Inboedelverzekering, hoe maak je de juiste keuze?

woonkamer december 2018Sinds wij drie jaar geleden zijn verhuisd hebben wij eigenlijk niet meer naar de inboedelverzekering omgekeken. Toen ik recent een financieel plan maakte voor het nieuwe jaar, bedacht ik me dat dat eigenlijk best dom is. We hebben inmiddels heel veel nieuwe spullen aangeschaft, waardoor we mogelijk onderverzekerd zijn. Niet zo handig. Tijd om de inboedelverzekering eens onder de loep te nemen.

Lees ook: 5 belangrijke feiten over inboedelverzekeringen die je moet kennen

Inboedelverzekering, hoe maak je de juiste keuze?

Nu is het handig dat je zoveel informatie op internet kunt vinden over verzekeringen, maar om eerlijk te zijn zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Zoveel aanbieders, waar doe je goed aan? En waar let je op? Uiteraard op de maandelijkse kosten, maar de vergoedingen zijn ook belangrijk. Als de voorwaarden niet goed zijn, krijg je namelijk haast nooit iets terug. Dan kun je wel weinig per maand betalen, maar uiteindelijk is dat dan weggegooid geld, omdat je niets vergoed krijgt. Je wil dus een goede inboedelverzekering met voldoende dekking als dat nodig is.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Zo hadden wij bijvoorbeeld laatst schade aan de trampoline door een windvlaag. Nu hebben wij een hele grote, dure trampoline, die niet snel omvalt. Toen dat dus wel gebeurde, was hij ook meteen goed kapot. Allerlei buizen verbogen en materialen afgebroken. Kosten voor herstel: €150. Mooi dat de verzekering dat niet ging vergoeden, want ik was niet vergoed voor buiten, zo bleek. Daar baal ik dan dus van. Ik claim haast nooit wat, heb je een keer iets, valt het er niet onder. Dan ben ik eigenlijk al snel klaar met zo’n verzekering. Lees dus altijd goed de voorwaarden om te kijken wat een inboedelverzekering dekt.

Vergelijk inboedelverzekering

Als je iets anders wil dan is het soms best een zoektocht. Ik ben dan ook altijd blij met vergelijkingswebsites zoals bijvoorbeeld Diks Verzekeringen. Hier kun je aan de hand van eenvoudige vragen de best passende verzekering voor jouw situatie vinden. Ik heb dat even ingevuld, kostte me hooguit 5 minuutjes en toen kwam er al een advies uitrollen. Nog eentje die 10 euro goedkoper is dan mijn huidige verzekering ook, dus dat was mooi meegenomen. Ik heb dan dus gekozen voor dekking met €50 eigen risico en dat de buitenboel ook verzekerd is. Heb ik nu niks meer aan voor de trampoline, maar wellicht voor de toekomst. Ook heb ik de iPads ed meeverzekerd, want met kinderen weet iedereen dat deze regelmatig vallen. Sterre had het laatst nog met haar iPhone, die was mooi stuk.

Inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Naast een inboedelverzekering is ook een aansprakelijkheidsverzekering handig om te hebben. Dit kan soms in één pakket, dat wil nog wel eens goedkoper zijn dan los. Je kunt dat dus ook vergelijken. Daarnaast kun je polisvoorwaarden naast elkaar zetten, zodat je ook deze kunt vergelijken met elkaar. Iedere situatie is anders, dus het is altijd slim om te kijken wat voor jou de beste optie is. Wil je lage kosten, of de beste dekking? Heb je kinderen of ben je maar alleen? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Geloof me, met kinderen sneuvelt er vaker wat dan wanneer je alleen bent.

Hoe vaak heb je je inboedelverzekering nodig?

Het is natuurlijk heel verschillend hoe vaak je je inboedelverzekering nodig hebt. Ik heb zelf nu voor de tweede keer een schade ingediend met die trampoline. De andere keer was toen we door het verkeerd aansluiten van de zonnepanelen een kortsluiting hadden en al onze net nieuwe keukenapparatuur stuk was. Gelukkig werden die reparaties toen wel vergoed. Ik was toen erg blij dat ik ‘m had, want dat was een fikse kostenpost. Er was zoveel stuk op dat moment, als we dat allemaal zelf hadden moeten betalen dan had ik echt gebaald. Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, vind ik het toch zeker belangrijk om ‘m te hebben. De kosten zijn namelijk relatief laag en als je een keer echt een flinke schade hebt, is het heel fijn als dat vergoed wordt. Hoe zie jij dit?

banner gesponsord artikel

Vorig artikelDe leukste bossen van Nederland met kinderen
Volgend artikelPapegaaiduikers in IJsland; alle plekken waar je ze kunt vinden
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in