Op avontuur bij de Grotten van Han

Op avontuur bij de Grotten van Han uitgangHij moet haast wel op je bucketlist staan, de Grotten van Han. Op de mijne in ieder geval wel, maar het was nou niet direct eentje die hoog op de lijst stond, dus ik had ‘m al jaren voor me uit geschoven. Toen ik vorig jaar in de Ardennen was, heb ik overwogen om er met de kinderen heen te gaan, maar het was net iets te ver en we hadden ook nog zoveel andere plannen die in een paar dagen gepropt moesten worden. Gelukkig werd ik door de Grotten van Han zelf uitgenodigd om, zonder kinderen, een kijkje te nemen hoe leuk het daar is. En ja, dat is het inderdaad. Dus nu kan ik ‘m wel afvinken van mijn bucketlist, maar moet ik alsnog terug met de kinderen, want die willen ook op avontuur bij de Grotten van Han!

Lees ook: 10 x doen in de Ardennen met kinderen
Lees ook: Verrassend Hasselt

Op avontuur bij de Grotten van Han

Wie denkt dat je bij het Domaine des Grotten de Han alleen maar grotten kunt bekijken heeft het mis. Er is zoveel meer te vinden in dit kleine, kneuterige plaatsje. Om te beginnen zijn de terrasjes er fijn. Wie van bier houdt kan zijn hart ophalen, de lekkerste biertjes worden overal geserveerd en wie het treft zit daarbij lekker in het zonnetje te genieten van de gezelligheid in dit kleine plaatsje met een dorpse sfeer. Kies een accommodatie in het dorp zelf en je hoeft nergens ver voor weg. Alles is er op loopafstand, en zoniet, dan rijdt er een trammetje dat je naar de ingang van hetgeen je wilt bezoeken brengt.

Op avontuur bij de Grotten van Han wijntje

De grotten van Han

De Grotten van Han zijn echt prachtig. Een tour met een gids duurt ongeveer 2 uur. Dat lijkt veel, maar de uiteindelijke afstand valt reuze mee. Je stopt regelmatig, waarbij de gids je soms interessante, en soms iets minder interessante dingen vertelt over de grotten. Het verschil tussen stalactieten en stalagmieten wordt, voor zover je het niet wist, heel duidelijk, maar de grotten van Han hebben nog veel meer te bieden. Zo droom je weg bij eindeloos helder water wat je ziet stromen. Dat is de Lesse, die de grot in stroomt. Verder zijn er diverse zalen met prachtige draperieën en andere bijzondere creaties die de natuur in miljoenen jaren heeft weten te maken. Het blijft speciaal om daar naar te kijken, je te realiseren dat zoiets al zo lang bestaat. De tour eindigt met een spectaculaire verrassing, maar die ga ik natuurlijk niet verklappen.

Op avontuur bij de Grotten van HanOp avontuur bij de Grotten van Han water

Het wildpark

Bij de Grotten van Han is ook een wildpark. In dit park loop je een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Ook voor kinderen is het goed te doen, maar voor echt jonge kinderen rijdt er een treintje dat door het wildpark gaat. In het wildpark leven de dieren zo mogelijk in hun eigen habitat. Veel dieren hebben hiervoor een slechter leven gehad. Zo zit er een uil die zeer angstig is door wat hij heeft meegemaakt. Sommige dieren komen uit gevangenschap en zijn slecht behandeld. Het park probeert de dieren een beter leven te bieden. Het ziet er uit alsof dat aardig gelukt is.

Op avontuur bij de Grotten van Han uitzicht

The big five

In het wildpark spot je, als je geluk hebt, the European big five. Dit zijn de Europese bizon, de veelvraat, de bruine beer, de arctische wolf en de lynx. Ik heb ze alle vijf gevonden, al was de veelvraat wel even moeilijk te zien. Wij hadden een hele leuke gids die goeie weetjes had die mij konden boeien. Zo vertelde ze dat er dieren zijn die in de winter tijdens de winterslaap heel veel afvallen. Ze zijn meteen bikiniproof, ondanks dat ze zich de hele zomer volvreten. Ik opteer om in een volgend leven als zo’n beestje terug te komen 🙂 De bruine beer raakt bevrucht in het voorjaar, maar zo’n vruchtje nestelt niet in, omdat de beer in de zomer veel te actief is. Dat gebeurt pas als de beer in winterrust gaat, en dus alle tijd heeft om zo’n embryootje te laten groeien. Bijzonder he? Ik heb het nooit geweten, maar ik vond dat soort dingen hartstikke leuk om te horen.

Op avontuur bij de Grotten van Han dierenOp avontuur bij de Grotten van Han treintje

Bladerdak

De bladerdakbrug was spectaculair, en ik had niet eens last van hoogtevrees. Het geeft een schitterend uitzicht op de vallei. Je kunt meteen zien waar je nog naartoe gaat lopen en het is een perfecte plek om vergezichten te fotograferen. In de vallei, waar je dus later tijdens de wandeling nog komt, zie je de plek waar de Lesse de grot in stroomt. De vele jonge diertjes, zoals de everzwijntjes vond ik geweldig om te zien en de warme chocolademelk op de helft van de wandeling was zeker welkom!

Op avontuur bij de Grotten van Han loopbrugOp avontuur bij de Grotten van Han riviertje

Parcours Speleo

Het meest spectaculaire van dit weekend op avontuur bij de Grotten van Han, was het Parcours Speleo. Voor wie durft dan hè, want ik deed Ridder Schijtebroek uithangen en ging na zo’n 20 meter in paniek terug naar het begin. Maar goed, voor wie wel een beetje stoer is ga ik vertellen hoe het parcours werkt. Je krijgt bij de ingang een overal aan, rubber laarzen en een helm met lampje. Neem voor de zekerheid droge sokken mee, want een aantal van mijn groep die wel het hele parcours hadden gedaan hadden na afloop natte sokken. Daarna krijg je een korte uitleg en ga je de grot in. Je begint meteen met een nogal lage gang, waardoor je aardig moet kruipen. Verder dan dat ben ik dus niet gekomen, want toen het nog lager werd kreeg ik claustrofobie en ben ik naar buiten gevlucht. Dat ging trouwens heel makkelijk hoor, je volgt gewoon de rode reflectoren die aan de zijkant van de grot zitten. De tour duurt alles bij elkaar ongeveer een half uurtje. Naast kruipen, moet je ook nog ergens met een touw een flink stuk klimmen en ga je een stuk door de modder. Je eindigt in een smalle, lage gang en dan zie je weer daglicht en ben je er uit. Mijn blogcollega’s die de hele tour hadden gedaan vonden het fantastisch. Dus ben je niet claustrofobisch aangelegd, dan is het een aanrader. Kinderen schijnen het een waar avontuur te vinden en zij komen nooit terug, aldus de meneer die er bij stond. Er waren sowieso maar weinig mensen die waren afgehaakt, volgens hem zo’n 20 van de 3000. Met mij erbij dus nu 21 🙂

Speeltuin

Bij het Domaine des grottes de Han zit ook wat leuke horeca. Ik heb heerlijk geluncht bij Le Paviljon, direct aan de uitgang van de grot, met uitzicht op een kleine waterval. Wij hadden geen terrasjesweer, maar ik kan me zo indenken dat het hier heerlijk toeven is in de zomer. Neem vooral het plankje met streekproducten of de vissalade. Allebei lekker. Tegenover de grotten zit een grote speeltuin waar de kinderen zich urenlang zullen kunnen vermaken. Als ouders zit je in de zomer er lekker bij op het gras, of op het terras van Le Verrière. De groen/oranje plastic stoeltjes denk je gewoon even weg en ik hoop voor je dat er niet net een schoolreisje is. De broodjes zijn er overigens superlekker. Die kun je ook gewoon halen en opeten op een picknickplek in het Wildpark.

Praktische informatie

De Grotten van Han zijn ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Rotterdam. Op avontuur bij de Grotten van Han is dus zeker een leuke trip. Ook prima te doen voor een dag op en neer in de zomer of gewoon voor 1 of 2 nachtjes. Maar je zult je er ook zeker een week kunnen vermaken. Alle informatie over de openingstijden, het treintje, de horeca of overnachten in de buurt kun je vinden op de website van de Grotten van Han. Wil je wat langer blijven, dan kun je zeker ook mijn andere tips van de Ardennen gebruiken!

 

Vorig artikel5 belachelijk dure hotels in New York
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #121
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Dat je leuk beschreven!. Ik ben als kind met mijn ouders naar de grotten van Han geweest. Het is me altijd bijgebleven, ik vond het geweldig. Ik zou het nu niet meer kunnen/doen doordat ik heel erg claustro ben maar toen vond ik het superspannend en avontuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in