaf 1 mei tot 31 augustus via de website van Ytralon Farm. De tour vertrekt om 20.00 uur en kost ongeveer €100. Je gaat met maximaal 6 mensen op pad.
 17. Vigur eiland ligt weer in de Westfjorden, boven Isafjordur. Je vertrekt vanuit de haven en na ongeveer een half uur varen bereik je het paradijselijke eiland. De tours kun je alleen boeken van 10 juni tot eind augustus. Naast de papegaaiduikers vind je op dit eiland ook een oude windmolen en het kleinste postkantoor in Europa van waar je een kaart kunt sturen. De tour duurt ongeveer 3 uur in totaal. Je kunt deze excursie boeken via het contactformulier op deze website, de prijs ligt rond de €80.
 18. Breidafjördur is het fjord waar ook Flatey eiland in ligt. Deze tour vertrek vanaf Stykkysholmur op Snaefellsnes en vaart dan naar Elliðaey eiland. Hier zul je de papegaaiduikers zien. Daarnaast maak je een tour rond het eiland, en bezoek je plekken waar je zeehonden kunt zien. Onderweg kun je ook het geluk hebben om een dolfijn of walvis te sporten. De kosten van deze tour zijn ongeveer €65. Hier boek je deze tour.

Kun je ook met een tour papegaaiduikers in IJsland zien?

Er zijn allerlei organisaties die tours aanbieden om de papegaaiduiker in IJsland te vinden. Sommige tours gaan per boot op zoek, andere tours bieden excursies op het land aan. Je kunt in een groep gaan of met een privé tour. Er zit natuurlijk een verschil in prijs als je met een privé gids gaat, maar dan hoef je ook verder met niemand rekening te houden. Wie geen auto huurt, kan het beste met een tour gaan, anders zou ik aanbevelen om lekker op eigen gelegenheid de papegaaiduiker te gaan zoeken. Dat is namelijk een stuk goedkoper. Op sommige plekken kun je trouwens alleen met een tour komen, dus heb je een specifieke plek op het oog, check dan even of dat vrij toegankelijk is.

Hoe kun je papegaaiduikers het beste fotograferen?

Als je papegaaiduikers in IJsland ziet, wil je ze natuurlijk ook op de foto vastleggen. Doe dit altijd met respect voor de natuur. Stoor ze niet, want dan vluchten ze misschien en laten ze hun nest achter, met de dood van de jongen als gevolg. Het beste kun je een camera met telelens meenemen, want dan kun je de vogels dichtbij halen als je niet in de buurt kunt komen. Het beste fotografeer je ze als ze op de grond zijn, want als ze vliegen bewegen ze zo snel met hun vleugels dat het moeilijk is ze scherp op beeld te krijgen.

Praktische informatie

Ik hoop dat je net zoveel aan deze informatie hebt gehad als ik toen ik alles wilde weten over het spotten van de puffins en de plekken waar je papegaaiduikers in IJsland kunt vinden. Nog even wat praktische informatie in het kort:

 • Plan je trip in mei, juni of juli
 • In de ochtend en de avond heb je de meeste kans om een papegaaiduiker te zien
 • Papegaaiduikers zitten alleen langs de kust
 • Je kunt een tour boeken of op eigen gelegenheid gaan
 • Je kunt ze vanaf het land zien of vanaf een boot (dat is altijd met een tour)
 • Ga respectvol met de vogels om en stoor ze niet voor die ene perfecte foto!
 • Een goedkope vlucht zoek je via Skyscanner
Vorig artikelInboedelverzekering, hoe maak je de juiste keuze?
Volgend artikelNoord-IJsland, 28 bezienswaardigheden die de moeite waard zijn
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in