IJsland in de zomer met kinderen

view ijslandIk ben echt helemaal fan geworden van IJsland sinds mijn reisje daarheen in november 2015. Het is een van de mooiste plekken op aarde die ik gezien heb, zonder twijfel. IJsland als zomervakantie vind ik dus opeens een heel goed idee! Met de kinderen natuurlijk. Nu was de reis laatst niet gericht op kinderen, dus heb ik (nog) geen eigen ervaring opgedaan. Wèl leek het mij leuk om eens te kijken wat leuk is om te doen met kinderen als je naar IJsland gaat. Ik heb me daarbij beperkt tot Reykjavik en omgeving voor nu. Wellicht ga ik ooit zelf nog eens met het gezin ontdekken wat er voor moois te zien en doen is. Mijn tips:

Must do
-Allereerst is het leuk om kinderen vooraf een plastic box te geven. Hier kunnen ze alle gevonden schatten in bewaren: lavasteen, veren van vogels, stukjes rots, stenen, hout, wol, enz. Later kunnen deze schatten gebruikt worden om informatie op te zoeken over wat het zou kunnen zijn en ze kunnen bij thuiskomst een museum maken waar ze vriendjes en vriendinnetjes voor uitnodigen. Samen met de foto’s is dat educatief en leuk! Het maken van wandelingen en autoritten zal zo voor kinderen inspirerend zijn.

-Ook leuk tijdens de hele reis: geef kinderen een wegwerpcamera of desnoods een digitale camera van Vtech en geef ze opdrachten om te fotograferen. Maak een lijstje met dingen die ze op de foto moeten zetten, zoals bijvoorbeeld een waterval, een vulkaan, een meertje, een dier, enz.

-Kinderen en zwembaden zijn per definitie een goeie combinatie. Op de website Sundlaugar vind je alle zwembaden in IJsland. Kan heel goed van pas komen als je even iets moet doen waar hun hartjes sneller van gaat kloppen!

zwembad ijsland

-Een bezoek aan de kinderboerderij en het familiepark, waar je alle 5 in het wild levende zoogdieren van IJsland kunt vinden en kinderen zich lekker kunnen uitleven in de speeltuin.

kinderboerderij ijsland

Tjörnin Pond bezoeken, voor het adembenemende uitzicht over de stad en om eendjes te voeren.

Tjornin pond

Must eat
-Skyr, de IJslandse kaas kan ik je echt aanbevelen. Al is het maar om te ontdekken dat het ècht heel anders smaakt dan de Skyr die hier in Nederland bij de AH verkocht wordt. In veel hotels staat het ‘s ochtends voor je klaar op het ontbijtbuffet.

-Hákarl, rotte haai. Nou echt, ik ging over mijn nek, maar ik vind het toch cool dat ik het geprobeerd heb. In Reykjavik zijn wandelingen met een gids te boeken die afsluiten met de mogelijkheid om zo’n delicatesse te proeven. Wie durft?

rotte haai ijsland

-Vis kun je natuurlijk sowieso heel goed eten in IJsland. Alles lekker vers. Heerlijk!

-Rendier kun je in IJsland goed eten. Heerlijk mals vlees, vaak als stoofpotje geserveerd. Ook lam zul je vaak op de kaart zien, traditioneel klaargemaakt is ie het lekkerste!

-Zoetigheid zoals chocola en kaneelbroodjes voor de zoetekauwen. Ga je liever voor friszuur? Rabarber is in de zomer overal verkrijgbaar!

Must sleep
IcelandAir hotel Marina in Reykjavik is een hip hotel met een leuke bar waar muziek wordt gespeeld èn waar je heerlijk kunt eten. Hoef je dus niet per se ‘s avonds nog ver weg met kinderen. Ze hebben studio’s voor gezinnen die ik met eigen ogen gezien heb toen ik daar was (ze waren toen nog in aanbouw, maar inmiddels kun je ze huren) en die zijn fantastisch!

ijslandse lekkernijen

-Overnacht eens op een nog actieve boerderij. Dit vinden kinderen vaak fantastisch, want ze mogen meehelpen. Een soort Farmcamps dus, maar dan in IJsland.

Must see
-De Gouden Route is de meest bereden route van het eiland, vooral omdat je er langs de meest belangrijke bezienswaardigheden komt. De weg is goed begaanbaar, en dus prima te doen met kinderen. Ze maken meteen kennis met tal van ecologische verschillen, wat uitnodigt tot een educatieve uitleg. Leerzaam dus!

-Geysir is de bekendste geiser, maar deze barst niet meer vaak uit. Strokkur doet dat wel, iedere 10 minuten ongeveer, en dat is voor kinderen erg leuk om te zien. Beste bezoek je dit ‘s morgens vroeg of ‘s avonds wat later, zodat het minder druk is.

-Gullfoss is een prachtige waterval, elk kind zal dit imposant vinden. Geef je kinderen een wegwerpcamera en laat ze zelf mooie foto’s maken!

-Hengill is een gebied rondom de vulkaan. Je kunt er korte wandelingen maken

mooi ijsland

Vorig artikelKraamcadeau van Tirzasworld
Volgend artikelKoningsdagtoppers!
Judith van Wijk
Vrouw, 41, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

1 REACTIE

  1. In mijn ogen…als je de natuur mooi gaat vinden zoals op IJsland dan begin je oud te worden. Als kind zijnde vond ik de natuurvakanties verschrikkelijk. Maar buiten dat is het allemaal wat te mooi beschreven hierboven.
    IJsland is te lang in de auto zitten (met snelheid max 80 km)en te weinig andere kinderen die je normaal tegen komt om mee te spelen. In IJsland kom je tot rust. Dat hebben ouders misschien nodig maar jonge kinderen niet. Daarbij zijn de mooie watervallen mooi door hun hoogtes maar kunnen deze ook gevaarlijk zijn. Daar is niet alles afgezet. Hoogtes en water niet handig voor kinderen. En geeft ze een camera…als ze dan door de lens kijken en hun balans verliezen dan… dat moet je toch niet willen. En het weer, het kan er koud zijn of warm of regen of alles op 1 dag. Of 14 dagen regen is ook geen uitzondering. Je moet een stamp kleding meenemen en goede schoenen want lava stenen kunnen scherp zijn en door je schoenzool heen snijden. Zwembaden zijn leuk maar met mazzel is het er 21 graden maar meestal koeler. Niet echt een temperatuur om in een buitenbad te liggen. De blue lagoon kan voor kleine kinderen te heet zijn. Het is geen constante temperatuur in dat water. Combinatie IJsland en kleine kinderen zou ik dus niet adviseren als je zelf ook tot rust wil komen. Groente en fruit is er ook duur en dat hebben kinderen nodig. En niet elk kind lust schaap of vis. Dus 2-3 weken patat eten zullen ze wel lekker vinden. Oh ja, en lavastenen mag je niet van het eiland mee naar huis nemen. Mooi land hoor maar niet zo simpel als in het stuk beschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here