Boedapest citytrip met kinderen

tom george boedapestBoedapest is zo leuk! Juist ook met kinderen. Wij maakten in de zomer een rondreis door Hongarije en hebben een aantal dagen in deze prachtige stad doorgebracht. We hebben heel veel gedaan en gezin, wat ik graag deel in deze blog. Wij waren er in totaal 4 dagen, maar je kunt je er makkelijk een week vermaken. Of zelfs langer, als je alles rustig aan doet. Wij vonden het na 4 dagen ook wel weer genoeg en wilden de natuur opzoeken, maar deze bruisende stad is wel echt goed toeven. Alles voor je Boedapest citytrip met kinderen vind je hieronder. 

Lees ook: De poesta in Hongarije bezoeken

Boedapest citytrip met kinderen

De stad is eigenlijk opgedeeld in twee stukken, Boeda en Pest, waarbij je de Donau als scheidslijn kunt zien. Deze stroomt door de stad. Boeda ligt gedeeltelijk wat hoger. Vanuit het Gellert park heb je een waanzinnig uitzicht over de Donau, zeker de moeite waard! In Pest vind je het kloppende hart van de stad. Beide delen zijn ook weer opgedeeld in verschillende districten. Na enkele dagen puzzelen met je plattegrond krijg je een beetje inzicht in hoe de stad werkt en waar je welke wijken hebt. Overal is wat te zien, maar de leukste eettentjes vonden wij toch wel in het centrum van Pest. Wij reden het meeste gewoon met de auto of we gingen te voet, maar Boedapest heeft ook een metro en bussen. Er is zelfs een hop on, hop of bus. Genoeg mogelijkheden om de stad te verkennen dus. 

Tip: Reisgids Time to Momo Boedapest is een mooie aanvulling op deze blog. 

Time to Momo Boedapest

Overnachten in Boedapest

Wij hebben gedurende onze Boedapest citytrip op twee verschillende plekken overnacht. Dat kwam vooral, omdat ik het leuk vond om twee locaties uit te proberen (ook voor mijn blog). Zo kozen we voor een low budget hotel èn voor een wat luxer appartement op een andere plek in de stad. Allebei waren ze prima trouwens. Zo zaten we in A&O Budapest City op loopafstand van het centrum. Dit hotel is goedkoop, maar leuk ingericht en ze hebben familiekamers. Het ontbijt is eenvoudig, maar prima. Je zit nabij de Joodse wijk en alle Ruïne bars, een wandeling naar de Elisabeth brug is 30 minuten. Prima te doen dus. Een uitgebreide blog over deze accommodatie in Boedapest kun je hier lezen. 

Later zaten we nog een aantal dagen in Fashion Street Apartments wat net even wat dichter in het centrum zat. De Elisabethbrug en de Markt waren maar 8 minuten lopen hiervandaan. Parkeren was op beide plekken te doen, al was het uiteraard op de tweede locatie wel wat lastiger. Ik kan allebei de plekken aanrader, met een lichte voorkeur voor het appartement in het centrum, wat net iets comfortabeler was met extra kamers voor de kinderen. Let trouwens wel op: tijdens de Grand Prix of het Sziget festival zijn de accommodaties vaak schaars en heel duur! Probeer die periode dus te vermijden. 

A & O Boedapest familiekamer

A & O Boedapest hal

Joodse wijk

In Pest vind je net buiten het hart van het centrum de Joodse wijk. Het is een doolhof van straatjes tussen oude gebouwen met een mengelmoes van stijlen. In de oorlog woonde hier de Joodse gemeenschap. Inmiddels is hier nog maar een derde van over, maar nog steeds is het een grote gemeenschap in Europa. Het is een leuke wijk om doorheen te wandelen. Hier vind je ook de bekende Ruïne Bars, populaire kleine restaurantjes en barretjes waar vooral veel studenten zitten. Voor pubers kan dit een prima plek zijn, maar onze kinderen waren er nog net wat te jong voor. De bekendste straat hiervoor is Gozsdu Udvar, maar als je zelf de steegjes doorloopt vind je genoeg. Qua bezienswaardigheden moet je in elk geval de grote Synagoge gezien hebben: Dohany Utcai Zsinagoga. Deze is echt prachtig. Het Joods museum kan ook interessant zijn. In deze wijk vind je ook veel street art, leuk om met de kinderen op zoek te gaan naar de mooiste schilderingen en ze te fotograferen. 

Restaurant tips: Ruïne Bars Mazel Tov en Kiosk zijn aanraders. 

Streetart boedapest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaci street

Een autovrije, drukke winkelstraat die op zich niet heel bijzonder is, maar wel een paar bijzonderheden heeft. Op nummer 9 zit een bloemist met nog prachtige fresco’s binnen. Ook het Rococopaleis Peterffy uit 1755 als je rechtsafslaat de Pesti Barnabas Ucta is noemenswaardig. Het is nu een restaurant en te herkennen aan het balkon dat gedragen wordt door Atlanten. Het Zuiden van deze winkelstraat is wat rustiger en minder chic. 

Fashion street

Je ziet Fashion street al van ver door de aankondiging boven de straat. Dit is een chique winkelstraat met vooral veel kledingwinkels. Neem een goed gevulde portemonnee mee, dan kun je er heerlijk shoppen. Het is sowieso leuk om er eens rond te kijken. 

Tom George Osteria

Diverse beroemdheden hebben al gegeten bij Tom George Osteria, de foto’s hangen aan de muur. Buiten op het terras zit je heerlijk. Ze hebben geweldige wijn, lekkere limonades en het eten is fantastisch. Hier wil je eten als je in Boedapest bent! 

St Stephen Basilica + plein

In de buurt van Tom George Osteria vind je ook de St Stephens Basilica en het mooie plein met fontein. Als je binnen wil kijken moet je een kaartje kopen, maar het is zeker de moeite waard: wat een prachtige basiliek! Je kunt ook nog naar boven, maar dat hebben wij vanwege tijdgebrek niet gedaan. Lijkt me wel gaaf, want dan heb je uitzicht. De kinderen hebben op het plein nog geruime tijd bij de fontein gespeeld. Hier zitten ook allerlei restaurantjes, waarvan vele prima zijn om aan te schuiven. Een aanrader hiervoor is La Fabbrica. Reserveren is gewenst, het is hier altijd druk. 

Liberty Bridge

De Liberty Bridge is een begrip in Boedapest. Deze iconische burg verbindt Boeda met pest. Deze Vrijheidsbrug is een van de negen Donaubruggen in de Hongaarse hoofdstad. Het is de Vrijheidsbrug is de zesde brug als je stroomafwaarts loopt. De brug is 331 m lang en 20,1 m breed en dateert uit 1896. De tram rijdt er overheen. Je kunt ‘m het leukst fotograferen vanaf de Gellert zijde. 

liberty bridge boedapest

Gellert heuvel en park

De Gellert heuvel zie je al van verre. Je kunt er mooie wandelingen maken door het park. Doe dat niet op je slippertjes, want het is behoorlijk stijl overal. Een goede conditie is ook wel gewenst. Vlakbij heb je ook het Gellert thermaal Bath. Wij zijn hier niet geweest, maar ik heb gehoord dat dit zeker de moeite waard is. 

Citadella Liberty statue + speeltuin

Helemaal bovenop de Gellert heuvel vind je het Citadella Liberty Statue. Bij ons stond dit helaas in de steigers, dus we konden het alleen vanaf een afstandje aanschouwen. Gelukkig zijn er vlakbij nog andere uitkijkpunten waar je de zonsondergang kunt bekijken. Het zorgt voor een geweldig uitzicht over Boedapest. 

uitzicht gellert heuvel boedapest

Orszaghaz oftewel het parlementsgebouw

Het parlementsgebouw pronkt langs de Donau boven alles uit. Je kunt dit enorme bouwwerk gewoonweg niet missen. Eigenlijk is het een symbool van Boedapest, je komt het op elke ansichtkaart en in iedere reisgids tegen. Elke toerist maakt er zeker een foto van. Het is dan ook een prachtig gebouw. Je kunt het bezoeken, helaas kon dat niet toen wij er waren, want er was een belangrijk evenement waardoor het tijdelijk gesloten was. Erg jammer, maar een goede reden om nog eens terug te gaan. Als je het wil bezoeken, wat zeker een aanrader is, regel dan vooraf kaartjes. Ik heb gehoord dat het snel uitverkocht is namelijk.

parlementsgebouw boedapest 

Shoes on Danube bank

Als je in de buurt van het parlementsgebouw van Boedapest bent, moet je zeker even gaan kijken bij het monument “Schoenen op de Donaukade”. Dit is heel indrukwekkend, want het staat symbool voor de Joden die hier in de winter van 1944-1945 werden gefusilleerd. Ze moesten eerst hun schoenen uittrekken en werden dan doodgeschoten. In 2006 is dit monument geplaatst en ik vond het heel bijzonder om er te staan. Sommige schoenen staan half over de rand, wat de val suggereert. Er staan ook veel kaarsjes bij. Ga met zonsondergang, dat verhoogt de bijzondere sfeer. De kinderen vonden het ook indrukwekkend toen ik het verhaal vertelde wat erbij hoort. 

schoenen aan de donau

Jerney Italian Bistro

In de buurt van de schoenen op de Donau kade vonden we Jerney Italian Bistro. Het was er gezellig druk op het terras en we hadden allemaal wel zin in Italiaans eten, dus we besloten neer te strijken. We zaten er met prachtig uitzicht op de Donau en er was een gemoedelijke en leuke sfeer. De geblokte tafelkleedjes verhogen de Italiaanse sfeer. Aanrader dus! 

Gerbaud

Sinds 1858 is Café Gerbaud een begrip in Boedapest. In dit koffiehuis mòet je een kopje koffie of thee met het bekende Estherhazy gebak genuttigd hebben. Dit taartje is ook echt heerlijk. Een culinaire lekkernij in Boedapest. 

esterhazy taart boedapest

Reuzenrad

Als je hoogtevrees hebt is het Reuzenrad van Boedapest waarschijnlijk niet iets wat hoog op je lijstje staat, maar anders is het zeker de moeite waard. Zowel overdag als ‘s nachts. Overdag zie je het uitzicht over de stad, ‘s avonds als het donker is de lichtjes. Je kunt ook twee keer gaan natuurlijk.

ferris wheel boedapest reuzenrad

Operahuis

Het Operahuis is geen enorme must mee, maar wij vonden het wel leuk om er even heen te lopen en naar binnen te gaan. We hebben geen rondleiding gedaan, maar in de hal krijg je toch al een mooie indruk van de neorenaissancestijl. Bovendien was het binnen heerlijk koel, terwijl het buiten mega heet was. 

Restaurant Essencia

Wie eens in een restaurant met een Michelin ster wil eten kan ik Essencia aanbevelen. Dit is een Portugees restaurant met een Michelin ster en heel betaalbaar (voor Nederlandse begrippen). Het zit in de buurt van het Operahuis en de basiliek. Wij hebben er met de kinderen gegeten, ze vonden het een geweldige ervaring. 

House of Terror

Hoewel ik het House of Terror heel bijzonder vond, is dit geen museum om te bezoeken met kinderen. Het is namelijk echt heel heftig wat je daar ziet. Het is ondergebracht in een gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier was van de Hongaarse fascistische partij. Het museum geeft een beeld van de wreedheden die zijn begaan door de nazi’s, vooral ook tijdens het communisme juist na de oorlog. Het museum is bijna absurdistisch op sommige plekken. Het engste vond ik de lift naar de kelder beneden. Hier zie je de lugubere cellen voor de ter dood veroordeelden en een executiekamer met strop. Verder zijn er veel verhalen die verteld worden op televisies en zie je allerlei voorwerpen uit die tijd. Wij hadden de kinderen gelukkig niet meegenomen, ik was blij dat ik het gezien had, maar ook heel blij dat ik weer buiten in het zonnetje stond. Het was een vrij griezelig museum, eigenlijk, je voelde de sovjetsfeer. 

Palatinus strand op Margaretha eiland

Het Palatinusstrand ligt op het eiland middenin de Donau. Het is een heerlijk buitenbad voor de kinderen waar je de gehele dag kunt blijven. Belangrijk om te weten is dat je niet tot voor de deur kunt komen. Er is een parkeerterrein aan het begin van het eiland in de Donau. Vanaf daar is het nog bijna een half uur lopen. Gelukkig gaan er ook bussen. Wij zijn op de heenweg gaan lopen en terug met de bus gegaan. Die bussen kunnen wel druk zijn. Wat grappig is in dit zwembad: er komen aan het eind van de dag enorme golven in het grootste bad waar surfers dan aan de slag kunnen. Het bad is dan niet meer toegankelijk voor publiek, maar wel leuk om naar te kijken. 

Muziekfontein Margitsziget

In Hongarije heb je op meerdere plekken muziekfonteinen. Wij vinden het altijd erg leuk om daar ‘s avonds te kijken. De klassieke muziek, het water en de lichtjes geven een bijzondere sfeer. Muziekfontein Margitsziget kun je bezoeken vanaf het zwembad op het Palatinus strand. Zodra dit dicht gaat, loop je naar de muziekfontein en zoek je een plekje tot het begint. Het kan behoorlijk druk zijn, dus houd daar rekening mee. Je bent waarschijnlijk niet de enige die dit bedenkt na het zwemmen. Desondanks konden wij een mooie plek bemachtigen om de hele show te kijken.

Muziekfontein boedapest

Margaret bridge

De Margarethabrug is ook één van de elf Donaubruggen in Boedapest. Het is de derde die je tegenkomt als men de Donau stroomafwaarts wandelt. De Margarethabrug heeft de vorm van een Y en is op zeven pijlers gebouwd. De lengte van de brug bedraagt 607 meter. 

Flying Broom Harry Potter cafe

Onze pubers hadden zelf ontdekt dat er een soort Harry Potter café zat in Boedapest: Flying Broom. Daar wilden ze natuurlijk per se heen. Nu zijn wij de beroerdste niet, dus gingen we er lunchen. Het ligt een beetje in een buitenwijk, parkeren was geen probleem. Het was een hele belevenis. Voor de duidelijkheid: voor de kwaliteit van het eten hoef je hier niet heen, echt lekker was het allemaal niet. De ervaring was wel top. Bizarre dampende drankjes, griezelige gerechtjes, een goochelaar die trucs aan tafel kwam doen en je verkleden met een cape om met een bezem rond te vliegen. En dit alles in een donkere, creepy omgeving. De kinderen zullen je dankbaar zijn als je dit niet overslaat. 

flying broom harry potter cafe boedapest

Markthal Nagy Vasarcsarnok

Haast elke grote stad heeft wel een markthal en dat is in Boedapest niet anders: Markthal Nagy Vasarcsarnok heet hij en het is enorm leuk om even rond te struinen. Wie zelf gaat koken kan hier op zeker heerlijk verse vis, vlees en groenten scoren. Je kunt er ook lunchen bij een van de tentjes ter plekke. Sowieso is het leuk om bij alle kraampjes te kijken, ik hou van dit soort markten. 

markthal nagy vasarcsarnok boedapest

Memento Park

Met kinderen is Mementopark zeker een aanrader. Bij binnenkomst krijg je bij je kaartje een speurtocht voor de kinderen. Dat vonden ze hier erg leuk. Onderweg leren ze over het communisme. Ik heb zelf ook veel geleerd van deze speurtocht. In Memento park staan allerlei beelden die vroeger, in het communistische tijdperk, in Boedapest stonden. Deze zijn nu verzameld in een soort park. Aan het einde staat een muur, die je moet aanrader voor je het pad verlaat. Zo loop je symbolisch de vrijheid in, toen het communisme eindigde. 

memento park boedapest voorkant

Batthyany Ter

Batthyany Ter is een groot plein in Boedapest. Vroeger werd er een markt gehouden, tegenwoordig is het een belangrijk knooppunt voor het verkeer en openbaar vervoer. Het is genoemmd naar de adellijke familie. Bij zonsondergang heb je een mooi beeld op het plein en wie weet zie je ook de luchtballon boven het plein uittorenen. 

Vissersbastion

Het Vissersbastion was wat moeilijk bereikbaar, omdat er allerlei wegen waren afgesloten, maar tenslotte wisten we het toch te bereiken. Een neoromaanse ontwerp dat rond 1895 ontstond door architect Fryges Schulek. Waarschijnlijk was dit de plek waar de vissers hun vis verkochten, maar zeker is het niet. Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtig uitzicht over de Donau en op de Gellertheuvel. Het bastion zelf is ook erg fotogeniek. 

vissersbastion boedapest

Hospital in a rock

Het ziekenhuis in de rots vonden wij een erg leuk en bijzonder museum. Hier was vroeger een ziekenhuis gevestigd. Eerst in de oorlog en later tijdens de communistische tijd. Er is een heel stuk bewaard gebleven en in ere hersteld. Veel informatie ook over wat er zou gebeuren als er kernwapens zouden ontploffen. Hier werden allerlei voorzorgsmaatregelen tegen genomen. Je mocht er eigenlijk geen foto’s maken, maar dat heb ik stiekem toch één of twee keer gedaan, zodat ik deze foto kan laten zien 🙂

hospital in a rock boedapest

 

Matthias Fountain

Bij de Matthias Fontein kun je met de kabelbaan komen of met de auto. Parkeren is wel een uitdaging trouwens. Het is een van de meest prachtige sculpturen in Boedapest. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer details je onderscheidt. De legende rondom deze fontein vertelt een verdrietig liefdesverhaal van Koning Matthias en de vrouw op wie hij verliefd werd. Toen zij ontdekte dat hij een koning was, bleef ze achter met een gebroken hart. Als je meer wil weten over de fontein kun je hier lezen (in het Engels).

Kasteel en funicular

Ook het Boedapest Kasteel van Koning Matthias, Buda Burcht, is een bezoek waard. Het is het oudste stadshart en ligt 70 meter boven de Donao. De burcht torent boven Boedapest uit en is dus niet echt te missen. Het beste neem je de funicular erheen, dat scheelt een hoop ergernis met afgesloten straatjes en parkeerproblemen. Het is ons uiteindelijk wel gelukt met de auto, maar vraag niet hoe. De funicular gaat bij de Bergkabelweg, lower station. Het beste loop je er vanaf je accommodatie heen. Koop een kaartje en laat je boven afzetten, om op je gemak het kasteel te bekijken. Daarna ga je weer terug naar beneden. Je hebt er trouwens ook een prachtig uitzicht over de stad. 

Szechenyi thermal Bath

Een van de leukste en oudste themal baden is Szechenyi thermal Bath. De toegang is vrij prijzig en het is er altijd druk, maar wij vonden het wel een belevenis. Schakende mensen aan de rand van het bad, enorm veel verschillende thermale baden, een zwembad om baantjes te trekken (denk aan je badmuts, die moet je verplicht op), fijne zonnebedjes en overal verschillende badjes. De kinderen vonden het hier geweldig en we hebben er dan ook wel aardig wat uren doorgebracht. Bij binnenkomst krijg je een oud houten kleedhokje toegewezen, wat sowieso al bijzonder is. Daarna kun je je spullen opbergen in een kluisje en naar de baden. 

szechenyi thermal baths boedapest

Hosok Ter

Hosok Ter, het heldenplein, werd vanaf 1896 aangelegd ter gelegenheid van de viering van de duizendste verjaardag van de Hongaarse “landname”. Hier kun je het Millenniummonument niet missen, het vult het plein. Je vindt er ook twee musea, dat van Schone kunsten en de Kunsthal. Alle gebouwen werden ontworpen door Albert Schickendanz. Achter het plein ligt het stadspark.

Meer tips?

Deze blog over Boedapest citytrip met kinderen is een enorm lange geworden, die je hopelijk een goede voorbereiding geeft op je bezoek aan deze prachtige stad. Heb je nog aanvullingen of andere leuke tips, laat het ons weten!

Vorig artikelRecept met witte asperges met Clemont Rouge en portsiroop
Volgend artikelOvernachten op Procida
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in