The Christmas Garden Akureyri

The Christmas Garden AkureyriIn Akureyri zit een heel bijzondere kerstwinkel: Jólagarðurinn op z’n IJslands of The Christmas Garden op z’n Engels. Als je via de lange oprijlaan komt aanrijden weet je niet wat je ziet: hier is het ‘t hele jaar door kerstmis. En hoe! Kerstbomen in alle soorten en maten, lichtjes all over the place, rode snoephuisjes en gezellige picknicktafels. Binnen kijk je je ogen uit naar al het moois. Als ze het hier niet hebben, hebben ze het nergens! The Christmas Garden in Akureyri is het hele jaar geopend en lekker kitsch, maar wel een must see als je in de buurt bent. In deze blog vertel ik alles over het bezoek aan deze wonderlijke kerstwinkel in IJsland, zodat je goed voorbereid bent als je gaat.

Lees ook: IJsland, de Golden Circle en Zuid-IJsland

ingang snoephuisje Jólagarðurinn

Jólagarðurinn

Jólagarðurinn betekent in de letterlijke vertaling “Kerst Tuin”. Een woord dat wij in Nederland eigenlijk zo niet gebruiken. Daarom gebruik ik in dit artikel de Engelse term “The Christmas Garden”. Op internet kun je Jólagarðurinn ook vinden onder de term Christmas House. Allerlei namen dus die de ronde doen, voor allemaal hetzelfde plekje: de kerstwinkel aan de Eyafjarðabraut vestri, of beter gezegd: weg 821. Op Google Maps vind je de locatie, slechts 9 minuutjes rijden van het Akureryri Airport vandaan, onder de naam Christmas House. Als je vanaf het vliegveld komt moet je rechtsaf slaan en een lange oprijlaan afrijden. Parkeren kan aan het einde.

auto parkeren Jólagarðurinn

The Christmas Garden in Akureyri

The Christams Garden in Akureyri is eigenlijk een hele grote kerstwinkel. Op Tripadvisor zijn de reacties wisselend. Van: “Ik was meteen in kerststemming!”, “Goede kwaliteit kerstartikelen” en “Prachtige winkel” tot “Toeristisch”, “Onzinnig duur” en “Niet een plek om voor om te rijden”. Zelf vond ik het inderdaad erg duur allemaal, maar zeker in de kersttijd een ideale plek om iets bijzonders voor de kerst te kopen. Dat je direct in kerststemming bent, zelfs als het hoogzomer is, is zonder twijfel waar. Alles op deze plek ademt kerst uit. De echte kerstfan kan hier zijn hart ophalen.

picknicktafels christmas garden

Hoe ziet the Christmas Garden er uit?

In de omgeving van The Christmas Garden is verder niet zoveel bijzonders. Wat bergen in en als je in de winter komt ligt er waarschijnlijk sneeuw. Er zijn eigenlijk drie gedeelten van The Christmas Garden in Akureyri. Je hebt de tuin, met gezellige picknickbanken waar je een lekker warm drankje kunt drinken. Je hebt de rode snoephuisjes die helemaal vol zijn met kerstproducten en je hebt het lichtblauwe stenen huis waar je wat te drinken kunt bestellen en homemade culinaire producten kunt kopen, zoals chocolade en lemoncurd.

Homemade lemon curd the christmas garden

Kerstdecoratie kopen

Het meest ga je natuurlijk naar The Christmas Garden in Akureyri voor de kerstdecoratie. Je moet een dikke portemonnee meenemen, want alles is duur. Ze hebben er wel echt vanalles. Kijk hieronder maar naar de foto’s die ik er maakte, je kijkt echt je ogen uit. Voor elke stijl is wel wat te vinden, maar het meest zie je toch wel de wat Amerikaanse kerstsfeer terugkomen. Natuurlijk koop je er minimaal iets, al is dat absoluut niet verplicht. De eigenaars van The Christmas Garden zijn gewend dat er veel toeristen komen en kijken er dus niet van op als je je alleen vergaapt aan het moois dat je ziet en een grote hoeveelheid foto’s maakt om thuis te kunnen laten zien. Zoiets als dit vind je nergens, al is er in Drøbak in Noorwegen, waar wij in de meivakantie kwamen toen we een rondreis door het Zuiden van Noorwegen maakten, wel iets soortgelijks te vinden.

christmas house bergen

Wat verkopen ze bij Jólagarðurinn?

Je bent misschien nieuwsgierig wat je er allemaal kunt kopen. Beter kun je je afvragen: wat niet? Ze hebben er namelijk echt ontzettend veel. Van kinderspeelgoed tot lekkere producten voor het kerstdiner. Van kerstballen en kerstbomen tot kerstsokken en nog veel en veel meer. Ik zou zeggen: bekijk de foto’s hieronder die ik in 2015 maakte toen ik in Akureyri was en The Christmas Garden bezocht. Ik was enorm onder de indruk van deze prachtige kerstwinkel, de grote hoeveelheid bling bling spullen en de heerlijke producten die ze verkochten.

Jólagarðurinn hoekje Jólagarðurinn kerstsokken Jólagarðurinn piano Jólagarðurinn trap

De kerstman of de eigenaar?

De eigenaar van Jólagarðurinn lijkt eigenlijk gewoon op de kerstman. Hij heeft geen witte baard, maar wel een grijze. Zet hem een kerstmuts op, geef hem een kerstpak aan en een bel en hij kan zo “ho ho” roepend bij de ingang gaan staan. Ik vond dat extra grappig, dat deze man er zo op lijkt. Hij staat bij de kassa in het snoephuisje.

Jólagarðurinn eigenaar

Kerstsnoep

Het is ook leuk om gewoon wat kerstsnoep aan te schaffen als je daar bent. Je kunt alles lang bewaren en het is een leuk souvenir voor kinderen als je die op bezoek krijgt met kerst. Zelf was ik weg van de chocola, die heb ik daar dan ook gekocht en meegenomen voor thuis. Het heeft de kerst helaas niet gehaald….

Jólagarðurinn kerstsnoep

Praktische informatie over The Christmas Garden in Akureyri

The Christmas Garden is het hele jaar geopend. De openingstijden wisselen per periode: in de zomer (juni- augustus) zijn ze van 10.00 uur tot 18.00 uur geopend, in het najaar van 12.00 uur tot 18.00 uur (september- december) en in de winter en het voorjaar (januari- mei) zijn ze open van 14.00 uur tot 18.00 uur. Er gaat geen bus naar The Christmas Garden, je kunt alleen met de auto of een taxi. Parkeren kan op het parkeerterrein voor de deur. Je kunt picknicken in de tuin en boven vind je de grootste kerstkalender ter wereld. Je kunt er allerlei culinaire heerlijkheden kopen, maar ook kerstdecoratie, vaak handgemaakt, vanuit de hele wereld. Het adres van deze magische kerstwinkel in Akureyri is: Sveinsbær, Hrafnagil, 601 Akureyri. Meer informatie vind je hier.

The Christmas Garden Akureyri entree

Naar Noord-IJsland

Wil jij deze magische plek in IJsland bezoeken? Naast The Christmas Garden is rondom Akureyri is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen. Je kunt vliegen op Keflavik en van daaruit een auto huren en naar Akureyri rijden via de ringweg. Een andere optie is het boeken van een binnenlandse vlucht. Hieronder geef ik wat tips voor het boeken van een goedkope vlucht, acccommodaties en tours die je kunt boeken.

koning winter kerstwinkel magisch

Vorig artikelSpaaractie ah huisjes: wat kun je er mee?
Volgend artikelDe Christmas Eve Box; een nieuwe traditie met kerst
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in