Pastinaak stamppot met champignons, tijm en bacon

Pastinaak stamppot met champignons, tijm en bacon receptPastinaak stamppot met champignons, tijm en bacon is een heerlijk winters recept waar de meeste mensen èn kinderen van zullen smullen. Mits ze van pastinaak houden natuurlijk. En champignons. Anders zullen ze hun neus er voor ophalen. Toch vind ik het leuk om een beetje te variëren met verschillende ingrediënten en dan hoort af en toe pastinaak er gewoon ook bij.

Lees ook: Jachtschotel met tomaat en kikkererwten

Pastinaak stamppot, met champignons, tijm en bacon

Dit recept is niet moeilijk te maken, maar je moet er wel rekening mee houden dat je de aardappels vooraf moet koken. Trek er dus ongeveer 30 minuten voor uit, zodat je op tijd begint. Het is een echt winters recept, maar je kunt het ook prima eten in de lente of in de herfst. Pastinaak is het hele jaar verkrijgbaar, en vanuit Nederland van september tot en met maart. Meer informatie over pastinaak vind je hier.

Wat heb je nodig?

De ingrediënten voor deze pastinaak stamppot zijn vrij eenvoudig en ook niet zo duur, dus dit past prima in een budget recept. Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 2 x pastinaak (afhankelijk van de grote kun je er meer of minder nemen)
  • 1 bakje kastanje champignons
  • verse tijm
  • 1 ui
  • bacon
  • scheut melk
  • 20 gram boter

Hoe maak je het?

Als je de pastinaak stampot met champignons, tijm en bacon gaat maken, begin je met het schillen van de aardappelen en de pastinaak. Snijd de pastinaak in grove stukken. Ze de aardappelen en de pastinaak op het vuur en kook gaar in ongeveer 20-25 minuten. Giet af en maak er met wat melk, boter, peper en zout puree van. Snijd ondertussen de kastanje champignons in plakjes en snipper de ui. Bak in de koekenpan de bacon in enkele minuten gaar zonder olie. Leg de bacon op een bord, houd eventueel warm met aluminiumfolie. Bak de gesnipperde uit in het bakvet van de bacon. Na ongeveer 1 minuut doe je de kastanje champignons erbij en de verse tijmblaadjes. Roerbak de champignons op hoog vuur. Als het gaar is, bestrooi je dit met zout en peper.

Hoe serveer je de pastinaak stamppot?

Doe op ieder bord enkele scheppen pastinaak-aardappel puree. Doe er wat van het champignon mengsel overheen. Verkruimel de plakjes bacon over het geheel. Als je nog wat jus over hebt kun je dat er overheen gooien. Eindig met een klein takje verse tijm als je dat nog over hebt en dien de pastinaak stamppot meteen op. Smakelijk eten!

Pastinaak stamppot met champignons, tijm en bacon recept

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Pastinaak stamppot met champignons, tijm en bacon
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Vorig artikelNationale Tulpendag, wat kun je doen?
Volgend artikelTraktatie met popcorn
Judith van Wijk
Vrouw, 43, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here