Paksoistamppot met ketjapchampignons

Recept met paksoiPaksoi is een groente uit Azië die het hele jaar verkrijgbaar is. Het is een Chinese kool, met groene bladeren en witte stelen. Het is een koolsoort èn bladgroente in één. Paksoi wordt meestal verwerkt in stamppotten of geroerbakt. Paksoi is een beetje knapperig en dit blijft ook zo na het verwerken. Dat geeft een lekere ‘bite’ in gerechten. Wij eten niet zo heel vaak paksoi, maar ik heb een recept dat ik graag wil delen, omdat het vegetarisch is en lekker. Ik hou ervan om te variëren met groenten, dus ook af en toe paksoi te eten, en met dit recept kan dat prima: Paksoistamppot met ketjap champignons.

Lees ook: Preibroodjes met kaas en mosterd

Paksoistamppot met ketjapchampignons

Paksoistamppot met ketjapchampignons is een gemakkelijk recept. De meeste tijd gaat zitten in het maken van de aardappelpuree. Trek er alles bij elkaar zo’n 3 kwartier tot een uur voor uit. Dit recept bevat geen vlees, maar wel champginons. Hier zijn mijn kinderen helaas niet zo gek op, dus ik ben nog aan het nadenken over een alternatief hiervoor. Zelf vind ik het juist erg lekker met de champignons.

Wat heb je nodig?

Om deze Paksoistamppot met ketjapchampignons te maken heb je slechts 10 ingrediënten nodig. Dit recept is voor 4 personen, je kunt zelf wat meer toevoegen als het voor meer personen gemaakt moet worden. 

  • Paksoi, 1 stronk
  • 1 kilo aardappelen, kruimig
  • scheutje melk
  • 20 gram roomboter
  • 250 gram champignons (of andere paddestoelen)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el miso pasta (te koop bij ah)
  • Ketjap Manis naar smaak (ik doe 4 el)
  • sesamzaadjes
  • zout & peper naar smaak en olie om in te bakken

Paksoistamppot met ketjapchampignons maken

Zo maak je het

Zet de aardappelen ongeveer 25 minuten op en laat ze gaar koken. Giet ze af als ze zacht zijn, stamp fijn met een pureestamper en voeg een scheut melk en 20 gram roomboter toe, inclusief peper en zout. Maak er een smeuïge puree van. Laat op laag vuur staan. Snij de onderkant van de paksoi, zodat de bladeren los raken. Was ze en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de bladeren los van de stelen. Snijd de stelen in kleine stukjes en de bladeren in iets grotere stukjes fijn. Snijd de champignons in plakjes. 

Verhit olie in de pan en bak de champignons op hoog vuur ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog even een minuut mee. Daarna gaat de paksoi erbij, stelen en de helft van de bladeren, bak op hoog vuur nog even een minuut mee. Draai het vuur laag en voeg de ketjap, de miso pasta toe. 

Bak in een andere pan in een beetje olie de andere helft van de bladeren en meng deze met de puree. Schep de puree op een bord. Verdeel het champignon-mengsel over de puree op alle borden en bestrooi met sesamzaadjes. Schep nog wat van de ketjapsaus uit de pan rondom de puree. Eet smakelijk! 

Paksoistamppot met ketjapchampignons

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #471
Volgend artikelAardappel-uienpannenkoekjes met sperziebonen en geitenkaas
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in